Venäläiset valloittavat muotimaailmaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tunnetko venäläisen tyylin?

Kansainvälisten muotiviikkojen hengessä on aika luoda silmäys tyyliin ja aivan erityisesti venäläiseen tyyliin. Yllättäen ja varmasti se on valloittamassa muotimaailmaa.

21.9.2013 7:03 | Päivitetty 21.9.2013 10:33

Yhtäkkiä he ovat kaikkialla: New York Timesissa, Voguessa, Harper’s Bazaarissa. Otsikoissa, kansikuvissa, aukeamien juttuina.

Huolettomina ja huoliteltuina he loistavat läsnäolollaan kansainvälisten muotiviikkojen aikana päivittäin julkaistavissa kuvasarjoissa, nimittäin venäläinen muotieliitti: oligarkkien vaimot, toimittajat, suunnittelijat. Hieman yllättäen ja rennosti venäläiset ovat tehneet entréen muotimaailmaan.

Se alkoi melkeinpä huomaamatta, yhdestä kuvasarjasta ja artikkelista.

Heinäkuussa 2012 New York Times kertoi venäläisten ilmaantumisesta Pariisiin otsikolla The Czarinas Are Back . Kuvasarjassa venäläiskaunottaret astelivat lennokkaasti kadun yli korkokengissään ja aurinkolaseissaan ja poseerasivat hymyillen ympäri kaupunkia kuin filmitähdet. Näin Ulyana Sergenko, Elena Perminova, Vika Gazinskaya, Miroslava Duma ja Anya Ziourova – toisin sanoen The Russian Fashion Pack – valloittivat Pariisin ja sen haute couture -näytökset.

Miten raikasta ja jännittävää, oli ensimmäinen ajatukseni kuvat nähdessäni. Olin nähnyt muutamaa vuotta aiemmin Milanossa, millainen vaikutus venäläisten asiakkaiden ilmestymisellä oli ollut kaupungin muotiliikkeiden ilmanalaan. Venäläiset saattoivat muuttaa hillityn lauantaiaamun tunnelman kenkäliikkeessä moskovalaiseksi yökerhoksi.

Kului silmänräpäys, kun jännittyneisyys kääntyi mutkattomuudeksi ja viileä arrividerci uudenlaisiksi ilmaisuiksi.

Pradan myymälässä työskentelevä Natasha on tutustuttanut minut venäläiseen tyyliin viestinnän tasolla. Se voi tarkoittaa  puhelinkeskustelun nopeaa päättymistä sanoihin: ”Ciao, ciao, harasoo!

Venäläinen tyyli tarttuu ympäristöön

Nyt, lähes puolitoista vuotta New York Timesin artikkelin jälkeen, venäläiset ovat vahvistaneet asemiaan muotimaailmassa entisestään.

Englannin Harper’s Bazaar -lehden syyskuun lehden kannessa poseeraa malli Natalia Vodianova (tämä ei ole tosin ole uutta, yksi maailman parhaiten palkattuja malleja  aloitti uransa jo 1997), lehden sisäsivuilla venäläisen suursijoittajan Alexander Lebedevin vaimo Elena Perminova esittelee muotitalojen couture-vaatteita kahdeksansivuisessa artikkelissa. Muotieliitin edelläkävijöitä on ranskalaisvenäläinen Vogue Paris’n entinen päätoimittaja Carine Roitfeld , joka tekee omaa CR Fashion book -julkaisuaan ja konsultoi muotitaloja ja Englannin Harper’s Bazaaria. Ranskalaisen LVMH:n omistajasukuun kuuluvan Antoine Arnaultin kanssa seurusteleva Vodianova tunnetaan myös hyväntekeväisyyshankkeistaan Venäjällä.

Venäläisten äkillinen ilmaantuminen Pariisiin ja maailman muotikaupunkeihin on virkistävä ilmiö muotimaailmassa, jossa valta on ollut pitkään ranskalaisilla ja italialaisilla muotitaloilla, -julkaisuilla ja –piireillä. Se kuvastaa myös eri toimialoilla meneillään olevaa laajempaa muutosta: uutta syntyy ja vanhaa kuolee.  

Kiehtovinta kaikessa on mielestäni se tyylillinen muutos, rentous ja luonnollisuus, jonka venäläiset ovat tuoneet mukanaan. He hymyilevät kuvissa leveästi toisin kuin muoti-ihmiset yleensä ja yhdistelevät vaatekappaleita ennakkoluulottomasti ja aivan omalla tavallaan. Ja kun kyseessä ovat muotitaloihin silmänräpäyksessä satoja tuhansia euroja kantavat asiakkaat, uusi energia tarttuu myös ympäristöön.

Se on hyväksi kaikille.

Me naiset tiedämme, että suurimpia tyylillisiä kohteliaisuuksia, jonka nainen voi saada on se, että häntä erehdytään luulemaan venäläiseksi (sitä ei unohda ikinä). Se tarkoittaa, että naisellisuus on tallella, että ei ole elämän kiireiden keskellä unohtanut sitä jotain – keinuvaa askelta, hymyä, elämää, tiedättehän?

Muutos ei jää tähän

Venäläinen kosketus näkyy myös Helsingissä.

Samu-Jussi Kosken Samuji-merkillä on jo oma venäläinen asiakaskuntansa, ja arvelisin että jopa Marimekolla voisi olla entistä suuremmat mahdollisuudet Venäjällä. (Katsokaa ensi kevään ja kesän mallistovideo, ymmärrätte mitä tarkoitan.)

Varmaa on sekin, että muutos ei jää tähän.

Venäläisiä suunnittelijoita jo on, heistä kiinnostavimpien joukossa muun muassa Vika Gazinskaya. Venäläinen tyyli välittyy myös sähköisesti: Ask me if you are nice! on Gazinskayan blogin alaotsikko.

On vain ajan kysymys, milloin joku oligarkki hankkii vaimolleen perinteikkään muotitalon. Voi myös olla, että muut seuraavat perässä.

PS. Muotiviikot siirtyvät Milanosta Pariisiin ensi viikon alussa. Näytöskuvia ja raportteja kevään ja kesän mallistoista löydätte esimerkiksi täältä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?