Työhaastattelusta tuli nöyryyttävä: hakijat pantiin tanssimaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Työhaastattelusta tuli nöyryyttävä: hakijat pantiin tanssimaan

Kuvituskuva
Julkaistu: 5.9.2013 21:57, Päivitetty 5.9.2013 22:00

Kauppaketjusta assistentin paikkaa hakeneet joutuivat omituiseen tilanteeseen, kun heidän piti esittää haastattelijoille tanssi.

Miltä tuntuisi, jos työhaastattelussa joutuisi yhtäkkiä tanssimaan robottityyliin? Näin kävi Currys-elektroniikkaketjusta työpaikkaa hakeneille Britanniassa, eikä kyseessä edes ollut piilokamera.

– Se oli ihan kuin kohtaus Konttori-tv-sarjasta, vastavalmistunut Alan Bacon kertoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

Haastattelussa hakijat jaettiin kahteen ryhmään, joista kummankin piti esittää jokin tanssi.

– Uskon, että kaikki luulivat sitä aluksi vitsiksi. Mutta he olivat tosissaan. Kaikki ammattimaisuus lensi ikkunasta.

Bacon kertoo valmistautuneensa viikon verran haastatteluun selvittämällä, mitä yhtiö tekee ja miettimällä, miten kertoisi osaamisestaan ja kiinnostuksenkohteistaan.

– Minusta tuntui todella nöyryyttävältä ja epämukavalta. Päädyin tanssimaan Daft Punkin Around the Worldia huonolla robottityylillä puku päällä, ventovieraiden edessä.

– Yksi keski-ikäinen mies näytti olevan poissa tolaltaan, kun hänen piti tanssia rap-biisin tahtiin.

Currys pahoitteli tapahtunutta, ja myönsi, että tanssiosuus oli virhe eikä osa sen virallista rekrytointiprosessia. Yhtiön tiedottaja kertoi BBC:lle, että tanssiosioon osallistuneet kutsutaan uuteen haastatteluun. Hänen mukaansa tanssi oli osa ryhmätyöharjoitusta.

– Valitettavasti tämä kyseinen kauppa ei noudattanut virallista rekrytointiprosessiamme tässä tapauksessa.

"Yksi hulluimpia japöyristyttävimpiä tapauksia"

Nuorten työllistymistä edistävän kampanjan perustaja Lottie Dexter kertoo, että yhtiöt käyttävät "yhä innovatiivisempia" tapoja haastatella ihmisiä.

– Mutta tämä on yksi hulluimpia ja pöyristyttävimpiä, joista olen kuullut.

Hän uskoo, että yritykset haluavat saada ihmiset rentoutumaan ja pois mukavuusalueeltaan. Näin päästään näkemään, miten he reagoivat erilaisiiin tilanteisiin.

– Rehellisesti sanottuna luulen, että työnantajat haluavat tehdä haastatteluista hauskoja. Mutta he usein unohtavat, että työtä hakevat ihmiset voivat olla hyvin epävarmoja ja kyseessä on heillä iso asia. He haluavat antaa itsestään parhaan mahdollisen kuvan.