Chesterfield-takki on miehille juhlavaatteiden paras päällinen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Virallisten miesten virallisin päällystakki

Varmin valinta frakki-, smokki- ja kunniamerkkitilaisuuksien päällystakiksi on Chesterfield-malli. Rentoutta siinä ei ole, mutta tyyliä sitäkin enemmän.

Myös tyylikkäät elokuvasankarit ovat verhoutuneet Chesterfield-takkiin.

13.10.2013 7:02 | Päivitetty 11.10.2013 13:39

Chesterfield-takki (engl. Chesterfield coat) on pelkistetty, villakankainen ja tumma miesten päällystakki. Syntynsä se sai 1800-luvun puolivälissä, mutta nimen tausta on epäselvä. Chesterfield viittaa joko samannimiseen kaupunkiin tai sitten Chesterfieldin kuudenteen jaarliin, joka oli aikansa seurapiirien lemmikki. Victoria and Albert Museumin muotikuraattori Jenny Lister kertoo takista seuraavaa: – Nimen alkuperä ei ole kovin selvä. Nimiä käytettiin takkivalmistajien markkinointikeinona 1840-luvulla. Takkimallit liitettiin vaikutusvaltaiseen henkilöön, joka oli useimmiten aristokraatti, vaikka hän ei koskaan olisi käyttänyt kyseistä mallia.

Viktoriaanista väljyyttä siistillä rintamuksella

Ilmestyessään takki erottui. Siinä ei ollut lainkaan vyötärösaumaa, joka oli viktoriaanisen ajan takkien leikkauksessa yleinen, eikä myöskään sivulaskoksia ja mitoitus oli väljä. Chesterfield oli siis tarkoitettu puhtaasti päällisvaatteeksi ja ulkokäyttöön, vaikka se pituudelta ja yksityiskohdiltaan muistuttikin lievetakkeja, ajan herraskaisia sisävaatteita.

Takin leikkaus ja materiaali ovat seuranneet aikaansa, eikä mikään yksityiskohta ole kiveen hakattu. Historiallisia esimerkkejä katsoessa huomaa, ettei Chesterfieldeissä vyötäröä ole kavennettu juuri lainkaan, mutta nykyisin myös tällaisia malleja löytyy. Yksirivisenä Chesterfieldissä on useimmiten piilonapitus, jossa takin sulkevat napit jäävät päälliskankaan alle piiloon, ja sen ansiosta rintamus on pelkistetty ja siisti. Kaksirivisissä Chesterfieldeissä napit näkyvät ja niitä on useimmiten kuusi, joista kaksi tai kolme sulkevat takin. Joissakin versioissa on rintatasku, joissakin ei lainkaan.

Samettikaulukset erottavat mallin muista villakangastakeista, mutta kaikki valmistajat eivät niitä tarjoa. Tarinan mukaan samettikaulukset olivat paitsi koristeellisia myös hyvin käytännöllisiä vielä aikakaudella, jolloin miehet käyttivät pitkiä peruukkeja. Kun kaulus sen alla likaantui, pelkän samettiosan saattoi vaihtaa. Jos villakangastakki on pelkistetty, tumma ja samettikauluksinen, se on todennäköisesti Chesterfield-mallia. Esimerkkiä näyttää MET:n kokoelmissa oleva 1930-luvun takki.

Tummien pukujentulkki

Tänä päivänä Chesterfield on pelkistetyn mallinsa ansiosta virallisin miesten päällystakki. Takki on passeli valinta tummien pukujen pariksi, mutta vaaleiden pukujen ja vapaa-ajan kankaiden kanssa turhan juhlava näky.

Kaikkein hienoimmissa tilaisuuksissa, joita kunnioitetaan smokilla, frakilla tai tummalla puvulla kunniamerkkien kera, Chesterfield on ehdottomasti omimmillaan. Suikka tai huopahattu on sopivin päähine takin seuraan.

Hienoimmissa Chesterfield-versioissa on musta, tummanharmaa tai tummansininen pelkistetty kangas, rintatasku, pienehkö kaulus piilonapituksella taikka leveämpi kaksirivinen kaulus, sopivan väljä leikkaus sekä napitus hihansuussa. Kalanruotokuvioinen, harmaa Chesterfield on rennoin versio. Vaikka takista ei farkkujen kaveria saa, se on suonut miehille tilaisuuden tarjota paras versio itsestään sekä arjessa että juhlassa noin 150 vuoden ajan. Virallisuus voi olla myös ilo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?