5 tapaa selvitä epäreilusta kohtelusta - Oma raha - Ilta-Sanomat

5 tapaa selvitä epäreilusta kohtelusta

Jokainen joutuu joskus kärsimään vääryydestä – tai puolustelemaan hölmöilyään toisille. Älä karju ja riehu jos olet pulassa, vaan kokeille näitä vinkkejä.

18.10.2013 20:07 | Päivitetty 18.10.2013 19:52

Mitä teet, kun sinua kohdellaan väärin – esimerkiksi syytetään tai uhataan epäoikeudenmukaisesti? Usein ensimmäinen reaktio on epämiellyttävä: olet vihainen, katkera, pois tolaltasi tai ilkeä. Hölmö käytöksesi saa toiset miettimään, että itse asiassa taisit ansaita saamasi huonon kohtelun, kertoo Business Insider -lehti.

Sen sijaan että menettäisit malttisi, kokeile näitä vinkkejä.

1. Lopeta ärjyminen. Kuuntele muita – ainakin aluksi.

On virhe toimia nopeasti ja tunteiden varassa. Kuuntele ensin huolellisesti mitä muut sanovat sinulle. Yritä ymmärtää heidän tunteitaan: se auttaa sinua toimimaan myöhemmin. Älä tee mitään ensimmäisen vuorokauden aikana. Ei puolustelua, ei hyökkäyksiä. Etsi rauhallinen paikka ja mieti mitä on tapahtunut.

2. Älä keksi pitkiä perusteluja, miksi sinä olet oikeassa.

Jos luulet vaikuttavasi järkevämmältä kirjoittamalla kaikki vastaväitteesi, olet väärässä. Yksityiskohtien listaaminen saa sinut näyttämään pikkumaiselta.

Juttujesi lukeminen ei muuta vastustajiesi mielipiteitä. Älä myöskään sorru julkaisemaan teesejäsi, vaikka olisit suosittu bloggaaja tai kolumnisti jossakin mediassa. Tekemällä niin menetät mahdollisuutesi nousta kokemasi epäreilun kohtelun yläpuolelle.

3. Ota yhteyttä suoraan vastustajaasi.

Jos ratkot pulmaa, jossa joku on ymmärtänyt sinut väärin, ota yhteyttä suoraan tähän henkilöön. Älä puolustele itseäsi turhaan kaikille muille ja tuhlaa tunteitasi.

Kaikki kanavat kelpaavat välineeksi: lähetä sähköpostia, soita, käytä sosiaalista mediaa. Pahoittele, jos ilmaisit itsesi epäselvästi, kun ongelma syntyi.

4. Pyydä anteeksi ja muuta tapasi, jos olit väärässä.  Tee se tosissasi.

Joskus vain yksinkertaisesti mokaat. Se voi olla vahinko tai harkittu teko. Älä jää hautomaan riitaa: pyydä reilusti anteeksi – ja jatka elämääsi eteenpäin.

Mikäli olet tosiaan tehnyt typeryyksiä, muuta tapasi, jotta kehittyisit. Älä kuitenkaan yritä lepytellä toista lupaamalla muuttua, jos et aio tehdä sitä.

5.Ole oma itsesi

Voit selvittää monet ikävät tilanteet toimimalla juuri sillä tavalla, jonka itse koet järkeväksi. Älä muuta toimintaasi siksi, että muut seuraavat mitä teet. Älä jäljittele muita siksi, että haluaisit miellyttää heitä. Siten et pysty korjaamaaan mainettasi.

Ole peloton ja ole oma itsesi. Pidä kiinni omista unelmistasi, äläkä anna vastoinkäymisten lannistaa sinua miettimään vain elämän vaikeita puolia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?