Kalossi, tuo työkengän hetkellinen suoja - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kalossi pelastaa työkenkäsi

Kun muut kastelevat kenkänsä ja sukkansa syksyisillä kaduilla, kalossimies saa kulkea kuivin jaloin niin töissä kuin vapaallakin.

6.10.2013 7:02 | Päivitetty 4.10.2013 12:53

Kalossit (engl. galoshes, overshoes) ovat kumisaappaiden kaltainen suoja-asuste, joita käytetään jalkineiden yllä.

Epävarman legendan mukaan kalossit keksi brittimies nimeltään Radley. Hän kärsi reumatismista ja halusi pitää jalkansa kuivana, ja lukiessaan Gaius Julius Caesarin sotakirjaa "Commentarii de bello Gallico" hän äkkäsi kuvauksen gallialaisten suojaavasta päälliskengästä, gallicaesta.

Radley päätti kapitalisoida idean ja kehitti kankaasta valmistetun, kumilla vahvistetun kalossimallin. Vanhanmallinen kumi oli kuitenkin kovaa ja hataraa pakkasella, nihkeää helteellä. Oli miten oli, ensimmäiset kalossit valmistettiin todennäköisesti 1800-luvun alussa. Esimerkiksi The Metropolitan Museum of Art säilyttää kokoelmissaan liki 200-vuotisia Meksikossa valmistettuja kalosseja.

Vuonna 1844 kumitehtailija Charles Goodyear puolestaan loi kalosseihin passelin vulkanisoidun kumiseoksen, joka kesti lämpötilan vaihteluja mainiosti. Vuosisadan loppupuolella Goodyearin tehtaan valmistamat kumikalossit olivat huima menestys.

Myöhäissyksyn sateisillekävelykenkäkeleille

Vulkanisoidusta kumista valmistettu kalossi suojaa nahkakenkää lialta, kosteudelta ja suolalta, tarjoten myös hyvän pidon jäisillä pinnoilla. Se myös eristää tehokkaasti ja pitää jalat lämpiminä. Useimmat näistä asusteista valmistetaan tilaville lesteille, jotta ne istuisivat mukavasti monenmuotoisten jalkineiden päälle.

Vaikka kalossi on erityisesti talviajan olennainen asuste, mikään ei estä käyttämästä niitä myös kesän rankkasateilla. Tilanteen mukainen asu on mielekäs.

Esimerkiksi talvisaappaissa on usein lämpövuori, jonka ansiosta pari kuin pari on mukavan lämmin ulkosalla, mutta armottoman hiostava sisätiloissa. Näiden vaihtoehtona ulkoilmassa lämmittävä ja sisällä riisuttava kalossi onkin kätevä ratkaisu hänelle, jonka jalat ovat kovia hikoilemaan.

Ei enää pelkkiämustia kumikalosseja

Suomessa kalosseja saa jokaisesta alansa osaavasta suutariliikkeestä, amerikkalaisen Tingleyn mallit ovat yleisimmin tarjolla. Markkinoita pohjolassa sekä maailmalla on usean vuoden ajan vallannut norjalainen SWIMS, jonka moderni kalossi valmistetaan monissa väreissä ja malleissa.

Nämä olen havainnut käytössä mukavimmiksi. Kalossit ovat parhaimmillaan hetkellisinä suojina, sillä asuste ei ole muotoiltu kymmenen kilometrin lenkki mielessä.

Nahkapohjakenkien ystävän lisäksi myös tennariharrastaja voi suojata omansa kalosseilla, jotka todella kuuluvat jokaiseen vaatekaappiin. Myös naisille on omia, siroja malleja.

Ympärivuotinen käyttö luonnistuu Suomen oloissa mainiosti ja kuminen asuste kestää vuosien käytön. Kaunista siitä ei vielä ole saatu, mutta sään mukainen asu on aina järkivalinta. Kun muut liukastelevat ja kastelevat sukkansa, kalossimies kävelee mielenrauhassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?