Korkokengät jalassa shoppaaminen tekee sinusta järkevämmän asiakkaan, uusi tutkimus paljastaa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Laita korkokengät jalkaan, kun lähdet ostoksille

Kuvituskuva
Julkaistu: 27.8.2013 12:22, Päivitetty 27.8.2013 12:49

Voi tuntua epäuskottavalta, mutta korkokengät jalassa shoppailu tekee sinusta järkevämmän asiakkaan. Näin väittää uusi tutkimus.

Yleisesti tunnustetaan, että kuluttajien tulee tehdä ainakin kaksi asiaa aina ostaessaan jotain uutta ja kalliimpaa kotitalouteen: lukea arvosteluja ja verrata hintoja. 

Brigham Young -yliopiston tutkijoiden uusi tutkimus paljastaa kolmannen vaatimuksen: laita korkokengät jalkaan.

Tasapaino näkyy lompakossa

Tutkijoiden mukaan tasapainotunteen korostuminen johtaa järkevämpiin, keskitien ostosratkaisuihin.

– Jos tapanasi on törsätä rahaa, tai olet muuten vain rajoja kokeileva henkilö, niin ehkä kannattaisi harkita korkokengissä shoppailua, tutkimuksen isä Jeffrey Larson sanoo Science Daily -lehdelle.

Larsonin tutkimuksen mukaan "tasapainotetut" asiakkaat ostivat todennäköisesti 42-tuumaisen tv:n 450 dollarilla, kun ääripäinä olivat 32-tuumainen 300 dollarilla sekä 50-tuumainen 650 dollarilla.

Kuka päättää,sinä vai kenkäsi?

Journal of Marketing Research -tutkimusjulkaisussa julkaistava tutkimus selvitti ostosten tekemistä muun muassa laittamalla ihmiset nojaamaan taaksepäin tuolilla online-shoppailun aikana sekä seisomaan yhdellä jalalla printteriä ostaessa.

Jos korkokengät eivät ole sinun juttusi, mikä tahansa muu tasapainoaistia korostava toiminta siis kelpaa. Voit myös esimerkiksi mennä ylös-alas hississä, pelata Wii-konsolilla videopeliä tai lähteä shoppailemaan suoraan joogatunnilta.

Tutkijat haluavat kiinnittää työllään huomiota fyysisten voimien vaikutukseen ihmisten ostoskäyttäytymisessä.

– Meidän pitää ottaa askel taaksepäin ja miettiä, 'onko tämä tosiaan mitä haluan, vai vaikuttavatko kenkäni päätöksentekooni?', tutkimuksen toinen tekijä, Darron Billeter sanoo.

Tuoreimmat osastosta