Nuorten työttömyysongelmaan saattaa löytyä ratkaisu pienestä Paltamon kunnasta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Loppu nuorisotyöttömyydelle – tässäkö on ratkaisu?

Nuorten työttömyys on akuutti ongelma Suomessa. Ratkaisu saattaisi löytyä yllättävästä paikasta, pienestä Paltamon kunnasta.

Metsäkone kasasi tukkipinoja Paltamossa Kainuussa heinäkuussa 2007.­

25.7.2013 6:05 | Päivitetty 24.7.2013 16:52

Suomesta arvioidaan löytyvän jopa 66 000 työtöntä nuorta.

Yhä useampi heistä päätyy toimeentulotuen saajaksi. Psyykkiset ongelmat ja syrjäytymisvaara ovat todellisia.

Mikä neuvoksi?

"Työtäkaikille"

Vastaus saattaisi löytyä pienestä Paltamon kunnasta. Siellä aloitettiin vuonna 2009 työtakuukokeilu, joka päättyy tänä vuonna.

"Työtä kaikille" -nimisessä ohjelmassa Paltamon kunta on tarjonnut työpaikan jokaiselle halukkaalle työnhakijalle.

Kun työtön astelee Paltamon työvoimataloon, hänen kanssaan mietitään sopiva työpaikka: joko julkiselta sektorilta tai yksityisestä yrityksestä. Mikäli työ on yrityksen leivissä, ohjelma rahoittaa ensimmäisen kuukauden palkan. Sen jälkeen on neuvoteltu jatkosta, kertoo ohjelman toiminnanjohtaja Anne Huotari.

Työtehtävät ovat vaihdelleet toimistotyöstä kädentöihin. Palkkataso kannustaa ottamaan työtä vastaan, mutta on sellainen, että ohjelma ei kilpaile yritysten kanssa.

Työttömille on tarjottu myös kattava terveydellinen hoito. Huotarin mukaan ohjelma on yhdistelmä työvoimapolitiikkaa, sosiaalipolitiikkaa ja terveyspolitiikkaa.

Vielä vuoden 2009 alussa Paltamon työttömyysprosentti oli yli 17. Alimmillaan se laski neljään. Ohjelmasta julkaistaan kattava loppuraportti marraskuussa.

Samaan aikaan hallituksen nuorisotakuu ei ole kyennyt helpottamaan nuorten ahdinkoa. Helsingin Sanomat kirjoitti viime viikolla, että Suomessa nuorille tarjotaan "koulutusta, aktivointia ja vähän koulutusaktivointia". Mutta ei töitä.

Tässä siis ehdotus: laajennetaan Paltamon työtakuuohjelma kaikkiin Suomen nuoriin. Miltä kuulostaa?

Työtäkaikille nuorille

Mies Paltamon kokeilun takana on monelle tuttu. Valtiovarainministeriön entistä valtiosihteeriä Raimo Sailasta käy kiittäminen siitä, että ohjelma ylipäänsä näki päivänvalon.

Sailas ei halua spekuloida liikaa ennen loppuraportin julkaisua. Nuoriin suuntautuvaan täystyöllisyysohjelmaan demaritaustainen Sailas suhtautuu kuitenkin suopeasti.

– Ainakin siihen suuntaan pitäisi mennä, ilman muuta. Nuorten syrjäytymisproblematiikka on mielestäni yhteiskunnallisten ongelmien kärkipäässä, ja siinä pitäisi kaikki opit ottaa käyttöön, Sailas sanoo Taloussanomille.

Kelan tutkimusosaston yhteiskuntatutkimuksen entisen päällikön Jouko Kajanojan mielestä Paltamon mallia pitäisi soveltaa kaikkiin nuoriin. 

– Olen jyrkästi sen kannalla. Minua raivostuttaa lukea selvityksiä nuorisotakuun toiminnasta. Nyt työttömät nuoret laitetaan viikoksi opettelemaan ansioluettelon tekoa, pitkän vasemmistotaustan omaava Kajanoja kärjistää.

Kajanoja on ollut mukana tekemässä tutkimusta Paltamon ohjelman vaikutuksista.

Passivointihuolestuttaa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Mika Maliranta suhtautuu varovaisen skeptisesti nuorten työtakuuohjelmaan.

– Olen hieman huolissani siitä, että se saattaa passivoida nuorten omaa etsintäprosessia. Tämä on aito huolenaihe, Maliranta toteaa Taloussanomille.

– Kaikkien vakuutuksien ongelma on se, että omat intressit tehdä jotain asian eteen vähenevät.

Maliranta uskoo jonkinlaisen nuorten palkkajouston olevan järkevä askel, mutta alleviivaa ettei mitään yksinkertaista ratkaisua nuorisotyöttömyyteen ole.

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ilmaisi Paltamon ohjelmaa aloitettaessa huolensa siitä, että työntekijät lokeroituisivat julkiselle sektorille ja jäisivät sinne.

Liian kallista?

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus on julkaissut ohjelmasta väliraportteja. Ne ovat kuitenkin niin alustavia, ettei niistä voi vetää arvioita todellisista nettokustannuksista. Kattava taloudellinen tutkimus julkaistaan ehkä vuonna 2015.

Paltamon työtakuuohjelman perusteella on siis vaikea arvioida, miten kallista ohjelmaa olisi laajentaa koskemaan nuoria.

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen on tutkinut paljon työttömyyden kustannuksia. Suomen työväenpuolueessakin vaikuttava Tiainen kannattaa ohjelman laajentamista nuoriin ja pitkäaikaistyöttömiin. Hän ei usko sen olevan liian kallista.

Jos valtio työllistäisi esimerkiksi 66 000 nuorta kymmenen euron tuntipalkalla, nettokustannukset valtiolle olisivat reilut 700 miljoonaa euroa vuodessa, virkamies laskee. Luvut perustuvat Tiaisen tutkimukseen. Summa vastaa noin 0,3 prosenttia viime vuoden bruttokansantuotteesta.

Tiainen muistuttaa, että tämä on rahaa joka jäisi talouteen käytettäväksi. Se siis voisi lisätä kysyntää ja taloudellista aktiviteettia.

Vastaavia ohjelmia on kokeiltu myös ulkomailla. Argentiinan työministeriön mukaan maan vuonna 2001 soveltaman työtakuuohjelman vaikutuskerroin oli 2,57, eli jokaista ohjelmaan investoitua euroa kohti kansantuote kasvoi 2,57 euroa.

Tiaisen Taloussanomille laatiman karkean laskelman mukaan alle 25-vuotiaille maksetaan työttömyysperäisiä sosiaalietuuksia sekä toimeentulotukea tällä hetkellä noin 500 miljoonaa euroa vuodessa.

Onko meillävaraa nuorisotyöttömyyteen?

Sailas muistuttaa, että työttömyysperäisiä sosiaalietuuksia maksetaan ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta tee mitään. Työtakuuohjelmassa ihmiset tuottaisivat yhteiskunnan kannalta hyödyllisiä tuotteita ja palveluita.

– Pitää ottaa huomioon se, että kun työllistetään, työllä on arvoa, Sailas sanoo.

Tarkastelussa on otettava huomioon myös vaikutuskerroin talouteen, mikä näkyy lisääntyvänä kulutuksena, mahdollisesti yritysten investointeina, kasvavina verotuloina ja yksityisen sektorin palkatessa nuoria pois työtakuuohjelmasta, myös vähenevinä työtakuuohjelman kustannuksina.

Työttömyys myös aiheuttaa valtavia sosiaalisia kustannuksia. Vaikka Suomessa nuorten työttömyydestä annetaan usein hieman harhaanjohtava kuva – meillä nuori luokitellaan työttömäksi hyvin herkästi – työttömyydellä on tutkitusti erityisen negatiivinen vaikutus nuoriin, ja ongelmat ovat aitoja.

Paltamon ohjelmaa pyörittävän Anne Huotarin mielestä kysymys nuorten työtakuuohjelman hinnasta on nurinkurinen.

– Minä kysyisin enemminkin, että onko meillä varaa pitää nuoria työttöminä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?