OECD:n tutkimus todistaa: Finanssikriisi söi onnellisuutta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tutkimus todistaa: Finanssikriisi söi onnellisuutta

Eniten finanssikriisistä kärsineiden maiden kansalaisten tyytyväisyys elämäänsä heikkeni kriisin seurauksena merkittävästi, kertoo OECD:n tilasto. Suomessa ihmisten kokema stressi on kasvanut voimakkaasti.

6.11.2013 21:22 | Päivitetty 6.11.2013 21:22

Finanssikriisi on kurittanut ihmisten tyytyväisyyttä elämäänsä eniten niissä maissa, joissa kriisin vaikutukset ovat olleet vahvimpia.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n mukaan myös luottamus ja tyytyväisyys demokratian toimivuuteen heikentyi suurimmassa osassa jäsenmaista vuosien 2007-2012 välisenä aikana. Kaikista OECD:n jäsenmaiden vastaajista alle puolet sanoi luottavansa hallitukseensa, mikä on alhaisin lukema sitten vuoden 2006. 

OECD:n mukaan kreikkalaisten tyytyväisyys elämäänsä heikkeni viiden vuoden aikana viidenneksellä, italialaisten 12 prosenttiyksikköä ja espanjalaisten 10 prosenttiyksikköä. Sen sijaan saksalaisten tyytyväisyys elämäänsä on kasvanut samassa ajassa neljä prosenttiyksikköä ja Ruotsissa yli viisi prosenttiyksikköä. 

Suomalaiset olivat OECD:n jäsenmaista 7. tyytyväisimpiä elämäänsä. Tyytyväisimpiä olivat tsekkiläiset, onnettomimpia taas unkarilaiset.

Vaikka suomalaisten tyytyväisyys elämäänsä oli OECD:n keskiarvoa huomattavasti parempi, on suomalaisten kokema stressi lisääntynyt yli 10 prosenttiyksikköä. Lisäksi suomalaiset kokevat työn ja muun elämän välisen ristiriidan 4. suurimmaksi.   

OECD:n raportin tiedot perustuvat kyselytutkimukseen, jossa jäsenmaiden kansalaisten elämänlaatua selvitettiin 11 indikaattorin avulla. Elämäänsä kohtaan koetun tyytyväisyyden lisäksi näitä olivat muiden muassa tulot ja varallisuus sekä terveydentila.

– Tämä raportti on meille herätys. Se on muistutus siitä, että talouspolitiikan keskeinen tavoite on parantaa ihmisten elämiä. Meidän on pohdittava uudelleen, kuinka asettaa ihmisten tarpeet politiikan ytimeen, OECD:n pääsihteeri  Angel Gurría sanoi raportin tiedotteessa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?