Sijoittajamestari: Talouden nobelistin opit pätevät - Oma raha - Ilta-Sanomat

Sijoittajamestari: Talouden nobelistin opit pätevät

Markkinoihin vaikuttavia tulevia asioita ei voi tietää etukäteen, sanoo talouden Nobel-palkinnon saajaksi valittu Eugene Fama. Tämä pitää paikkansa myös sijoituskilpailussa.

Eugene Fama, yksi kolmesta talouden Nobel-palkinnon saajasta tänä vuonna.­

17.10.2013 20:07 | Päivitetty 17.10.2013 20:07

Yhdysvaltojen velkakattokriisi vältettiin täpärästi, mutta sikäläiset sijoittajat osoittautuivat kylmähermoisemmiksi kuin Taloussanomien indeksisalkun hoitaja oletti.

Laaja S&P 500 -indeksi pysytteli velkakattoneuvottelujen ajan nousussa ja notkahti laskuun vasta sovun synnyttyä. Niinpä Taloussanomien joukkueelle hankitut S&P 500 -indeksin laskua povaavat minifutuurit tuottivat noin 500 euroa kirvelevää tappiota.

Jäljelle jääneet minifutuurivarat on nyt kiinnitetty Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksin ja Euroopan Stoxx 50-indeksin nousua enteileviin johdannaisiin. Odotamme toiveikkaina, että Yhdysvalloissa tällä viikolla kolmannen vuosineljänneksen tuloksistaan kertovat yhtiöt ovat menestyneet hyvin ja kurssit nousevat.

Euroopassa näkymät ovat tänään synkentyneet ja kurssit laskeneet, mutta silti sijoituksemme on vielä 1,4 prosenttia plussalla. Uskomme tuoreen talousnobelistin Eugene Faman teoriaan, jonka mukaan kaikki olemassa oleva tieto on jo otettu huomioon markkinoilla, mutta tulossa olevia seikkoja kukaan ei voi tietää varmasti.

Sijoittajamestari-kilpailun mukava puoli on se, että joukkueen ei tarvitse maksaa kaupankäynnistään välitys- tai hallinnointipalkkioita eikä myyntivoittoveroja.

Todellisessa sijoittamisessa kannattaa aina tarkistaa, kuinka suuret kulut välittäjä perii. Myyntivoitosta taas lähes kolmanneksen korjaa valtio: yleensä veron suuruus on 30 prosenttia, 50 000 euroa ylittävältä osalta 32 prosenttia.

Taloussanomien indeksisalkussa kaupankäynnin välineinä ovat olleet sertifikaatit ja minifutuurit. Molemmissa on mukana vipuvaikutus, eli niiden ostaminen vaatii vähemmän pääomaa kuin suora kaupankäynti kohde-etuudella vaatisi. Vipuvaikutus toimii molempiin suuntiin, eli koko sijoituksen voi myös menettää.

Torstai-iltana Taloussanomien joukkue oli kokonaiskilpailussa sijalla 2 690. Salkun tuotto oli 8,4 prosenttia pakkasella.

Indeksisalkku oli notkahtanut kolme prosenttia ja sen sijoitus oli kokonaiskisassa  3 600:s. Tämä johtui osittain siitä, että moni joukkue oli epäreilusti jättänyt indeksisijoitukset kokonaan tekemättä, eli niiden indeksisalkku oli vielä nollilla.

Sijoittajamestari-kisaa johtava Warren Gambler -joukkue on kartuttanut omaisuuttaan 94 prosenttia lähes 19 500 euroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?