Näin saat mahtavia ideoita – tässä 7 vinkkiä

Hyvät ideat auttavat ratkomaan elämän pieniä ongelmia. Loistavat ideat sen sijaan syntyvät inspiraatiosta ja auttavat kehittämään jotain uutta. Mullistavat ajatukset eivät kuitenkaan synny tyhjiössä, vaan edellyttävät sivuaskelta tutuilta ajatuspoluilta.

| Päivitetty

Loistavat ideat eivät välttämättä synny kovapalkkaisissa ajatuspajoissa. Verkkolehti Inc huomauttaa, että uutta synnyttävät ja mullistavat ideat voivat ilmaantua äkillisesti missä tahansa.

Niiden houkuttelu vaatii kuitenkin totutuista ajattelutavoista poikkeamista, aikaa ja energiaa. Tässä seitsemän vinkkiä, joilla aivoriiheily saa uutta puhtia.

1. Altista itsesi tietoisesti uudelle

Aivonsa voi virittää ajattelemaan luovasti tarkkailemalla jotakin uutta. Etenkin kaupunkialueilla ohi kulkevien ihmisten katselu vaikkapa puiston tai ostoskeskuksen penkillä voi olla hedelmällistä omista tavoista poikkeavien käytösmallien havaitsemiselle.

2. Keskustele toisin ajattelevienihmisten kanssa

Samojen ihmisten kanssa oleskelu ja keskustelu jähmettää ajattelua. Oman mukavuusalueen ulkopuolelle hyppääminen sosiaalisissa ympyröissä puolestaan voi vaatia omien näkemysten päivittämistä, mikä voi johtaa uusiin tapoihin lähestyä asioita.

3. Lue enemmän kirjoja

Tietokirjoista voi saada uusia ajatuksia, mutta romaanit ja historiikit voivat laajentaa ajattelua yllättävilläkin tavoilla. Jos aikasi ei riitä romaanien lukemiseen, samoile kirjakaupoissa silmäillen kansia. Jo se ruokkii ajattelua.

4. Surffaa netissä sattumanvaraisesti

Google on ystävä silloin kun tiedät, mitä haet, mutta sattumanvaraisella netissä seikkailulla voi löytää jotain aivan uutta.

5. Pidä säännöllisesti päiväkirjaa

Omien ajatusten ja tunteiden kirjaaminen voi auttaa jäsentämään ideoita ja kehittää ideointikykyä. Jos et pidä päiväkirjaa, aloita tänään. Jos se taas kuuluu rutiineihisi, kirjaa joka päivälle uusi idea.

6. Meditoi

Uusien ajatusten synnyttäminen on vaikeaa, jos pää on tulvillaan satunnaista tietoa. Ajattelu vaatii hiljaisuutta. Meditointi auttaa tyhjentämään mielen turhasta ja hallitsemaan stressiä. Kun mieli on kirkas, ajatukset virtaavat helpommin.

7. Kokeile järjestelmällisiä harjoituksia

Ajatuksille altistumisen sijaan niitä voi yrittää keksiä myös tarkoituksella. Kokeile ystävän kanssa harjoitusta, jossa kymmenen minuutin aikana on yritettävä keksiä 42 eri ideaa tietystä asiasta tai ongelmasta. Vaikka ajatuksia ei syntyisi kuin 30, niiden joukossa voi olla parikin työstämisen arvoista helmeä. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?