Lue nämä, jos tahdot ymmärtää (talouden) maailmaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Taloussanomat kysyi talousalan asiantuntijoilta, mitä he suosittelevat kesälukemiseksi, jos tahtoo ymmärtää talouden maailmaa paremmin. Miten pärjäsi Nalle Wahlroosin maailmanselitys? Entä kuka suositteli brittisarjakuvia? Miksi taloustieteilijät vinkkaavat lukemaan käyttäytymispsykologiaa?


Maailman rahoitusmarkkinat pyörivät ihmisten käsissä – mutta millaisissa? Kuinka rationaalisia toimijoita olemme, kun kyseessä on raha?

Nämä kysymykset nousivat esiin, kun Talousanomat kysyi talousasiantuntijoilta, mitä kirjoja kannattaa reijata laiturinnokkaan luettavaksi, jos tahtoo syksyllä ymmärtää taloutta paremmin. (Lista löytyy jutun lopusta)

Yksi useamman kerran mainituista oli taloustieteen nobelistin Daniel Kahnemanin kirja Ajattelu, nopeasti ja hitaasti (Thinking, Fast and Slow), joka perkaa ihmisten käyttäytymistä ja psykologiaa.  

– Kun on seurannut urallaan finanssimarkkinoiden kehitystä – ja askarruttaahan se meitä kaikkia – on pohtinut, miksi markkinat toimivat sillä tavalla kuin ne toimivat. Tämä kirja erottaa sen luonnonilmiöistä, koska finanssimarkkinat toimivat pelkästään ihmisten toimien seurauksena, johtaja Esko Torsti eläkeyhtiö Ilmarisesta kuvaa.

Kahneman testaa kirjassaan klassiseen taloustieteeseen pedattuja oletuksia, ja Torstin mukaan monet niistä osoittautuvat vääriksi. Kirja näyttää, kuinka esimerkiksi salkunhoitajat voivat päätyä täysin epärationaalisiin päätöksiin.

– Siinä oppii itse varomaan tyypillisiä väärinajattelun tapoja. Samalla ehkä oppii myös ihmisestä enemmän kuin mitä taloustieteen ihmiskuva antaa ymmärtää, listaamattomista sijoituksista Ilmarisessa vastaava Torsti sanoo.

Kahnemanin teosta suosittelee luettavaksi myös ekonomisti Juhana Brotherus Danske Bankista, ja itse sen aikoo lukea tänä kesänä johtaja Leena Mörttinen Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Kaksi vahvaa suositusta sai myös Excel-virheestä viime aikoina parjattujen Carmen Reinhartin ja Kenneth Rogoffin This Time is Different, Eight Centuries of Financial Folly. Kirjaa suosittelevat taloustieteen professori Sixten Korkman ja Brotherus.

Markku Kuisma: Älä suorita
kirjoja, etenkään kesällä


Useamman kerran mainittiin myös kaksi tuoreehkoa suomalaista kirjaa. Niistä lisää myöhemmin – ensin täytyy kuulla vinkkejä siitä, mistä löytää aikaa ja keskittymiskykyä lukemiseen. Ne kun tuntuvat olevan monelta kadoksissa.

Osaatko auttaa, Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisma?

– Minulla on ihan sama ongelma. En minä jaksa lukea paksuja kirjoja, ellei ole aivan pakko, Kuisma täräyttää.

Mutta ei hätää. Professorilta löytyy kyllä apukeinoja: Kirjoja ei saa ryhtyä ”suorittamaan”. Ei etenkään kesällä. Fiksumpaa on lukea sivu tai luku, kun huvittaa. Ja kun niin tekee, mieliteko voi herätä useammin. Lisäksi alkuun on helpompi päästä, jos valikoi kirjoja, joissa on napakan mittaiset luvut. Erilaisten kirjojen lukeminen ristiin keventää myös – väliin dekkaria, sitten taas järeämpää tavaraa.

Professorin suosituslista on tukevaa historiaa. Pelkästä menneestä maailmasta kirjat eivät kuitenkaan kerro, Kuisma sanoo. Historian kulussa monet ilmiöt toistuvat, ja ne tuntemalla nykypäivä saa perspektiiviä – niin eurokriisi, yritysten toimet kuin valtiomiesten valitsema politiikkakin.

– Jos ei tiedä, kaikki tuntuu hämmästyttävältä – tai upealta tai pelottavalta. Tai että tällaista ei ole tapahtunut ikinä, ja mitä me nyt teemme, Kuisma kuvaa.

– Kun tutustuu esimerkiksi näihin kirjoihin, huomaa, että eipäs pelästytäkään, ei tässä ole mitään outoa. Näin on tapahtunut ennenkin, ja siitä noustaan.

Brunila: Elämä
on valintoja


Hallitusammattilaisen ja Suomen talouselämän vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi tituleeratun Anne Brunilan neuvo liian vähäisen lukuajan kanssa tuskaileville on napakka.

– Täytyy miettiä, mitä haluaa elämältään ja mihin aikansa haluaa käyttää. Aika on rajallista. Mistä lopulta saa eniten irti, Brunila sanoo ja huomauttaa, että esimerkiksi sosiaalinen media imaisee helposti tuntuvasti aikaa.

Brunilan elämässä kirjat ovat kulkeneet mukana siitä lähtien, kun hän oppi lukemaan.

– Lukemalla hyviä kirjoja voi tutustua uusiin kulttuureihin, ihmisiin, elämiin ja aikakausiin, mihin muuten ei olisi minkäänlaista mahdollisuutta tutustua. Kirjojen kautta voi laajentaa kokemuspiiriä aivan valtavasti, hän sanoo.

Viime aikoina Brunila on intoillut ystävilleen esimerkiksi Edmund de Waalin kirjasta The Hare with Amber Eyes. Paitsi että perhemuistelma valottaa netsukien eli japanilaisten pienoispatsaiden kauppaa Japanin ja Euroopan välillä, se kertoo kuvaavasti juutalaisuudesta maailmansotien melskeissä.

Talouskirjoista Brunilaa on puhuttanut myyntilistojen suosikki Taivas + Helvetti, johon Terho Puustinen ja Mika Mäkeläinen ovat kasanneet suomalaisten yrittäjien tarinoita. Brunilan mukaan kirja on rohkaiseva teos aikoina, jolloin monilta on näköalat hukassa ja talous näyttää huonolta.

– Yrittäjät kertovat myös asenteestaan elämään ja tekemiseen. Se on valtavan rohkaisevaa. Mukana on myös ihmisiä, jotka perustivat yrityksiä 90-luvun laman aikana ja onnistuivat. Ei pitäisi antaa yleisen talouskehityksen masentaa vaan myös uskoa tulevaisuuteen, Brunila sanoo.
 
Korkman ja Wahlroos,
suomalaissuositukset


Brunilan suosituslistalta löytyy myös toinen kahdesta suomalaisteoksesta, jotka useampi asiantuntija mainitsi. Kyseessä on taloustieteen professorin Sixten Korkmanin Talous ja Utopia, jonka hän kertoi kirjoittaneensa lapsenlapselleen tietopaketiksi taloudesta.

– Se antaa hyvän pohjan ymmärtää ajankohtaista talouskeskustelua, Brunila perustelee.
 
Korkmania suosittelee myös johtaja Timo Silvola Finanssialan keskusliitosta. Dansken Brotherus aikoo lukea sen tänä kesänä.

– Kansantalouden selväsanainen guru vääntää meille rautalangasta kansantalouden ja talouspolitiikan perusasioita, Silvola sanoo.

Toinen suomalaiskirja on pankkimies Björn ”Nalle” Wahlroosin Markkinat ja Demokratia.

– Nallen kirja antaa laajasti ajattelemisen aihetta erilaisten hallintomallien roolista maailmantalouden kriisissä ja mahdollisista ratkaisumalleista, EK:n Mörttinen sanoo.

Wahlroosia suosittelee myös eläkevakuutusyhtiö Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes. Siimes tosin vinkkaa ottamaan Wahlroosin teoksen pariksi toisen kirjan, Olavi Ala-Nissilän teoksen Musta aukko, Teesejä Brysselin ja Wall Streetin seinille.

Talousasiantuntijoiden suositukset perusteluineen:

Anne Brunila, hallitusammattilainen:

Sixten Korkman: Talous ja Utopia

Kiinnostava ja monipuolinen kirja kansantaloudesta ja talouspoliittisista kysymyksistä. Kirja antaa hyvän pohjan ymmärtää ajankohtaista talouskeskustelua. Sopii kaikille, ei vain ekonomisteille. Taattua laatutavaraa.

Walter Isaacson: Steve Jobs

Vaikuttava kirja poikkeuksellisesta henkilöstä, joka loi useita mullistavia innovaatioita ja muutti radikaalisti useiden toimialojen toimintaa. Erityisen vaikuttavaa on lukea Jobsin visionäärisyydestä, ennakoivuudesta ja toimintaperiaatteista. Erinomaisesti kirjoitettu.

Terho Puustiainen ja Mikä Mäkeläinen: Taivas + helvetti

Hieno kirja yrittäjyydestä, rohkeudesta, riskinotosta ja elämästä 21 yrittäjän kertomana – jotta
Suomella olisi hyvä tulevaisuus. Kirjassa on innostavia ja ajatuksia herättäviä esimerkkejä eri aloilta ja mahdollisuuksista luoda uusia työpaikkoja ja menestyvää yritystoimintaa Suomessa.

John Simon: Koneen ruhtinas

Kirja kertoo Herlinin perheestä, mutta ennen kaikkea yhden maailman suurimpiin kuuluvan hissiyhtiön synnystä, kansainvälistymisestä ja kasvusta globaaliksi yritykseksi. Yritykset ja työpaikat eivät synny tyhjästä. Koneen ruhtinas on tästä loistava esimerkki.

Pirjo Sunila: Antti Piippo. Liian suuri Suomelle.

Tämäkin kirja on kertomus poikkeuksellisesta yrittämisestä ja menestyksestä, kansainvälistymisestä ja yrityksen kasvusta Suomen ICT-osaamisen huippuvuosina. Kirja valottaa myös suomalaisen Elcoteqin ja ICT-klusterin näivettymistä globaalin kilpailun puristuksessa


Timo Silvola, johtaja, uudet markkinat, Finanssialan keskusliitto

Shalom H. Schwartz: Kulttuuriset arvo-orientaatiot

Maailman johtavan arvotutkijan 30-vuotinen globaali arvotutkimus auttaa ymmärtämään yhteiskunnallisia suhteita ja rakenteita sekä varsinkin niiden eroja. Mainio teos valottamaan esimerkiksi sitä, miksi EU-politiikka on niin haastavaa.

Richard Wilkinson ja Kate Pickett: Tasa-arvo ja hyvinvointi

Vakuuttava esitys siitä, miten tärkeää on rakentaa yhteiskuntaa suopeuden ja tasa-arvon lähtökohdista.

Osmo Soininvaara: Sata-komitea – Miksi asioista päättäminen on niin vaikeaa

Kaikkien tunteman älykön suorasanainen esitys politiikanteon kyvyttömyyden syistä.

Jyri Liukko: Solidaarisuuskone – Elämän vakuuttaminen ja vastuuajattelun muutos

Nuoren tutkijan helppolukuinen tuore väitöskirja vakuuttamisen yllättävän suuresta merkityksestä yhteiskunnassa.

Sixten Korkman: Talous ja utopia

Kansantalouden selväsanainen guru vääntää meille rautalangasta kansantalouden ja talouspolitiikan perusasioita. Tämä on varmaankin monen muunkin listalla.

Lukee itse kesällä:

Tapio Raunio ja Juho Saari: Euroopan paras maa? – Suomen muuttuva asema Euroopan unionissa

Sami Feiring (toim.): Tiheiden ajatusten kirja – Uuden aforismin parhaat


Markku Kuisma, Suomen ja Pohjoismaiden historian professori, Helsingin yliopisto

Francis Fukuyama: The Origins of Political Order

Teos käsittelee kiinnostavasti sitä, kuinka maailma toimii ja auttaa siksi taloudenkin ymmärtämisessä.

Paul Kennedy: The Rise and Fall of the Great Powers

Vaikka kirja on vanha, vuodelta 1987, se on edelleen hyvä johdatus maailmanpolitiikan ja talouden ajankohtaiseen dynamiikkaan. Samalta tekijältä löytyy uudempiakin teoksia.

TAI Harm G. Schröter: Americanization of the European Economy

Eurooppalaista näkökulmaa tarjoaa saksalaiskollega Ham G. Schrötesin teos. Monella tavalla ajankohtainen.

Oula Silvennoinen: Paperisydän

Gösta Serlachiuksen elämänkerta on sukellus menneen maailman industrialistin mielenmaisemaan, johon sisältyy paljon tänäänkin oleellista.

Teemu Keskisarja & Markku Kuisma: Erehtymättömät

Jos on lupa nostaa hiukan kissanhäntää, pankkikirjamme Erehtymättömät voisi olla myös hyvää johdatusta talouden maailmaan. Laiturin nokkaan jaksaa kantaa myös oman pikkusöpöni eli Suomen poliittisen taloushistorian 1000-2000.

Tony Judt: Postwar. A History of Europe since 1945

On mainio, oivaltava ja oivalluksia herättävä synteesi nyky-Euroopasta, auttaa ymmärtämään päällä olevaa tilannettakin uudella tavalla

Lukee itse kesällä:

Elizabeth George: Believing the Lie: An Inspector Lynley Novel (dekkari)

Jarl Hellemann: Kirjalliset liikemiehet: Kustantajakuvia

Ian Morris: Why the West Rules - fort Now: The Patterns of History, and What They Reveal about the Future (työn vuoksi)

Esko Torsti, johtaja, Ilmarinen, johtaja

Daniel Kahneman: Thinking, Fast and Slow (kirja alkuperäisnimellä tai suomennettuna sen mukaan, kumman suosittelija on maininnut)

Kirja haastaa taloustieteen perusaksioomia ja avaa ajattelun epäloogisuuksia sekä hassuuksia ihmisen tavassa toimia. Erittäin kiinnostava kirja.

Nassim Taleb: Musta joutsen

Myös tämä kirja käsittelee analyysiä, päättelyä ja epärationaalisuuksia, mutta tilastollisia asioita. Kun mallinnamme asioita, mallinnuksen takana on usein normaalijakauma. Finanssi-ilmiöt eivät usein kuitenkaan likimainkaan noudata normaalijakaumaa. Tämä voi ohjata väärille urille.

Russell Taylor & Charles Peattie: Alex-sarjakuvat (Aluksi The Independent, sitten Daily Telegraph, myös albumeina)

Alex on sarkastinen ja tihkuu kuivaa huumoria. Päähenkilö Alex on corporate finance -asiantuntija Lontoon Cityssä. Sarja kuvaa sitä, kuinka finanssialan asiantuntijat tavoittelevat omaa taloudellista hyvinvointia, mutta pukevat asiat niin, että siinä olisi jokin suurempi rationaali tai joku hyve takana.

Dan Senor & Saul Singer: Start-up Nation

Kirja kertoo israelilaisista start up –yrityksistä. Hieman kiiltokuvamainen, mutta aihe on Suomessakin iso teema – että kuinka voisimme kansakuntana olla tukemassa ja luomassa elintilaa kasvuyrityksille, jotka toisivat hyvinvointia kaikille suomalaisille.

Michael Lewis: Big Short

Kertoo Yhdysvaltain asuntomarkkina- ja CDO-kuplasta. Henkilökohtaisesti Liar's Poker on suosikkini, mutta suosittelen nyt luettavaksi tätä tuoreempana. Lewis on loistava tarinankertoja, joka pystyy hyvin kuvaamaan kulttuuria ja mainioita anekdootteja vakavien ja isojen ilmiöiden ympärillä.

Lukee itse kesällä:

Rolf Dobelli: The Art of Thinking Clearly

Jo Nesbø: Poliisi (dekkari)

Juha-Antti Lamberg, Strategian ja taloushistorian professori, Jyväskylän yliopisto

Charles P. Kindleberger & Robert Z. Aliber: Manias, panics and crashes: a history of financial crises

Kirja on huikea muistutus siitä, että biologisesti ja siten myös psykologisesti johtajat eivät muutu vuosisadasta toiseen. Järki sumenee, kun kurssit alkavat kohota.

Ward-Perkins, Bryan: The fall of Rome and the end of civilization

Tiivis kirja kertoo siitä, miten talouskasvun osatekijät selittävät myös talousromahduksen. Kyse on vain muuttujien välisistä suhteista, eikä romahdukseen lopulta tarvita kuin joidenkin suhteiden muutos.

Fogel, Robert William: The escape from hunger and premature death, 1700-2100: Europe, America, and the Third World

Nobel-voittaja Fogel ymmärtää talouden dynamiikasta enemmän kuin useimmat meistä ja demonstroi talouskasvun myönteiset vaikutukset. Kitkerää vastalääkettä de-growth-liikkeelle

Douglass C. North: Understanding the process of economic change

Toinen Nobelilla palkittu taloushistorioitsija, joka tarjoaa täyden paketin ymmärrystä siitä, miten talous ja yritykset sen osana toimivat.

James Elroy: The Cold Six Thousand

Puoli-fiktio toimii, kun pitää ymmärtää talouden synkempiä pohjavirtoja ja taloudellisten toimijoiden psykologisia motivaatioita. Kirja päihittää mennen tullen väitetysti ei-fiktiivisen johtajuuskirjallisuuden.

Lukee itse kesällä:

Hywel Williams: Emperor of the West: Charlemagne and the Carolingian Empire

Jens Lapidus: Mamma försökte 

Lisäksi: Bysantin historiaa, hardcore fantasiaa tai scifiä ja uudelleen alkuvuoden Filmihullu-lehdet. ”Ehkä muutama Tex Willer.”

Leena Mörttinen, johtaja, Elinkeinoelämän keskusliitto

Björn Wahlroos: Markkinat ja demokratia

Nallen kirja antaa laajasti ajattelemisen aihetta erilaisten hallintomallien roolista maailmantalouden kriisissä ja mahdollisista ratkaisumalleista. Se tarjoaa jäsennellyn tavan pohtia miten määrittää valtion rooli ja sille kuuluvat tehtävät tai mitä hyötyjä ja haittoja tuovat esimerkiksi demokraattinen tai vaikkapa Kiinan hierarkkinen järjestelmä.

Pierre Rosanvallon: Vastademokratia

Poliittisen päätöksenteon ympärillä pyörivää pohdintaa ja siten mielenkiintoinen vastapari Nallen kirjalle. Peruslähtökohta on, että demokratia on ainut (paras) mahdollinen hallintomalli, mutta se ei aina pysty toimimaan tehokkaasti.

Hew Strachan: Clausewitzin Sodankäynnistä

Erinomaisen valaiseva kirja Clausewitzin klassikon taustoista ja merkityksestä. Kirja tarjoaa näkemystä siitä, miten Clausewitzin ajatuskehikko on rakennettu. Ajatuskehikon avoimuus jättää tilaa myös itsetarkoitukselliselle tulkinnalle ja soveltamiselle, ja niinpä sotilasjohtajat ja diktaattorit ovat aikakaudesta toiseen löytäneet tukea kirjasta toimilleen.

Adam Tooze: The Wages of Destruction – The Making & Breaking of the Nazi Economy

Erinomainen kuvaus natsi-Saksan talousmallin toiminnasta ja kansallissosialistisen ajattelun talousimplikaatioista laajemminkin. Pelottavaa, mutta myös silmiä avaavaa luettavaa. Kirja on tähän kriisin jälkeiseen maailmaa sopiva muistutus kansallissosialistisen aatteen, keskitetyn poliittisen päätöksenteon ja globaalin kaupankäynnin etujen unohtamisen tuhoisuudesta.

Brian Greene: The Hidden Reality – Parallel Universes and the Deep Laws of the Cosmos

Virkistävä ajatusten ravistus ihmisen mielen kyvyistä, luonnonlakien luonteesta ja avaruuden ihmeellisyydestä. Antaa hieman perspektiiviä siihen, mitkä ovat todella isoja kysymyksiä.

Antti Ilmanen: Expected Returns

Jos sijoittajana haluaa lukea yhden hyvän kirjan varallisuusinstrumenttien hinnoittelusta ja markkinoiden toiminnasta, tämä on se kirja. Auttaa laittamaan kuriin omia tunteita ja impulsseja markkinaturbulenssin keskellä.

Bill Bryson: Short History of Nearly Everything

Kertakaikkisen viihdyttävä ja informaatiota pullollaan olevan kirja tieteen ja tiedon synnystä. Antaa myös uskoa siihen, että läheskään kaikkea ei vielä ole keksitty. Näin ollen kasvunkaan rajat eivät meitä vielä uhkaa, paitsi jos uskonnolliset, poliittiset tai muut idealistiset hölmöilymme onnistuvat tappamaan innovatiivisuutemme.

Lukee itse kesällä:

Daniel Kahneman: Ajattelu, nopeasti ja hitaasti

Hannu Rajaniemi: The Fractal Prince (scifiä)

Anat Admati, Martin Hellwig: The Bankers’ New Clothes: What’s wrong with Banking and What to Do About it

Hal Duncan: Vellum – kaikkeuden kirja (scifiä)


Suvi-Anne Siimes, toimitusjohtaja, Työeläkevakuuttajat Tela

Liaquat Ahamed: Lords of Finance. The Bankers who Broke the World

Teos kertoo neljästä kultakantaa sitkeästi puolustaneesta keskuspankkiirista ensimmäisen maailmansodan ja vuoden 1929 pörssiromahduksen ja sitä seuranneen suuren laman välissä. Kirja on jouhevasti kirjoitettu ja kiinnostava.

Roger Boyes: Meltdown Iceland. Lessons on the world financial crisis from a small bankrupt island

Kirja kertoo sujuvasti ja vastaansanomattomasti Islannin pankkikriisistä ja sen synnystä.
Pienen maan perspektiivi on huikea: miten käy, kun valvonta on heikkoa ja kaikki tuntevat toisensa

Olavi Ala-Nissilä: Musta aukko. Teesejä Brysselinja Wall Streetin seinille
& Björn Wahlroos:  Markkinat ja demokratia


Nämä  tarjoavat mielestäni hyviä virikkeitä niin hyvän hallinnon teemojen kuin eri vallankäytön muotojen ja niiden yhteispelin (tai sen puutteen) pohtimiseen.

Pekka Sutela: Ruplan maa

Venäjän ja sen talouden ymmärtämiseen ei juuri tarjota eväitä suomalaisessa mediassa. Siksi ison ja tärkeän naapurimaan kehitykseen ja sen haasteisiin kannattaa syventyä Sutelan seurassa.

Lukee itse kesällä:

Jose Saramago: Jeesuksen Kristuksen Evankeliumi & Ricardo Reisin viimeinen vuosi

Anthony Beevor: Staliningrad & Berlinii 1945

Robert D. Kaplan: Revenge of Geography - What the Map tells us about coming conflicts and the battle agains faith

Henry M. Paulson: On the Brink - Inside the Race to Stop Collapse of the Global Financial System

Liisa Halme: Pankkisääntely ja valvonta. Oikeuspoliittinen tutkimus säästöpankkien riskinotosta (väitöskirja)

Juhana Brotherus, ekonomisti, Danskebank

Carmen M. Reinhart ja Kenneth S. Rogoff: This Time Is Different, Eight Centuries of Financial Folly

Vaikka Reihart ja Rogoff ovat, osin ansaitusti, saaneet kritiikkiä myöhemmistä kirjoituksistaan velan ja kasvun välisestä suhteesta, ei se poista tämän uraauurtavan kirjan erinomaisuutta. Tässä teoksessa kirjoittajat listaavat ja taustoittavat talouskriisejä viimeiseltä 800 vuodelta. Kirja sopii taloudesta kiinnostuneiden lisäksi historian ja yhteiskuntaopin ystäville.

Daniel Kahneman:  Thinking, Fast and Slow

Kirja kokoaa taloustieteen Nobel-palkinnon voittajien Daniel Kahnemanin ja Amos Tverskyn elämäntyön yksiin kansiin. Psykologit ovat tutkineet empiirisesti päätöksentekoa ja käyttäytymistä erilaisissa todellisissa ja kokeellisissa tilanteissa taloustieteellisestä näkökulmasta. Kirja auttaa ymmärtämään taloustieteen haasteita ja puutteita mielenkiintoisten esimerkkien kautta – ihminen ei ole niin rationaalinen kuin taloustiede olettaa.

Kolme klassikkoa:

Adam Smith: Kansojen varallisuus

John Maynard Keynes: Työllisyys, korko ja raha: yleinen teoria

Milton Friedman ja Anna Schwartz: A Monetary History of the United States

Klassikoiksi suosittelen Smithin Kansojen varallisuutta, jota pidetään modernin taloustieteen synnyttäjänä. Keynesin Työllisyys, korko ja raha taas loi pohjan nykyiselle taloustieteen valtavirralle. Kolmanneksi Milton Friedmanin ja Anna Schwartzin A Monetary History of the United States vaikuttaa voimakkaasti muun muassa USA:n keskuspankin Fedin toimiin nykyisessä talouskriisissä. Nämä kolme eivät ole helppolukuisimpia teoksia, mutta niiden painoarvo on yhä edelleen merkittävä.

Lukee itse kesällä:

Sixten Korkman: Talous ja Utopia

Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  2. 2

   Kiinteistökuningatar Kaisa Liskin yritys ei ole maksanut palkkoja – myös Työllisyysrahasto karhuaa maksuja

  3. 3

   Ekonomisti: On vain yksi kestävä tapa varmistaa, että työssäkäyville on tarpeeksi asuntoja

  4. 4

   Vaimon paha kolari mullisti Voiton, 75, elämän kertaheitolla – ”Pahinta oli persoonallisuuden muutos”

  5. 5

   Onni potkaisi lomaa odottavia – näin kikkailemalla saat pitkät vapaat jouluna

  6. 6

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  7. 7

   Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

  8. 8

   Turkin markkinoilla myyntiaalto – syynä Yhdysvaltojen nostamat syytteet

  9. 9

   Bloomberg: Kone neuvottelee Thyssenkruppin hissien ostosta yhdessä sijoitusyhtiön kanssa

  10. 10

   Kommentti: ”Tähtisijoittaja” syyllistää suosittuja rahastoja kuplariskistä, mutta kaikkia väitteitä ei kannata niellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  2. 2

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  3. 3

   Kiinteistökuningatar Kaisa Liskin yritys ei ole maksanut palkkoja – myös Työllisyysrahasto karhuaa maksuja

  4. 4

   Onni potkaisi lomaa odottavia – näin kikkailemalla saat pitkät vapaat jouluna

  5. 5

   Vaimon paha kolari mullisti Voiton, 75, elämän kertaheitolla – ”Pahinta oli persoonallisuuden muutos”

  6. 6

   Ekonomisti: On vain yksi kestävä tapa varmistaa, että työssäkäyville on tarpeeksi asuntoja

  7. 7

   Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

  8. 8

   Kommentti: ”Tähtisijoittaja” syyllistää suosittuja rahastoja kuplariskistä, mutta kaikkia väitteitä ei kannata niellä

  9. 9

   Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

  10. 10

   Bloomberg: Kone neuvottelee Thyssenkruppin hissien ostosta yhdessä sijoitusyhtiön kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri huomasi kahvihuoneen seinällä omituisen lapun – uskoo, että siihen kiteytyy koko terveydenhuollon jättiongelma

  2. 2

   Esko Ylisen Halpa-Halli laajeni hurjasti ja suututti kilpailijat – sitten viinaan retkahtanut nuori liike­mies teki täys­käännöksen, joka yllätti kaikki

  3. 3

   Painajaisperinnöistä yksi on yli muiden – ”Kukaan ei huoli edes ilmaiseksi”

  4. 4

   Näin lainakatto vaikuttaisi sinuun – katso, millaiseen kotiin tulosi riittäisivät

  5. 5

   Juha, 57, teki Kauhukeittiötä, nyt ei saa töitä millään, vaikka on lähettänyt kahden vuoden aikana yli 300 hakemusta

  6. 6

   Toivo Sukari aikoo myydä Seinäjoen Ideaparkin – vain yksi kauppakeskus jää: ”Se on minulle kuin lapsi”

  7. 7

   Tässä ovat 3 mokaa, joilla voit pilata osakesäästötilin hyödyt – vaarana 7 300 euron lasku

  8. 8

   Kiistelty ”paskalaki” astuu voimaan kahden viikon päästä – yli 100 000 kiinteistössä muutokset on vielä tekemättä

  9. 9

   Riittääkö Triplaan asiakkaita? Asiantuntija: ”Solmu­kohta­harha” voi koitua kauppa­keskuksen kohtaloksi

  10. 10

   Sara Blakely teki mullistavan alusvaatekeksinnön ja on nyt miljardööri – idea lähti valkoisista housuista

  11. Näytä lisää