Lasillinen silloin tällöin on absolutismia terveellisempää? Ei välttämättä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Ei enää koskaan viinaa? Terveydestä uutta tietoa

Useissa tutkimuksissa on väitetty, että alkoholin kohtuukäyttäjät elävät pidempään kuin he, jotka eivät juo lainkaan. Tuore yhdysvaltalaistutkimus paljastaa, ettei asia ole aina näin yksinkertainen. Asiasta kirjoittaa Science Daily.

22.7.2013 17:20 | Päivitetty 22.7.2013 17:20

Useiden tutkimusten mukaan alkoholin kohtuukäyttäjät elävät pidempään kuin tissuttelijat tai absolutistit – juomareista puhumattakaan. University of Colorado Boulderin ja University of Colorado Denverin yhteistutkimus valottaa asiaa tarkemmin.

Tutkimuksen mukaan alkoholista kokonaan kieltäytyminen ei välttämättä vähennä eliniänodotetta. Paljon riippuu siitä, minkä vuoksi on juomatta.

Tutkimuksesta kertoi Science Daily.

Uskonnolliset tai moraaliset syyt, kasvatus ja vastuu perheestä olivat pääsyitä absolutismiin ryhmässä, jonka kuolleisuus ei seurantajaksolla muuttunut verrattuna alkoholin kohtuukäyttäjiin. Tässä ryhmässä absolutismi ei siis ollut sen epäterveellisempi vaihtoehto kuin kohtuukäyttökään, jota on tähän asti pidetty terveellisimpänä valintana. Samassa ryhmässä absolutismin syyksi mainittiin myös alkoholijuomien paha maku.

Toinen ryhmä muodostui heistä, joille pääsyy juomattomuuteen oli alkoholin paha maku. Tämän ryhmän jäsenillä kuolleisuus oli seurantajaksolla 17 prosenttia suurempi kuin alkoholin kohtuukäyttäjillä. Tässä ryhmässä uskonnollisen ja moraaliset syyt sekä kasvatus olivat toiseksi tärkeimpiä juomattomuuden syitä.

Kolmanteen ryhmään kuuluivat juomisen lopettaneet entiset alkoholiongelmaiset. Heillä riski kuolla seurantajaksolla oli 38 prosenttia korkeampi kuin kohtuukäyttäjillä.

Tutkimuksessa kohtuukäyttäjiksi määriteltiin ihmiset, jotka joivat keskimäärin alle yhden alkoholiannoksen päivässä, mutta kuitenkin ainakin 12 annosta vuodessa. Absolutistit joivat alle 12 alkoholiannosta vuodessa.

Tutkimuksessa selvitettiin myös runsaamman alkoholinkäytön yhteyttä kuolleisuuteen seurantajaksolla. Kävi ilmi, että jo yksi alkoholiannos päivässä on epäterveellisempi vaihtoehto kuin kohtuukäyttö. Ainakaan tämän tutkimuksen valossa joka päivä ei kannata rentoutua oluella tai lasillisella viiniä.  

   

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?