Kuusi varmaa merkkiä, että sinun pitäisi saada lisää palkkaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kuusi varmaa merkkiä, että sinun pitäisi saada lisää palkkaa

Tuntuuko ettei palkka ole ihan sitä mitä pitäisi? Korotus saattaa tulla helpostikin, sillä usein palkka jää pahasti jälkeen aivan huomaamatta. Pidä huoli, että saat työstäsi oikean korvauksen.

28.10.2013 6:01 | Päivitetty 28.10.2013 8:54

Lisää töitä tai vastuuta? Silloin palkan pitäisi nousta ilman sen kummempaa suostuttelua.

– Lähtökohta on, että kun tehtävät merkittävästi kasvavat, se pitäisi korvata, sanoo koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jouni Röksä Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJ:stä.

Käytäntö on usein toinen. Työmäärä voi kasvaa vaikka työkaverin jäädessä äitiyslomalle. Jos hän ei tulekaan takaisin töihin, tilanne jää vielä pysyväksi.

– Silloin tekee pahimmillaan kahden hengen työt yhden hengen palkalla. Silloin pitäisi tulla tuntuva palkankorotus.

Työ muuttuuhuomaamatta

Sama juttu, jos vastuu kasvaa – vaikka hitaasti vuosien varrella.

Kuvitellaanpa henkilö, joka aloittaa uransa myyntineuvottelijana. Hän tekee töitä toisen ohjauksessa ja vailla myyntivastuita. Vuosien myötä hän kuitenkin kehittyy työssään, alkaa neuvotella sopimuksia ja tulee siinä liikutelleeksi merkittäviä summia. Titteli on silti edelleen myyntineuvottelija. Siksi palkkakin on 2 500 euroa, vaikka oikeampi olisi 5 000. 

– Myyntialalla työnantajat käyttävät sitä joskus taktisesti väärin, Röksä sanoo.

Usein toimenkuvaan myös hiipii uusia velvoitteita. Myyjällä se voi tarkoittaa vaikka uusia asiakkaita entistä laajemmalla alueella. Se tarkoittaa, että päivät venyvät auton ratissa. Päällisin puolin näyttää siltä, ettei mikään olisi muuttunut, vaikka työntekijän näkökulmasta työ on paljon aiempaa raskaampaa. Siksi siitä pitäisi saada enemmän palkkaa. Selkein tapaus on usein aseman muuttuminen. Jos asiantuntijatyön lisäksi alkaa toimia esimiehenä, palkan pitäisi nousta saman tien 20–30 prosenttia, Röksä sanoo.

Joskus korotus kuitenkin kuitataan muodollisella palkkiolla. Osa tyytyy pelkkään uuteen titteliin tai työsuhdeauto vaihtuu parempaan.

Korotus pitäisi tulla myös silloin, jos oma osaaminen paranee selvästi. Se voi tarkoittaa suoritettua tutkintoa tai uutta toimintavastuuta. Oletko saanut valtuudet allekirjoittaa sopimuksia, tai oletko jonkin järjestelmän päävastuullinen käyttäjä?

– Kun tapahtuu tällaisia merkittäviä muutoksia omaan toimenkuvaan, olisi aina tärkeä neuvotella myös palkasta. Ettei ottaisi lisätyötä kunnia-asiana, vaan huolehtisi myös eduista.

Ei korotusta= alennus

Kun vaihtaa kokonaan uuteen työpaikkaan, palkan pitää nousta kunnolla. Röksä neuvoo pyytämään 20 prosenttia suurempaa bruttopalkkaa kuin vanhassa paikassa.

– Ja sitä luokkaa ne tyypillisesti nousevatkin.

Työpaikan vaihdolla tavoitellaan lähtökohtaisesti paitsi uusia vastuita, myös ansiotason nousua. Palkan pitää nousta myös siksi, että työpaikan vaihdos koeaikoineen on aina riski työntekijälle.

Hyväkään palkka ei kuitenkaan pysy hyvänä, jollei se koskaan nouse. Siitä pitää ostovoiman heikkeneminen huolen.

Asia koskee heitä, joita yleissitovat työehtosopimukset eivät koske. Kun muiden palkat nousevat, oma voi muutamassa vuodessa jäädä jopa viidenneksen jälkeen kollegoista, Röksä sanoo.

Työnantaja ei tiedä kaikkea

Jos tuntuu, ettei palkka ole ihan sitä mitä pitäisi, ensimmäiseksi kannattaa ottaa esiin työehtosopimus. Työnantaja ei ole välttämättä huomannut edes kaikkia siinä määriteltyjä lisiä.

Usein lisää tulee esimerkiksi työvuosista. Samalla työnantajalla oltujen vuosien lisäksi aikaan saatetaan laske myös aiempi vastaava työ tai osa siitä.

– Omalla työnantajalla ei välttämättä ole tietoa siitä, kuinka paljon työhistoriaa on. Siinä oma aktiivisuus voi olla hyödyksi, sanoo SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta.

Useimpien palkka määräytyy jonkin palkkausjärjestelmän perusteella. Niissä määritellään usein erikseen tehtävän vaatimusryhmä ja työntekijän henkilökohtainen pätevyys tehtävään. Jos työntekijän pätevyyttä tarkastellaan kokonaisuutena, mikä tahansa muutos voi sysätä kokonaisarvion pykälää ylöspäin.

Joillakin aloilla suoritettu tutkinto tuo palkanlisän, mutta muukin opiskelu voi riittää. Esimerkiksi kaupan alalla uuden kielen hallinnasta voi saada kielilisää.

Kaukoranta suosittelee katsomaan oman työehtosopimuksen läpi siltä varalta, että sieltä löytyisikin saamatta jäänyt lisä.

– Ja siinä luottamusmies voi tietysti auttaa, ettei sitä tarvitse yksin lukea.

Työehtosopimuksen määrittämä taso ei missään nimessä ole yläraja. SMKJ:n Röksän mukaan taulukkopalkat ovat niin alhaisia, että käytännössä monilla aloilla maksetaan huomattavasti enemmän.

Osaamistaan ja siitä saamaansa korvausta pitäisikin pohtia aina silloin tällöin.

– Melkein alalla kuin alalla, varsinkin yksityisellä puolella, palkkakeskustelu pitäisi käydä kerran vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?