Glen-ruudukossa pieni on kaunista - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ruutu, jonka voi valita myös väärin

Glen-ruudukko on miestenpukujen yleisimpiä koristekuvioita. Ruutujen valinnalla on merkitystä: jotkut Glen-kuviot näyttävät liian räikeiltä, ja jotkut taas värisevät ärsyttävästi esimerkiksi televisiokuvassa.

25.8.2013 7:11 | Päivitetty 23.8.2013 14:28

Glen-ruudukko (Glen Urquhart check) on vaatekankaissa yleinen koristekuvio. Nimensä se on saanut skotlantilaisesta Glenurquhartin laaksosta, jossa kuvio syntyi 1800-luvulla, kun kreivitär Seafield vaatetutti sillä riistanhoitajansa.

Random Housen sanakirja kertoo termin alkuperäksi vuosien 1925–1930 välisen ajan, joten kuvio on kaiketi alkujaan tunnettu toisella nimellä.

Glen-ruudukko oli alunperin vaatekangas, mutta tuttua Gleniä näkee tänä päivänä myös solmioissa, taskuliinoissa, sukissa, kaulaliinoissa, kauluspaidoissa ja näin edelleen.

Käyttökohteet ovat laajat, kuvio on myös hyvin sopiva pukukäyttöön. The "Mercury" Dictionary of Textile Terms kertoo Glen-kuviosta seuraavaa:

"Villakangas tai kampalankainen kangas, 2x2 tvilli- tai mattakudos. Sekä loimi- että kudelanka ovat värilliset, loimikuvio on samanlainen kuin kudekuvio. Termi tarkoittaa kuva-aihetta ennemmin kuin tyyppiä, ja lukuisat versiot ovat yleisiä sekä kampalankavilloissa että villakankaissa."

Varo liian ison kuvionantamaa vaikutelmaa

Siispä glen-ruudukko on neliön muotoinen, yleinen villaisten kankaiden kuva-aihe, ja glen-kuvioidun kankaan molemmat puolet ovat identtiset. Kuvio koostuu pienistä ja suurista ruudukoista, joiden yllä kulkee usein värikäs päällisruudukko.

Useimmiten kaksi tummaa ja kaksi vaaleaa raitaa vuorottelevat neljän tumman ja neljän vaalean raidan välissä, sekä sivu- että pystysuunnassa. Muodostuva kuvio koostuu epäsäännöllisistä ruudukoista.

Esimerkiksi Prince of Wales Plaid on Glen-ruudukon vaaleanharmaa muoto, jossa päällisruudukko on vaaleansininen. Tämä kangas sai suuren suosion, kun Windsorin herttua pukeutui siitä valmistettuihin pukuihin vielä Walesin prinssinä toimiessaan.

Vaatekankaissa kookas Glen-ruudukko on levottomampi kuin pienikokoinen, joten pukujen kohdalla pienemmät kuviot ovat silmälle levollisempia. Kaikkein hienoimmista tilaisuuksista vanha kunnon Glen on silti paras jättää ulkopuolelle.

Esimerkiksi Time-lehden kesäkuun numero vuodelta 1982 sisälsi kolumnin otsikolla Live Men Do Wear Plaid, jossa Hugh Sidey käsitteli Ronald Reaganin nostattamaa pientä pahennusta.

Presidentin Euroopan-kiertueelleen valitsema siniharmaa Glen-ruutuinen puku nostatti kulmia turhan vallattomalla ilmeellään Atlantin molemmin puolin. Erityisesti kuvaajat valittivat kuvion pistävän silmiin pahasti. Se värisi myös tuon ajan televisioruuduissa katsojia ärsyttävästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?