Klubikaulus muuttui jäykästä kouluasusta rennompaan käyttöön - Oma raha - Ilta-Sanomat

Entinen jäykistelykaulus on nyt retromiehen merkki

Vaikea uskoa, että Etonin sisäoppilaitospoikien tärkätystä, turhantärkeästä kaulusmallista kehittyisi rento miestenpaitojen yksityiskohta. Klubikaulus on nyt kuitenkin Downton Abbeyn ja Mad Menin ansiosta palaamassa retroa arvostavien miesten suosioon.

8.9.2013 7:10 | Päivitetty 6.9.2013 15:23

Klubikaulus (club collar, Eton collar, golf collar) on kauluspaidan kaulusmalli, jossa on pyöreät kärjet. Mallin alkuperä on hyvin leveissä, pyöristetyissä kauluksissa, joita Etonin sisäoppilaitoksen pojat käyttivät 1800-luvun puolivälistä alkaen.

Vuosien kuluessa näistä jäykänvirallisiksi tärkätyistä irtokauluksista on kertynyt lukemattomia epämukavia muistoja, mutta koulun prestiisin vuoksi mallia jäljiteltiin 1800-luvulta alkaen Englannissa, josta malli on levinnyt ympäri maailman.

Erikoinen kaulus oli merkki Etonin opiskelijoiden klubiin kuulumisesta, joten klubikaulus oli luonnollinen nimike.

Amerikan puolella vaikutusvaltainen Brooks Brothers nimesi mallin golf-kaulukseksi, sillä heidän mukaansa se soveltui urheilukäyttöön. Malli oli suosittu viktoriaaniselta ajalta aina toisen maailmansodan alkuun asti enimmäkseen virallisessa käytössä, tosin valtiotasolla se oli harvinaisempi näky.

Kun poteroissa ja juoksuhaudoissa kovia kokeneet miehet saapuivat kotiin, he olivat saaneet tarpeekseen jäykistelystä. 1950-luvulle tultaessa irtokaulukset katosivat ja klubikauluksetkin hävisivät.

Television historiadraamatpalauttivat näkyviin

Klubikaulus valmistetaan samoin kuin kaikille tuttu teräväkärkinen ja suora kaulus, vain kärjet leikataan pyöreiksi pehmeämmän ilmeen vuoksi.

Tänä päivänä se on yhä harvinainen näky, Suomessa suorastaan olematon, mutta yleistynyt menneitä aikoja kuvaavien TV-sarjojen sekä ennakkoluulottomien suunnittelijoiden ansiosta.

Tom Ford suosii mallia, joka on näkynyt myös Mad Menissä, Boardwalk Empiressa ja Downton Abbeyn hahmojen yllä. Myös David Beckham ja Gossip Girlin ikioma Chuck Bass ovat pyöreän kauluksen lähettiläitä, Frank Sinatra taas ylilähettiläs muutaman vuosikymmenen takaa. Ralph Lauren on valmistanut mallia vuosikymmenten ajan, Brooks Brothers yli vuosisadan.

Klubikaulus on toisen maailmansodan jälkeen ollut suositumpi Amerikassa kuin synnyinmaassaan Englannissa.

Klubikaulus on pyöreän muotonsa ansiosta rennompi ja pehmeämpi näky kuin suora pukukaulus. Virallisimpiin tilaisuuksiin se ei sovellu, sillä mallia ei näe koskaan valtiotason tilaisuuksissa. Virastoissa, toimistoissa sekä arjessa se on passeli.

Kauluksen on hyvä olla tavanomaista korkeampi, sillä pyöristetyt kärjet näyttävät typistetyiltä ja heikoilta lyhyinä. Jos kärjet eivät pysy aloillaan, niihin saa ryhtiä kauluspinnin (collar pin) avulla.

Pyöristetty kaulus taipuu hyvin sekä muodolliseen että epämuodolliseen – kauempaa kaulus on kuin yksi monista, läheltä se erottuu edukseen.

Juuri sopivan hienovaraisesti, jotta ovet klubikauluksen käyttäjien klubiin avautuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?