Näillä kengillä mies ei voi mokata - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näillä kengillä mies ei voi mokata

Oxford-mallinen jalkine (eng. oxford shoes, oxfords) on edustavin miesten kenkätyyppi. Se peittää nilkan ja se kiinnitetään jalkapöydän ylle nauhoin.

18.8.2013 7:02 | Päivitetty 16.8.2013 13:47

Jalkine edustaa niin sanottua suljetun nauhoituksen mallia, sillä nauhareiät ovat piilossa päällisen alla, joka puolestaan useimmiten kootaan kolmesta nahkapalasta.

Yksi kärjykselle, toinen etupäälliselle, kolmas kantiolle. Pelkistetyimmässä oxfordissa ei ole lainkaan brogue-rei'ityksiä tai muita koristeita, jolloin lestin muoto ja pariin käytetty nahka nousevat avainasemaan. Mitä vähemmän koristeita, sitä edustavampi malli.

Valtaosa oxfordeista on enemmän tai vähemmän samannäköisiä ja parin myös peittää housun lahje, joten oxfordin tärkein muuttuja on kärjyksen muoto. Kuten kaikkien jalkineiden kohdalla, kulmikas tai kapea kärki on rennompi ja pyöreä, leveämpi kärki virallisempi.

Ennen nauhakenkien riemuvoittoa miesten jalassa oli saapas. Kaupunkien kadut olivat saastaisia, hevonen oli yleinen kulkuneuvo ja hovien maku asetti saappaan lyhytvartisten parien yläpuolelle.

Barokin koukeroissa ja valistuksen aikakaudella hienostunein pari oli soljen koristama siro jalkine, maanviljelijät taas kulkivat nöyrissä ja pulleissa kengissä. Ilo loppui vuosisadan lopulla, sillä Ranskan vallankumous vavisutti Eurooppaa, ja valistuksen myötä käsitys sopivasta miehen kuvasta muuttui.

Puuteri, pitsi ja sametti katosivat pelkistettyjen kankaiden tieltä. Saappaat ja avokengät olivat yhä jokapäiväisiä jalkineita, mutta niiden lisäksi oli ilmaantunut oxfordin ensimmäinen muoto. Muodoltaan oxford muistuttaa niin paljon balmoral-saapasta, että on turvallista olettaa sen syntyneen vain varsi karsimalla.

Mistä nimi?

Useat lähteet kertovat oxfordin saaneen nimensä Oxfordin yliopistosta, jossa kenkätyyppi oli opiskelijoiden suosiossa. Viimeistään toisen maailmansodan jälkeen nauhakenkä syrjäytti pukusaappaan katukuvassa. Sittemmin musta oxford on vakiintunut virallisimmaksi miesten kenkätyypiksi pelkistetyn muotonsa vuoksi, kun oxford muissa väreissä on yhä edustava, mutta rennompi valinta.

Musta oxford-pari on olennainen lisä mihin tahansa vaatekaappiin, sillä sen monikäyttöisyyttä ei voi ylittää. Malli sopii minkä tahansa tumman puvun pariksi, mutta toimii myös frakin, saketin ja smokin kanssa. Vaikka kiiltonahka on näiden jälkimmäisten kera yleisin näky, vahvasti kiillotettu oxford ajaa saman asian eikä myöskään kaihda tummien irtohousujen seuraa.

Musta oxford on myös universaali. Samoissa jalkineissa voi edustaa, käydä kauppaa tai hoitaa suhteita kaikilla planeetan mantereilla vakain mielin. Malli on myös ollut käytössä noin kolmen vuosisadan ajan, joten sen voi huoletta todeta olevan ajaton.

Jos parinsa saa lepolesteillä ja sopivalla hoidolla kestämään, samoissa jalkineissa voi kulkea kolme vuosikymmentä muotimaakareiden näkemyksistä piittaamatta. Oxford on vakaasti muodin yläpuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?