Hevonnahkakengät pakkaseen tai pukujuhliin

Ratsuharrastajien ei kannata tästä pillastua, mutta hevosen lihaskalvosta tehdyt lämpimät cordovan-kengät ovat pukumiesten nahkakenkien aatelia. Kunhan ne saa mukautumaan jalkoihinsa.

| Päivitetty

Shell cordovan, ystävien kesken vain cordovan, on jalkineissa ja asusteissa käytetty nahkamateriaali. Se saadaan hevosen takaneljänneksestä, joka on vuodan paksuin kohta. Hevosia ei kasvateta vain nahkan vuoksi, joten cordovan on kasvattajien sivutuote.

Materiaalista voi puhua nahkana, mutta tarkemmin katsottuna kyseessä on lihaskalvo, joka sijaitsee nahkan alla. Hevosennahka taas on nahkatakeissa käytetty materiaali.

Nimensä shell cordovan on saanut espanjalaisesta Córdoban kaupungista, jonne maurit toivat kalifaatin vallan aikana nahkataitonsa ja valmistuskeinon. Yhdestä hevosen vuodasta saadaan shell cordovania vain kahta tai kolmea kenkäparia varten ja sen parkitseminen kestää kuukausia. Valmiit kappaleet hinnoitellaan värin sekä koon mukaan, jolloin erikoisvärit ja suuret koot ovat hintavampia. Parkinnan jälkeen materiaali jälkikäsitellään, värjätään ja viimeistellään. Työlään käsittelyn vuoksi cordovan on yksi kalleimmista kenkämateriaaleista, mutta sillä on myös erikoisia ominaisuuksia joita arvostetaan.

Kestää kosteuttaja eristää

Shell cordovan on yksi kestävimmistä kenkämateriaaleista. Lihaskalvo on paksu ja hyvin tiheä, joten se eristää tehokkaasti ja pitää jalat lämpiminä myös kovassa pakkasessa.

Työlään parkinnan aikana vuotia ruokitaan vahoilla ja öljyillä, joten lopputuote hylkii kosteutta erinomaisesti. Samat aineet myös estävät materiaalia kuivumasta, eikä cordovan-jalkineita tarvitse suojata erillisellä kenkälankilla tai kosteuttaa kenkävoiteella. Hoitaa voi, mutta nahka ei sitä erityisesti tarvitse.

Shell cordovanin kiilto on ikään kuin sisäistä hehkua. Se on vähemmän kirkas ja öljyinen kuin naudannahoissa. Tämä on tietysti helppo tekstissä todeta, mutta vain omin käsin kokeilemalla ja omin silmin näkemällä cordovanin salat selviävät.

Ulkonäöltä cordovan-jalkineet erottuvat muista nahkoista mattapintansa ansiosta. Vasta hankaus saa öljyt liikkeelle, jolloin omaleimainen kiilto herää eloon.

Toisin kuin muut jalkinemateriaalit, cordovan vaalenee taipumiskohdissa ja tummuu muualta. Päällisen ei muodostu ryppyjä kuten naudannahkaan, vaan cordovan taittuu kuin haitari. Sen pinnalle voi myös ilmestyä valkoista tahnaa, joka on seuraus parkinnasta ja vuodan luontaisista vahoista. Tämä ei ole merkki kelvottomasta nahkasta ja ongelmasta pääsee eroon harjalla. Vaikka materiaali hylkii kosteutta erinomaisesti, joissakin vuodissa vesi nostattaa pinnalle pieniä laikkuja. Ne katoavat yleensä harjauksella tai puunauksella.

Vaaleanruskeahalutuinta

Väriltään cordovan on luontaisesti vaaleaa, mutta värjäämällä materiaalista saadaan enemmän irti. Yleisimmät sävyt ovat musta ja munakoison kaltainen hyvin tummanpunainen, sillä näillä väreillä kalvon pinnalla olevat naarmut ja suonet saadaan piiloon. (Jotta nimike olisi vielä epäselvempi, cordovan tarkoittaa myös hyvin tummanpunaista värisävyä.)

Vain muutama vuota sadasta on niin virheetön, että värjäys kaikkein vaaleimmissa sävyissä onnistuu. Siispä vaaleanruskea shell cordovan on harvinaista, kalliimpaa ja haluttua.

Cordovan soveltuu sekä puku- että vapaa-ajan jalkineiden materiaaliksi, mutta vaatii paksuutensa vuoksi tavallista enemmän aikaa mukautuakseen omistajan jalkaan. Se ei myöskään veny käytössä, joten istuvuuden pitää olla kerralla passeli.

Ei ihan kaikkienlempijalkine

Vaikka cordovan on kestävyydeltään ja ominaisuuksiltaan uniikki, se myös jakaa mielipiteitä vaateharrastajien keskuudessa.

Toiset pitävät nahkaa liian öljyisenä, jäykkänä, kuumana tai kurttuisena. Myöskään ratsastajat eivät usein lämpene hevosennahkalle.

Fanien joukossa shell cordovanin sisäinen hohto, kestävyys, haitaritaitos, vahvuus ja värin muutos vuosien kuluessa nostattavat elämyksiä.

Materiaali on Amerikassa suositumpi kuin Euroopassa, valmistajista omassa sarjassaan on Horween, joka valmistaa valtaosan maineikkaiden kenkätehtaiden cordovanista.

Suurista tuotantomääristä tuskin voi puhua - jokamiehen nahkaksi shell on liian kallis, sillä yksi viimeistelty vuota maksaa kenkätehtaalle lähemmäs sata dollaria.

Cordovan-jalkineet taas kustantavat noin 500 euroa uusina.

Haasteelta välttyy kätevästi etsimällä eBaystä joko vähän käytetyn tai myymättä jääneen vaikeakokoisen parin, jolloin hinta putoaa selvästi. Suomen ilmastossa hevonen on yhä ylittämätön.

Ville Raivio

Ville Raivio on miesten klassiseen tyyliin erikoistunut vapaa kirjoittaja, joka ylläpitää Suomen suosituinta saman aihealueen nettisivustoa, Keikari.comia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?