Älymystö valitsi poolopaidan univormukseen - Oma raha - Ilta-Sanomat

Pitkäkaulaisen älymystön tavaramerkkipaita

Poolopaita oli Steve Jobsille samaa kuin maripaita Erkki Tuomiojalle – tavaramerkki. Älykkö- ja bisneskäyttäjien ansiosta poolopaitaa näkee nykyään muutenkin kuin vapaa-ajan asuna.

14.7.2013 7:15 | Päivitetty 12.7.2013 16:15

Poolopaita (turtleneck, polo neck, roll-neck) on vapaa-ajan paitamalli, joka erottuu tyköistuvan, pyöreän ja korkean kauluksensa ansiosta. Paita valmistetaan useimmiten puuvillasta tai villasta ja sen kauluksen korkeutta voi muokata rullaamalla. Kertaalleen taitettu kangas toimii lämmittävänä tuplakerroksena, joka suojaa kaulaa kylmältä.

Korkeakauluksisia paitoja on käytetty vuosisadat, mutta poolopaidan tarkka syntyhistoria on epäselvä. Valokuvat 1800-luvun lopulta tarjoavat silti laajan katsauksen urheilijoita, merimiehiä ja työläisiä poolot yllään. Mallilla on vahva työläistausta, sillä hienosto asetti herrasmiehen normiksi kovat kaulukset ja valkoiset kauluspaidat.

Yhdysvaltain merivoimien asuun pooloneule on kuulunut ensimmäisestä maailmansodasta lähtien. Myös poolonpelaajat ovat suosineet mallia.

Älymystö valitsitaideunivormukseen

Poolopaita eli suurimman kukoistuksensa vuosien 1950–1970 aikana. Tältä ajalta on säilynyt lukemattomia enemmän tai vähemmän koomisia potretteja. Poolopaidan rento menneisyys jäi taakse, kun Euroopan lukeneisto valitsi paitamallin osaksi taideunivormuaan.

Missä kauluspaita ja solmio vaikuttivat valtakoneiston seuraamiselta ja t-paita arkiselta, vastaus tutkijoiden, muusikoiden, kirjailijoiden, akateemikkojen, taiteilijoiden ja filosofien asuun löytyi poolosta. Michel Foucault oli vain yksi paidan vankoista kannattajista, eikä Applen Steve Jobsia voinut kuvitella mikään muu vaate yllään.

Kun arki arkipäiväistyi ja pukeutumiskoodit murenivat, kauluspaitoja solmion kera ei enää vaadittu länsimaisena työasuna. Amerikassa erityisesti Casual Friday -ilmiö teki eron, eivätkä t-paidoissa kasvaneet Piilaakson rennot IT-velhot kokeneet kauluspaitaa omakseen. Myös poolopaidan sukupuoleton ja iätön malli vetosi.

Kaikki eivät rentoon leikkiin ole lähteneet, joten poolopaidan sopivuudesta hyvin hienojen ravintoloiden tai juhlien etikettiin on väännetty kättä.

Ei paras valinta lyhytkaulaisillePaidan edut ovat selvät: kaulus suojaa kaulaa tuulelta, sateelta ja pakkaselta villan taatessa pitkän käyttöiän ja -mukavuuden.

Keväällä ja kesällä puuvillaversio on kevyempi, mutta tavallaan tarpeeton. Kauluksen kaksinkertainen kerros voi osoittautua turhan kuumaksi.

Poolopaita tulee aina sopimaan parhaiten hanhenkaulaisille miehille, sillä korkea kaulus näyttää lyhentävän mitä tahansa kaulaa. Tämä on mittasuhteille hyvin hyödyllistä, jos kaula on selvästi tavallista pidempi. Hyvin lyhytkaulaisten taas on parasta jättää poolopaita sivuun, sillä malli näyttää vain erikoiselta heidän yllään.

Paidan kudonnasta, materiaalista ja kuviosta riippuen poolo voi olla hyvin siisti tai rento. Perussäännön mukaan ohut, sileä, pehmeä ja pienistä langoista kudottu paita on edustavampi kuin paksunkarhea serkkunsa.

Korkealla kauluksella on kätevä piilottaa vaikkapa karkea arpi, hyvin kookas aataminomena tai kovin ryppyiseksi käynyt kaula.

Tyylin suurella asteikolla poolo asettuu jännään paikkaan. Se on edustavampi kuin pikee, mutta vähemmän virallinen kuin kauluspaita.

Pikkutakin kera malli on parhaimmillaan, sillä takki tuo ryhtiä muutoin kevyen oloiseen paitaan. Yhdistelmä tasapainoilee hienosti virallisen ja epävirallisen herkässä maastossa, jolloin kokonaisuutta voi muokata asusteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?