Turkin pääministeri sai yllättyä ikävistä kysymyksistä Suomen-vierailullaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Erdogan ja ärsyttävät suomalaiskysymykset

Turkin pääministeri haki tämän viikon Suomen-vierailultaan ennen kaikkea hyvää PR:ää. Vierailu Angry Birdsien päämajalla, positiivista EU-diibadaabaa. Mutta kaikki ei mennytkään aivan putkeen.

9.11.2013 7:02 | Päivitetty 8.11.2013 17:38

Pääministeri Recep Tayyip Erdoganille Suomen-vierailut ovat aina sujuneet mukavasti. Suomi on tukenut Turkin EU-jäsenyyttä päämäärätietoisesti. Suomi on pariin otteeseen rientänyt myös apuun, kun isot maat ovat hankaloittaneet Turkin etenemistä. Ja ovathan suomalaiset ja turkkilaiset sukulaiskansaakin, vanhan legendan mukaan.

Kun Erdogan ja pääministeri Jyrki Katainen pitivät puhetta suomalaisturkkilaisen bisnesfoorumin tilaisuudessa, kaikki sujui vielä käsikirjoituksen mukaisesti.

Lyhyt keskeytys seurasi, kun turkkilaiset turvamiehet saattelivat yhden mielenosoittajan pihalle huutelemasta, aplodien saattelemana. Katainenkin taputti, tosin hämmentyneen näköisenä. Tilanne oli nopeasti ohi.

Ikävä toimittaja sai pääministerin kuoren rakoilemaan

Kun tuli toimittajien vuoro, yksi esitti ystävällisellä äänellä molemmille pääministereille kysymyksen, josta paistoi että juttu oli jo kommentteja vaille valmis: Miksi Turkin EU-jäsenyys on tärkeä?Mutta sitten mikrofoni siirtyi Yleisradion toimittajalle Tom Kankkoselle. Hän kysyikin vaikeita, vieläpä turkiksi.

"Miksi pääministeri haluaa erottaa nais- ja miesopiskelijat toisistaan? Mitä herra pääministeri sanoo siihen, että häntä syytetään Turkissa kansalaisten yksityiselämään puuttumisesta? "

Erdogan puhui äskettäin kimppakämppiä vastaan, vaatien kuvernöörejä puuttumaan naisten ja miesten yhteisasumiseen. Turkissa asiasta nousi tuolloin tietenkin iso kohu. Niin liberaalit kuin osa Erdoganin tukijoistakin ovat närkästyneitä moisesta kansalaisten elämään puuttumisesta.

Muistutettakoon, että Erdoganin itsevaltaiseksi kuvailtu tyyli oli yksi Turkin hallituksenvastaisten mielenosoitusten keskeisistä kimmokkeista viime kesänä.

Nytkin vieraskoreuden takaa esiin tuli se pääministeri Erdogan, jonka olemme Turkissa tottuneet näkemään. Synkkäkatseinen, syyttelevä.

Kenenkään yksityiselämään ei puututa Turkissa millään tavoin, pääministeri vastasi. Mutta ”on olemassa hyväksyttäviä ja ei-hyväksyttäviä elämiä”, hän totesi, hermostuttaen taas tv-katsojat täällä Turkissa.

Sitten Erdogan tokaisi, että joku on taitanut panna sanoja suomalaistoimittajan suuhun ja ohjeistaa kysymään tuollaista.

(Erdogan tukee julkisesti salaliittoteoriaa, jonka mukaan ulkopuolinen, vihjailuista päätellen juutalainen taho yrittää ohjata Turkkia kaaokseen. )

Turkin oma media eiuskalla kysyä ikäviä näin suoraan

Nähtävästi pääministeriä harmitti, että kotimaan debatit seurasivat kauas Pohjolaan asti. Globalisaatio ei kuitenkaan tarkoita vain ulkomaisia sijoittajia. Se tarkoittaa myös enemmän vastuuta imagostaan ja sanomisistaan maailmallakin. Tapaus osoittaa, kuinka herkkänahkaiseksi ja epäluuloiseksi Erdogan on muuttunut. Mutta ennen kaikkea se osoittaa, kuinka itsesensuuri on amputoinut Turkin valtamedian.

Turkkilaiset toimittajat eivät enää uskalla esittää suoria, kriittisiä kysymyksiä. Viime kesän mielenosoitusaallon jälkimainingeissa kymmenet liian kriittisiä mielipiteitä esittäneet toimittajat saivat potkut turkkilaisista uutisvälineistä.

Toimittajat ilman rajoja –järjestö luonnehti Turkkia viime raportissaan ”maailman suurimmaksi toimittajien vankilaksi” – tälläkin hetkellä kymmeniä on kiven sisällä. Tom Kankkosesta tulikin hetkeksi Turkissa sananvapauden sankari, toimittaja joka kysyi Erdoganilta hankalan kysymyksen Suomessa. Turkkilaislehdet ovat julkaisseet Kankkosesta haastatteluja tällä viikolla. Niissä suomalaistoimittaja sanoi pitävänsä huvittavana sitä, että pääministeri uskoo toimittajien olevan joiden toisten tahojen kätyreitä.

Me toimittajat, varsinkin ulkomaisen median edustajat täällä olemme kaikki hallituksen näkökulmasta erittäin epäilyttäviä henkilöitä.

Viime kuussa turkkilaisviranomaiset yrittivät evätä täällä pitkään työskennelleeltä hollantilaiselta kollegaltamme pressikortin ja sitä kautta asumisluvan. Kollega nosti äläkän ja pressikortti hoitui viime hetkellä. Kyseessä oli kuulemma väärinymmärrys.

Esimerkkejä on paljon, mutta niistä puhutaan vain "perheen kesken" jottei tilanne menisi hankalammaksi. Kankkonen kuitenkin muistutti turkkilaismediaa siitä, ettei sananvapausongelma ole suinkaan uusi. Kun Kankkonen itse 1990-luvulla työskenteli Turkissa, kurdiongelmasta raportoiminen oli iso riski, hän kertoi.

Arkojen asioiden käsittelemisestä rangaistiin myös ulkomaisia toimittajia. Eräs Reuters-uutistoimiston reportteri passitettiin pois maasta. – Pelkään että Turkki on palaamassa niihin päiviin, Kankkonen sanoi liberaalin Radikal-lehden jutussa.

Ei siis auta syyttää vain nykyista hallitusta ja Erdogania. Kaiken takana on itsepintainen mentaliteetti joka päästyään valtaan ei annakaan toisten elää, saati arvostella itseään. Kaava on toistunut vuosikymmenestä toiseen.

Siksi toivo heräsi viime kesänä, Gezi-puiston mielenosoituksia seuratessa. Liberaalien nuorten joukko oli hyvin sekalaista, ja joukossa oli kurdejakin. He ovat ensimmäinen, internetin kasvattama liberaali sukupolvi joiden maailmankuva on edellissukupolvia huomattavasti yksilökeskeisempi. Ehkä he vielä murtavat vanhat kaavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?