Oma raha

Nikotiiniteollisuus lypsää lopettajan kuiviin

Julkaistu:

"Lopeta tupakointi, säästät puolessa vuodessa etelänloman verran." Moni lopettamista harkitseva on kuullut tsemppilausahduksen. Oikeasti useimmat heistä häviävät tuon summan puolen vuoden aikana nikotiinikorvaustuotteisiin. Ja todennäköisesti polttavat vielä sen jälkeenkin.
Nikotiinikorvaustuotteiden kokonaismyynti Suomessa on kasvanut vuosi vuodelta. Valtaosa tupakoinnin lopettamista yrittävistä käyttää jotakin nikotiinikorvaustuotetta kuten purukumia tai imeskelytablettia.

Lopettamisesta kertyville säästöille voi sanoa hyvästit, koska nikotiinipurukumi on yhtä kallista tai jopa kalliimpaa kuin oikea tupakka.

Halvimmillaan tupakka-aski maksaa Suomessa 4,5 euroa. Jos tupakoija on polttanut askin päivässä, hänelle suositellaan esimerkiksi 2 milligramman purukumia. 24 purukumin pakkaus maksaa halvimmillaan kaupassa 4,95 euroa ja apteekissa jopa 6,24 euroa.

Näillä hinnoilla lopettaja häviää sen 800 euroa, jonka hän olisi säästänyt puolessa vuodessa ilman korvikkeita. Tämän päälle tulee lisätappiota. Kun lopettaja käyttää päivässä vajaan askillisen purukumia tupakka-askin sijaan, puolessa vuodessa hän häviää vielä 100–340 euroa verrattuna siihen, että olisi jatkanut sauhuttelua. 
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nikotiinihoito ei lisää
merkittävästi onnistumista


Ei rahanmeno haittaa, kunhan pääsee eroon tupakasta, ajattelee moni tässä vaiheessa. Mutta nikotiinituotteita käyttävät lopettajat eivät onnistu merkittävästi paremmin kuin ilman korvaustuotteita lopettavat tupakoitsijat.

Tutkimusten mukaan niistä sadasta yrittäjästä, jotka ovat lopettaneet tupakoinnin kylmiltään ilman aputuotteita, on vuoden päästä polttamatta kolme tai neljä henkilöä. Nikotiinivalmisteita käyttäneillä sama luku on viidestä kuuteen onnistunutta henkilöä. Niistä, jotka syövät reseptilääkkeitä, jotka eivät sisällä nikotiinia, jopa 12-15 henkilöä on päässyt irti tupakasta, kertoo professori Jaakko Kaprio Helsingin yliopiston Hjelt-instituutista. Suurin osa lopettajista tarvitsee useita yrityksiä onnistuakseen. 


–  On hyvä, että korvaustuotteita on nykyään käsikaupassa. Parhaimmillaan niiden teho on kuitenkin yhdessä neuvonnan kanssa. Pääasia on, ettei ihminen joudu yksin kamppailemaan niiden vieroitusoireiden kanssa. Hyvin harva pystyy lopettamaan pelkästään ominpäin, sanoo Kaprio.

Lääkärikunta suosittelee nikotiinituotteita laajasti lopettamisen avuksi. Kannattaako riippuvuutta hoitaa tuotteella, joka ylläpitää riippuvuutta?

– Suositeltu käyttöaika nikotiinipurukumihoidolle on kolme kuukautta, mutta joskus tarve voi olla pidempi, jopa puolitoista vuotta tai kolmekin vuotta. Se on turvallisempaa kuin repsahtaa polttamaan. Parempi olla koukussa purukumiin kuin tupakkaan, sanoo apteekkari ja farmasian tohtori Kirsi Pietilä, joka on tehnyt väitöskirjansa nikotiinista.

Tupakkaa ja purukumia
käytetään rinnakkain


Pietilä on huomannut, että nikotiinivalmisteiden myynti on kasvanut viime vuodet niin, ettei pelkkä tupakoinnin lopettaminen selitä kasvua. Purukumia käytetään myös tupakan rinnalla.

– Polttajat saattavat käyttää sitä enemmän väliaikaisesti tilanteissa tai paikoissa, joissa ei saa polttaa. Tai sitten osa voi vähentää polttamistaan niiden avulla, arvelee Pietilä.

Nikotiinivalmisteiden myynti on kasvanut reipasta vauhtia viimeiset kahdeksan vuotta. Kun vuonna 2005 nikotiinivalmisteiden myynnin kokonaistukkuhinta oli 17,5 miljoonaa euroa, viime vuonna niitä myytiin jo 39 miljoonalla eurolla.

Markkinat on jaettu käytännössä kahden tuotemerkin kesken. Nicotinell-tuotteita myy sveitsiläinen lääkejätti Novartis. Nicorette-tuotemerkki taas kuuluu McNeilille, joka on osa kansainvälistä lääke-, terveys- ja kuluttajatuoteyhtiö Johnson & Johnsonia.

Vuonna 2006 myynti sallittiin vähittäiskaupoille ja huoltoasemille. Nykyisin enää viidennes tuotteista myydään apteekeissa. Nikotiinivalmisteiden kate on tupakkaa suurempi, sillä noin 80 prosenttia tupakan hinnasta on veroa, johon sisältyy  tupakka- ja arvonlisävero.

Tupakkatuotteita myytiin THL:n tilastojen mukaan 1642 miljoonalla eurolla vuonna 2011, joka on viimeinen tilastoitu vuosi. Tästä summasta valtio peri tupakkaveroa 973 miljoonaa euroa.

Tupakointi on vähentynyt koko 2000-luvun Suomessa tasaisesti. Kun 1990-luvun loppuvuosina työikäisistä miehistä poltti 29 prosenttia ja naisista 24 prosenttia, ovat samat luvut nyt miehillä 22 prosenttia ja naisilla 15 prosenttia.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisten yleisin ansio on 2 600 €/kk – riittääkö se elämiseen?

  2. 2

   PAM päätti uudesta lakosta – kohdistuu Securitakseen

  3. 3

   Nuorilta kysyttiin, millaiseen työpaikkaan he haluaisivat – suomalaisten vastaukset pomoista yllättivät

  4. 4

   Työllisyysasteen trendi jäi alle hallituksen tavoitteen – ”Eihän tässä näin pitänyt käydä!”

  5. 5

   Valtion nettolainanotto jää runsaaseen miljardiin – tulot ovat vankistuneet

  6. 6

   Lähes 8 500 vartijaa menossa lakkoon – turvallisuusalan johtaja varoittaa: ”Vaikutukset voivat näkyä melkein missä vaan”

  7. 7

   Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

  8. 8

   Lähihoitajien opettaja epäilee soveltuvuuskokeita: ”Psykologi ei suositellut opiskelijaa alalle, itse näin hänessä mahdollisuuksia”

  9. 9

   Uusi tehdas heikensi Ponssen tulosta – uusia tilauksia tuli ennätystahtiin

  10. 10

   Wärtsilän osake reippaassa laskussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisten yleisin ansio on 2 600 €/kk – riittääkö se elämiseen?

  2. 2

   Lähes 8 500 vartijaa menossa lakkoon – turvallisuusalan johtaja varoittaa: ”Vaikutukset voivat näkyä melkein missä vaan”

  3. 3

   Vain murto-osa JHL:n jäsenistä on lakossa – millä perusteella lakkokohteet on valittu?

  4. 4

   Nuorilta kysyttiin, millaiseen työpaikkaan he haluaisivat – suomalaisten vastaukset pomoista yllättivät

  5. 5

   Joka kymmenes jättää työnteon perjantaina väliin – tässä syyt

  6. 6

   Vartijoiden lakko voi ruuhkauttaa lentokenttää – tarkista tilanne, jos olet lähdössä matkalle

  7. 7

   Osa Sähköliiton jäsenistä liittyy Teollisuusliiton kolmen päivän lakkoon – koskee yli 90 yritystä

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Hermitage-yhtiöstä tullut tutkintapyyntö

  9. 9

   Ilmarinen: Nyt on käsillä nousukauden viimeiset hetket

  10. 10

   Verkkouutiset: Työmarkkina­järjestöiltä tulossa ehdotus irtisanomis­kiistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri sai tarpeekseen lakosta: tarjoaa seinäjokelais­koululle ruokailun hotelli Sorsanpesässä

  2. 2

   Teollisuusliitto irtisanoo kikyn työajan pidennykset viidellä alalla

  3. 3

   Suomalaisbroileri kuohuttaa Ruotsissa: ”Kuin isku kasvoille”

  4. 4

   Lakko uhkaa jättää lapset nälkäisiksi: Sporttibaari toimittaa pizzat päiväkotiin

  5. 5

   40 000 euron velat kerännyt eläkeläinen ei saanut armoa oikeudessa – oli velkaantunut ”vastuuttomasti”

  6. 6

   Irtisanottu työntekijä sai 40 000 euron korvaukset – liitto: ”Henkilökemiat menivät ristiin”

  7. 7

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  8. 8

   Korkmanilta suorat sanat irtisanomiskiistasta HS:ssä: ”Jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä”

  9. 9

   Maanantain lakko herätti vastareaktion – yrittäjät ympäri Suomea tarjoavat apuaan

  10. 10

   JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10 000 jäsentä lakkoon

  11. Näytä lisää