Reunospohjaus erottelee laatukengät liimatuista peruskengistä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tältä pohjalta voi odottaa laatua kenkäänsä

Jos kengältään toivoo kestoa ja korjattavuutta, kannattaa tarkistaa miten sen pohja on tehty. Reunospohjaus on kallis ja hidas valmistusmuoto, mutta siinä saa rahalleen vastinetta.

28.7.2013 7:05 | Päivitetty 26.7.2013 17:24

Reunospohjaus (Goodyear welt) on laatukenkien valmistusmetodi, jossa kangasritsi liimataan kiinni kengän sisäpohjaan. Tämän jälkeen päällinen ja reunos ommellaan koneellisesti ritsiin, lopuksi ulkopohja liimataan sisäpohjaan ja ommellaan kiinni reunokseen.

Nimensä vuonna 1869 syntynyt menetelmä on saanut Goodyear-ommelkoneen keksineeltä Charles Goodyear nuoremmalta, vulkanisoidun kumin keksineen Charles Goodyearin pojalta.

Myös liimapohjatuissa jalkineissa voi olla reunos, mutta sen läpi ei kulje ompelia ja reunos toimii vain koristeena. GW-rakenteen etuna on nopeus, kestävyys, vedenpitävyys ja vaihdon helppous.

Täysin käsin valmistetuissa pareissa ritsi, reunos ja pohja kiinnitetään lukko-ompeleilla toisiinsa. Koko suoritus vie useamman tunnin aikaa ja vaikuttaa selvästi lopputuotteen hintaan. GW-kone kiinnittää pohjan vahvasti alle minuutissa ja tukea vahvistaa myös liima, ja tapa on saanut suuren suosion 1950-luvulta alkaen.

Korjauskelpoisuusomaa luokkaansa

Kun pohja on käytön jälkeen kulunut liikaa, ompeleet voidaan ratkoa ja uusi pohja kiinnittää nopean koneen avulla. Myös ritsi - kangaspala, joka pitää reunoksen paikallaan - sekä reunos voidaan vaihtaa useamman kerran.

Näiden huoltojen ansiosta GW-rakenteinen jalkine voi kestää useamman vuosikymmenen käytön, kun halvimmat liimapohjatut kengät kestävät muutaman vuoden. Myös niiden pohjan voi vaihtaa, mutta liima haurastuu käytössä ja sisäpohja ei välttämättä kestä uutta liimakerrosta.

Goodyear-pohjaus on vakiinnuttanut asemansa ja suuri osa kenkätehtaista valmistaa parinsa sitä seuraten. Käsin pohjaavia valmistajia löytyy myös Euroopasta, mutta näiden kenkien hintataso on useimmiten yli 500 euron luokassa per pari. Etelä-Italiassa, Puolassa, Unkarissa ja Romaniassa, joissa palkkataso on matalampi, käsinpohjatutkin jalkineet ovat huokeampia.

GW-pohjausta käytetään myös mainoskikkana

Vaikka Goodyear welt on ylivertainen pohjausmetodi markettien liimapohjakenkiin verrattaessa, yksin tämä ei takaa laatukenkää. Ainoastaan pätevämmän rakenteen ja pidemmän käyttöiän.

Päällisnahka, sisäpohja, vuorimateriaali, lesti ja sisärakenteet kaikki vaikuttavat lopputulemaan. Jos valmistaja joka mainoksessaan erityisesti korostaa GW-pohjaustaan (joka on alalla enimmäkseen vakio), kulmiaan voi kurtistaa epäilevästi. Tällöin muut muuttujat eivät välttämättä kestä päivänvaloa.

GW-jalkineissa käytetään myös yleisesti korkkitammikerrosta, jolla täytetään sisäpohjan alle jäävä ritsin sisältävä kerros. Kävelyn ja hien kuluttamana tämä kerros mukautuu käyttäjän jalan muotoon, jolloin parista tulee yhä mukavampi jalassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?