Kun lapsesi nukkuu näin, hänestä tulee älykäs - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kun lapsesi nukkuu näin, hänestä tulee älykäs

Uniajan kurinalainen noudattaminen on pienen ihmisen parhaaksi. Pienten lasten peittely nukkumaan aina samoihin aikoihin parantaa heidän kognitiivisia kykyjään, tutkimus osoittaa.

30.7.2013 11:47 | Päivitetty 30.7.2013 12:01

Brittiyliopisto University College Londonin tutkijat kysyivät yli 11 000 lapsen äidiltä jälkikasvun nukkumaanmenoaikoja kolmen, viiden ja seitsemän vuoden iässä.

Seitsemänvuotiaina tutkimuksessa mukana olleille lapsille tehtiin kognitiivinen arviointi, jonka osa-alueet olivat lukeminen, matematiikka sekä avaruudellinen hahmottaminen.

Heikoimmin testissä pärjäsivät lapset, joilla oli epäsäännölliset nukkumaanmenoajat sekä lapset, jotka menivät nukkumaan hyvin aikaisin tai hyvin myöhään. Ottamalla mukaan muita muuttujia, kuten television lapsen huoneessa tai aamiaisen jättäminen väliin, tulokset yksinkertaistuivat.

Myöhään tai aikaisin levolle laskeutuminen ei enää ollut merkittävää lasten pärjäämiselle koetilanteessa. Keskeistä lasten kognitiiviselle kehitykselle oli unirytmin säännöllisyys.

– Yllättävää oli, että myöhäinen nukkumaanmenoaika ei merkittävästi vaikuttanut lasten koetuloksiin, kun muut tekijät otettiin huomioon, tutkija Amanda Sacker sanoo talouslehti The Wall Street Journalille.

Tytöt poikiaalttiimpia

Tutkijat arvelevat epäsäännöllisen aikataulun haitallisuuden johtuvan siitä, että se häiritsee vuorokausirytmiä ja saattaa johtaa unettomuuteen. Liian vähäinen unen määrä voi pienentää aivojen plastisuutta ikävuosina, jotka ovat kriittisiä aivojen kehitykselle.

Nukkumaanmenoajoista luistaminen vaikutti tyttöihin poikia enemmän. Ero oli merkittävä matematiikkaa mitanneessa testiosuudessa.

Tutkijat muistuttavat, että kouluikäiset lapset tarvitsevat yössä unta noin kymmenen tuntia. 3–4-vuotiaiden tulisi nukkua vielä pari tuntia enemmän päiväunet mukaan lukien.

Jotta unirytmi ei menisi sekaisin, viikonloppuisin tai kesälomallakaan säännöllisistä nukkumaanmenoajoista ei pitäisi poiketa tuntia enempää.

UCL:n tutkimus julkaistiin Journal of Epidemology & Community Health -julkaisussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?