Nakuileva mölyapina voi ajaa mökkinaapurin hulluksi

Kesämökki on monen suomalaisen pakopaikka – yksityinen pyhättö, jonne pääsystä haaveillaan pimeinä talvikuukausina. Mutta miten käy jos naapuri rikkoo lomaidyllin rauhaa?

13.7.2013 6:01 | Päivitetty 15.7.2013 9:06

Suomalaisen mielestä mökkinaapuri ei saa tulla liian iholle. Hyvä välimatka on mieluiten yli sata metriä. Kun loma-asuntoja kuitenkin rakennetaan koko ajan lisää, mutta sopivia tontteja on rajallisesti, etäisyys mökkinaapureihin pienenee väistämättä.

Ostimme mökin rauhallisesta paikasta. Pari vuotta sitten joku --- osti viereisen tontin ja rakensi vastusteluistamme huolimatta mökkinsä 20 metrin päähän mökistämme. Heillä on kaksi kakaraa ja tietysti kultainen noutaja. Kiroilemme, huudamme, juoksemme alasti ja kuseksimme pitkin pihaa. Tiedän, että touhu on tyhmää, mutta tähän asti ovat viihtyneet mökillään enintään kaksi viikkoa. (lyhennelmä Suomi24-viestistä)

Poliisille tällaiset tapaukset ovat tuttuja.

– Joku on myynyt palstan kolmannelle, joka joutuu sijaiskärsijäksi naapurin toiminnalle. Ihan tahallaan ärsyttämällä ärsytetään. Näitä kyllä riittää – mökkiläisten joukossa on monenmoista asukasta, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Pohjois-Savon poliisista kertoo kokemuksistaan.

– Ostaja ei välttämättä tiedä, minkälainen naapuri on vastassa. Ostetaan mökki vähän kuin sika säkissä. Pahimmillaan voi sitten saada ikuisen riesan naapurista.

Suku voi olla pahin Yleensä tyypillisimmät mökkikiistat koskevat häiritsevää mekkalointia: kovaäänistä musiikkia ja keskustelua. Kuopiossa, vilkkaassa kesämökkikunnassa, naapureiden kärhämöinti työllistää poliisia kesäkuukausina, varsinkin viikonloppuisin, tasaisesti.

Kovin tiheään ei mökkiriitoja sentään selvitellä poliisin kanssa.

– Ei se aina paljoa tarvitse: erehdyt katkaisemaan oksan väärältä puolelta tonttia. Sitten mennään niinkin pitkälle, että käydään käsiksi ja syyllistytään pahoinpitelyyn, Pohjolainen kertoo.

– Välillä kiistat saavat suhteettomat mittasuhteet, mikä varsinkin ulkopuolisen silmiin näyttää ja kuulostaa hyvin pieneltä. Ne ovat johtaneet jopa käräjäristiriitoihin. Tapellaan omasta oikeudesta eikä haluta antaa tuumaakaan periksi.

Pahoja mökkinaapurikiistoja saattaa Pohjolaisen mukaan syntyä sukulaisten kesken.

– Näissä voi pohjalla olla joku pieleen mennyt perinnönjako. Sitten kaivamalla kaivetaan syitä kostaa. Näitä sukulaisten tapauksia on kaikkein ikävin selvittää.

Kotkan kalastajaidylli särkyi

Kotkassa, Tiutisessa, pittoreskissa kalastajakylämiljöössä uuden vuokrahuvilan häiriöistä on äitynyt kiista. Yksi naapureista on sen takia tiettävästi myynyt talonsa jo pois.

Vuokralaisten aiheuttamista harmeista on naapurin mukaan tehty useita ilmoituksia poliisille. Kotkan tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Kymen Sanomat.

Jopa 16–20 hengen huvilan ja rantasaunan naapurit asuvat aivan pihapiirissä, tontin rajalla tiivisti rakennetussa saaressa.

– Sinne eivät tule perheet, vaan peli- ja polttariporukat juhlimaan. Meno alkaa perjantai-iltapäivästä ja kestää sunnuntaihin asti. Ryypätään, soitetaan musiikkia ihan täysillä, naapuri Pirkko Koivusaari kertoo Taloussanomille.

– Jos menee sanomaan asiasta, sanovat, että hyö ovat tulleet lomalle ja maksaneet tästä täyden hinnan. Ei se tietysti asiakkaiden syy olekaan vaan yrittäjän.

Koivusaari sanoo, että viranomaiset eivät ole reagoineet ongelmiin riittävästi. Ympäristölautakunta on tosin asettanut kiinteistön vuokrauskieltoon, josta yrittäjä on valittanut hallinto-oikeuteen.

– Olen niin väsynyt ja vihainen tästä. On äijäporukoita, jotka alasti juoksentelevat laiturilla ja pihalla. Vieressä asuu lapsiperhe, jonka ikkunat avautuvat suoraan pihalle. Yöllä taksit ajelevat edestakaisin. Ihan järkyttävää touhua.

– Kaikkein röyhkeimmin käyttäytyvät suomalaiset. Mutta kyllä venäläisetkin pitävät meteliä ja ovat parkkeeranneet autojaan naapurin tontille.

Vuokraajan näkemys asioista on toisenlainen. Hänen mukaansa vuokraajat saivat tietää tapahtumista vasta lehtijutusta. 

– On hyvin ikävä kuulla, että jotkut vuokralaisemme ovat aiheuttaneet häiriötä asumalähiössä, sanoo taloa vuokraava Minna Kotiaho.

Kotiaho painottaa, että vuokralaisia on selkeästi kielletty häiriköimästä. Naapurisuhteita on haluttu hoitaa muun muassa kutsumalla heitä juhlatapahtumiin. 

"Elämän sykli" kuuluumelutasossa

"Työleiriltä” mökiltään tavoitettu eläkeläinen Lasse Aarnio huomasi tiettyä ”elämän sykliä” häiriöissä, joita seurasi edellisessä kesäpaikassaan. Nykyisessä kesämökissä Tammelassa mitään ongelmia ei ole ollut.

Teini-ikäisiin iskevä mökki-inho tuottaa päänvaivaa ehkä vanhemmille, mutta moni mökkinaapuri huokaisee silloin helpotuksesta.

Aiemmin hiljaisen järvenselän vastarannalle rakennettiin aikoinaan puolisentoista uutta mökkiä, Aarnio muistelee.

– Siellä oli kauhea meno ja meteli jonkin aikaa. Kun lapset kasvoivat, he eivät enää viitsineet tulla mökille, ja rauha palasi.

Vanhempana porukkaa tuli sitten taas takaisin, kun aikuiset lapset saivat mökin perinnöksi ja saivat omia lapsia.

– Elämä on monimuotoista – niin kuin häiriötkin, Aarnio sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?