Älä ole haamu tai kahvipapu – varo vääriä värejä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Älä ole haamu tai kahvipapu – varo vääriä värejä

Asun värien määrälle ei ole rajoituksia, mutta värien yhdistely on aito taitolaji.

7.7.2013 6:08 | Päivitetty 5.7.2013 17:22

En vielä tähän päivään mennessä ole löytänyt hyödyllistä opasta ihonväristä ja vaateväreistä. Silti joitakin yleisiä ohjeita on helppo listata.

Jos on iholtaan hyvin vaalea, eikä rusketus yksinkertaisesti tartu pintaan, on hyväksi välttää kaikkein vaaleimpia värejä sekä sävyjä. Jos näitä kasaa koko määrän ylleen, pukeutujasta tulee nopeasti haamun kaltainen näky.

Vaaleuden määrästä tulee liiallista. Vaaleimmat ihot siis hyötyvät tummemmista väreistä sekä sävyistä, ja esimerkiksi beigen sijasta ruskea on hyödyksi kesällä. Kalpea iho ei kuitenkaan ole este vaikkapa vitivalkoiselle kauluspaidalle tai vaaleansiniselle irtotakille, mutta nämä vaativat parikseen jotakin tummaa. Siispä tumma tai vahvasävyinen solmio sekä taskuliina ovat näiden lisäksi hyvä yhdistelmä.

Jos suomalainen mies on perimässään saanut tummemman ihon tai pitää yllä vahvaa ympärivuotista rusketusta, on hyödyllistä välttää ruskeaa väriä. Muutoin lopputulema on kahvipavun näköinen ilmestys. Tämäkään ei silti ole este, kunhan löytää sopivan ruskean sävyn ja valitsee sen pariksi vaaleita värejä.

Iholtaan äärivaalean ja -tumman väliin sijoittuvilla on helppoa, sillä kaikki paletin värit ja sävyt ovat avoinna. Näistä sininen, harmaa, ruskea ja beige kaikissa sävyissään ovat kätevimmät valinnat. Kulmaa voi kurtistaa vasta käden haroessa paletin muita värejä.

Punainen, oranssi, syaani, vaaleanpunainen, keltainen ja violetti eivät ole lyöneet itseään läpi osana koko kehon kattavia kankaita. Toisin sanoen klassisessa pukeutumisessa ei nähdä pukuja näissä väreissä, ylä- ja alaosatkin voivat olla liikaa.

Esimerkiksi punaiset housut jakavat mielipiteitä ja punaisia takkeja näkee erittäin harvoin. Oma lukunsa on vihreä, joka on ollut osa vapaa-ajan tyyliä vuosisadat. Brittiläinen vihreä tweed-takki on käsite ja vihertäviä covert coat -päällystakkeja näkee pukujen yllä myös kaupungissa.

Talouden, politiikan, diplomatian, rahoituksen, ulkomaankaupan ja lain parissa paletti on lähtökohtaisesti rajattu, mutta jokainen työyhteisö on yksilö. Mikä käy yhtäällä ei passaa toisaalla. Harvassa yhteisössä on kuitenkin kiveen tai oppaaseen hakattu pukeutumiskoodi, joten on vain hyödyllistä kysyä, jos haluaa varmuuden.

Monokromaattinen ilme nousee satunnaisesti esille muotikuvissa, mutta käytännön tasolla tästä muodostuu usein tylsä kokonaisuus. Siispä siniset housut sinisen paidan kanssa on kovin... sininen ja todennäköisesti hyötyisi lisäväristä.

Lisäväri on hyvä muistaa myös pukujen kanssa, sillä samasta kankaasta luotu ylä- ja alaosa on jo lähtökohtaisesti dominoiva. Esimerkiksi tummansininen puku yhdessä sinisen paidan ja solmion kanssa on jälleen tylsä.

Samoin vahvat sävyt, kuten Ferrarin-punainen, pastellinpinkki tai syaani, ovat parhaimmillaan pienissä määrissä. Pinkki paita pinkkien housujen kanssa on liikaa, mutta elämä on silti liian lyhyt tylsille väreille.

Paletti ja tie ovat avoinna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?