Irtovuori lisää päällystakin kenttäkelpoisuutta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Irtovuorilla päin kylmenevää talvea

Moni liikeneuvottelusta toiseen rientävä pukumies voi näinä päivinä ulkosalla huomata, että päällystakki on käynyt liian ohueksi huurteiseen säähän. Vanha keksintö auttaa: irtovuori.

20.10.2013 7:07 | Päivitetty 18.10.2013 15:56

Irtovuori (engl. detachable lining) on harvan tuntema yksityiskohta. Ennen modernin lämmöneristyksen, keskuslämmityksen ja jokamiehenautoilun aikakautta irtovuori oli yksi kätevimpiä päällystakin täydentäjiä.

Tämä useimmiten flanellipuuvillasta, turkiksesta, villasta tai vanutoppauksesta valmistettu yksityiskohta toimii juuri nimensä mukaisesti: se hoitaa vuorin virkaa. Varustus kiinnitetään neppareilla, napeilla tai vetoketjuilla päällystakin sisäpuolelle, jolloin se avustaa ympärivuotisessa käytössä.

Vuori poistamalla takki kevenee sopivasti kevääseen ja kesään, ja sen lisäämällä lämpöä saa tuntuvasti nostettua syksyyn ja talveen.

Paperilla idea voi vaikuttaa turhalta kikkailulta, mutta ratkaisua osaakin arvostaa vasta sen koettuaan. Irtovuori on yksi eristävä ja suojaava kerros lisää, mutta paksumpanakaan se ei vaikuta päällystakin siluettiin suuresti. Jos flanelli osoittautuu turhan kevyeksi, topattu vuori on selvästi lämpimämpi valinta.

Teetä vuori itse, josei kaupasta löydy

Tänä päivänä irtovuori on miltei kadonnut valmisvaatteista, sillä yksityiskohtaa ei joko tiedetä pyytää tai sitten sen lisääminen vain hidastaisi valmistusta ja nostaisi loppuhintaa.

Epäkohta on suurimmillaan erityisesti seitinohuissa, kylmissä villakankaissa, joita 2000-luvun vaateteollisuus suosii.

Ongelma ei kuitenkaan ole pysyvä. Mihin tahansa sopivan tilavaan takkiinsa voi joko ommella tai ompeluttaa irtovuorin, joka takaa kehoa ja mieltä lämmittävän olon myös suomalaisessa versiossa talvesta.

Yksityiskohta sopii mihin tahansa päällysvaatteeseen aina farkkutakista lähtien, mutta harva tietää siitä. Jo vihin saaneet osaavat kuitenkin arvostaa irtovuorta, joka nostaa jokaisen suosijansa mielialaa. Salassa, mutta varmasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?