Miten pyydän palkankorotusta, kun firmalla menee huonosti? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Miten pyydän lisää palkkaa, kun firma kompuroi?

Kuvituskuva
Julkaistu: 2.8.2013 6:01, Päivitetty 2.8.2013 14:09

Yrityksellä on vaikeat ajat, mutta oma palkkakehitys on jäänyt pahasti jälkeen. Miten siihen voi pyytää parannusta? Saako vaikeina aikoina ylipäätään pyytää lisää rahaa, vai pitäisikö vain purra hammasta ja tyytyä osaansa?

Kun yrityksellä on vaikeaa, palkankorotuspyynnön voi aloittaa vaikka näin:

”Tiedän yrityksemme taloudellisen tilanteen ja haluan auttaa parantamaan sitä. Ehdottamani palkankorotus ei ehkä heti ajatuksena tunnu siltä, mutta voin perustella sen hyvin ja osoittaa sen yrityksen kannalta kannattavaksi investoinniksi.”

Muotoilu on Suomen Palkitsemiskeskuksen toimitusjohtajan Tomi Rantamäen. Pelkkä pyyntö ei tosin riitä, vaan korotuksen eteen on tehtävä työtä.

Rantamäellä on esimerkkejä.

Voit tarjoutua ottamaan vastuullesi uuden tehtävän. Kerro myös, miten ja kuinka paljon se hyödyttää yritystä. Tai ehkä pystyt kehittämään koko yksikön työmenetelmiä ja työn tuottavuutta.

Toisaalta voit sitoutua pysymään yrityksessä tietyn ajan ja viemään läpi nimetyt hankkeet. Esitä, että palkankorotus voidaan maksaa takautuvasti niiden menestyksen mukaan.

Palkkaa saa nostettua myös siirtymällä vaativampiin tehtäviin. Niihin voi ehkä kouluttautua ainakin osittain työajalla. Tai ehkä voisit vain lyhentää työaikaasi, sillä sekin merkitsisi käytännössä palkankorotusta.

Joskus voi päästä helpommallakin.

”Palkkausjärjestelmämme mukaan palkkani pitäisi olla X euroa, mutta jostain syystä minulle maksetaan vähemmän. Voisitteko tarkistaa, onko tässä tapahtunut virhe?”

Vaihtoehdotvalmiiksi

Perustelut pyynnölle täytyy olla aina, ja huonoina aikoina niiden pitää olla erityisen hyviä. Esitä siis selkeästi, mitä olet saanut aikaan.

Jokaisella pitäisikin olla selkeästi määritellyt tavoitteet, sanoo Outi Repo henkilöstöjohtamisen konsulttiyrityksestä HR4:sta. Niiden toteutumisella on helppo perustella korotusta.

Jos korotukseen ei kerta kaikkiaan ole varaa, kannattaa miettiä valmiiksi muita vaihtoehtoja, edunvalvonnan asiamies Riikka Mykkänen Suomen Ekonomiliitosta neuvoo.

Ehkä työnantaja voisi tarjota koulutusta, työaikajoustoja tai erilaisia työvälineitä. Myös uudet mielenkiintoiset työtehtävät voivat olla palkitsevia. Tosin jos se merkitsee vastuun lisääntymistä, palkankin pitäisi nousta.

Kova aika voipaljastaa arvosi

Alexander Groupin Yrjö Kopra kehottaa miettimään tarkoin, kannattaako kysyä ollenkaan. Kopralle kynnys olisi korkealla myös hyvinä aikoina, sillä korotusta ei pitäisi joutua itse pyytämään.

– Kyllä työnantajan pitäisi aina osata skannata ne ihmiset, joista on syytä pitää kiinni. Ei vähiten huonoina aikoina, Kopra sanoo.

Kopran mukaan hyvät työntekijät useimmiten yliarvioivat oman panoksensa. Useimmat myös kuvittelevat ansaitsevansa aina vähän paremman palkan.

– Tämä olisi hyvä fiksun työntekijän miettiä, ennen kuin avaa suunsa: Jos minä olisin maksaja, maksaisinko itselleni enemmän liksaa? Ja jos, niin mistä ihmeen syystä?

Joskus täytyy olla kärsivällinen. Vaikka itse tekisi miten hyvää työtä mutta firma tappiota, kannattaa ehkä odottaa parempia aikoja.

HR4:n Outi Repo sen sijaan kannustaa yrittämään, jos pyynnölle voi osoittaa pitävät perustelut.

– Huonoina aikoina jyvät erottuvat akanoista, Repo sanoo.

Kansainvälisissä yrityksissä palkkapyynnöt saatetaan nähdä eri tavalla kuin suomalaisissa, huomauttaa vastaava tutkija Susanna Bairoh Tekniikan Akateemisista. Pyynnön saamaan vastaanottoon voi vaikuttaa oman esimiehen ja tämän esimiehen kulttuuritausta.

– Jossain pidetään hyvänä sitä, että osaa tuoda omaa osaamistaan esille. Sitä suorastaan vaaditaan ja arvostetaan, Bairoh sanoo.

Markkina-arvoratkaisee

Myös Yrjö Kopra myöntää mahdolliseksi, että yksittäisen työntekijän työpanos jää johdolta huomaamatta. Jos Kopra olisi itse tällainen työntekijä, kuinka hän hoitaisi tilanteen?

Ensin pitää testata markkina-arvoaan yrityksen ulkopuolella. Jos joku tarjoaa enemmän palkkaa, on aika mennä esimiehen pakeille.

”Tykkään niin kauheasti sinusta ja näistä työkavereista ja työstäni, että haluaisin jäädä. Mutta totta kai sitä vaikeuttaa tällainen tilanne että tiedän, että saisin jossain muualla enemmän. Voisiko tälle asialle tehdä jotain?”, Kopra muotoilisi.

– Tämä on minusta tyylikkäin tapa pyytää palkankorotusta.