Kun veli-venäläiset muuttivat mökkinaapureiksi

Omakohtainen tuore kokemus venäläisistä vuokramökkinaapureista: Katiska oli "lainattu" poissa ollessamme. Kun naapurit häipyivät, pyydys löytyi naapurin veneestä. Merkkejä itävieraiden oleskelusta pihalla ja rannassa on ollut ennenkin.

13.7.2013 6:04 | Päivitetty 12.7.2013 12:25

Kesäpaikassamme Saimaalla rauha ja yksityisyys rikkoutui muutama vuosi sitten naapuritontin uudesta vuokrahuvilasta. Valtaosa kesäasukkaista on ollut venäläisperheitä.

Pahimman alkujärkytyksen jälkeen eniten ei ole jäänyt kalvamaan naapurin läheisyys, vaan jatkuva epätietoisuus: Koskaan ei tiedä, millaista porukkaa naapuriin seuraavaksi pelmahtaa.

Ihan kunnon ihmisiä ovat tähän asti olleet. Yleisestikin kokemukset tavallisista venäläisistä matkailijoista tuntuvat alueella olevan melko myönteisiä tai neutraaleja.

Rajoja on venytetty muuallakin kuin meillä: Eräs suomalaisperhe ajoi kesähuvilalleen Valkealan suunnalla. Pihamaalla vastassa oli venäläisperhe: lapset trampoliinilla, äiti rannassa aurinkoa ottamassa. Loppusilauksen toi vielä kuuma pallogrilli.

Maakunnissa pelätään suureellisia matkailuhankkeita: Erään taipalsaarelaisen maanomistajan kerrottiin tehneen ”isänmaallisen” teon: mies myi alle 400 000 eurolla tonttinsa ja kiinteistönsä suomalaiselle. Venäläinen bisnesmies oli tarjonnut yli puoli miljoonaa euroa.

Yhä useampi mökkiläinen etenkin Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa kohtaa venäläisiä kesänviettäjiä. On arvioitu, että vuonna 2030 alueen kesämökeistä jo joka kuudes on venäläisomistuksessa.

Venäläisistä lomanviettäjistä valitetaan poliisin mukaan hyvin harvoin, vaikka heitä on tuhansittain itäisen Suomen mökkikunnissa. Pääjutussa haastateltu ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen ei äkkiseltään muistanut yhtään venäläisistä tehtyä valitusta.

Ongelmatilanteet ovat hänen mukaansa yleensä ennakkoluuloja tai kielimuurista ja väärinkäsityksistä johtuvia.

Matkailuneuvontapalveluissa on huomattu, että venäläisten tuloon on vastattava tarjoamalla opastusta suomalaisesta tapakulttuurista ja jokamiehen oikeuksista.

Fiksu vuokramökkiyrittäjäkin valistaa esimerkiksi siitä, että naapurin vesialue kuuluu toisen pihapiiriin eikä naapurin rannan edustalla roikuta onkimassa.

Venäläisiä mökkinaapureita koskevat empiiriset havaintomme osoittavat, että slaavilainen lajike näyttää muistuttavan yllättävän paljon ugrilaista kesänviettorituaaleissaan.

Venäläiset eivät välttämättä halua vieri viereen toisen venäläisten kanssa kuten joissakin uusissa matkailuhankkeissa kuvitellaan vaan etsivät samaa luonnonrauhaa kuin suomalaiset.

He kalastavat, marjastavat, sienestävät ja saunovat antaumuksella. Tikkakisan voittaja laulaa juovuspäissään "We are the championsia". Kivaa. Mökkien lähtösiivous ei välttämättä vastaa suomalaista tasoa, sanovat matkailuyrittäjät.

Jos meille vanhemmille mökkinaapuruus onkin välillä vähän liikaa häkämiestä (Venäjä, Venäjä, Venäjä), lapsille uudet naapurit eivät ole Uhka vaan Mahdollisuus. Uusia leikkikavereita? Tällaista elämänasennetta sietää vaalia.

Katiskalainaajien häipymisen jälkeen naapuriimme tuli perhe Moskovasta. He olivat ajaneet lapsen ja kolmen koiran kanssa 15 tuntia päästäkseen eroon miljoonakaupungin hälystä. Samaan aikaan kissamme katosi. Hätä oli suuri, kun etsintöjen jälkeen jouduimme palaamaan kaupunkiin ilman rakasta kattia.

Seuraavana päivänä naapuri soitti numeroomme, jonka olimme jättäneet heille. Kissa oli löytynyt ja otettu turvaan perheen saunamökkiin. Kissanhaun ja kiitoslahjojen ohessa tuli kutsu naapuriin iltaa istumaan. Na zdorovje!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?