Konsultin tsemppauksella töihin? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Jos työttömyys venyy yli puolen vuoden, alkavat ongelmat

Työnhaussa auttavat TE-toimistot ovat ruuhkaisia työttömien määrän kasvettua. Tungoksesta huolimatta vielä riittää ryhmiä, joissa konsultit auttavat työnhakutaitojen kehittämisessä ja ansioluettelon kiillottamisessa.

25.6.2013 18:37 | Päivitetty 25.6.2013 19:16

Tänään julkaistut työttömyysluvut viime kuulta osoittavat työttömyyden kiihdyttäneen kasvuaan.

Toukokuussa työttömiä työnhakijoita oli yhteensä 269 000 eli 40 000 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan, työministeriön työnvälitystilastoista ilmenee. Työttömien määrä nousi eniten Pirkanmaalla (26 prosenttia), Uudellamaalla (23 prosenttia) ja Varsinais-Suomessa (21 prosenttia).

Työ- ja elinkeinotoimistoissa työttömien määrän kasvu tietää lisää töitä samalla työvoimalla.

– Kone alkaa yskiä, kun määrät ovat suuria. Tällä hetkellä meillä on ruuhkaa, sanoo Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen.

Työnhakijat jaotellaan kolmelle linjalle

Työ- ja elinkeinotoimistoissa asiakkaat jaetaan tarpeensa mukaan kolmelle linjalle. Ensimmäisellä polulla ovat ne, joiden katsotaan olevan valmiita sijoittumaan suoraan avoimille työmarkkinoille. Nämä työnhakijat etsivät omatoimisesti töitä apunaan työministeriön paikkatiedot ja verkkotyökalut.

Ukkonen arvioi Uudellamaalla tällaisten työnhakijoiden osuuden olevan noin 40 prosenttia TE-toimiston kaikista asiakkaista.

Jos töitä ei yrityksestä huolimatta tahdo löytyä tai jos urasuunnitelmat eivät ole työnhakijalle selvät, on tarjolla koulutusta.

Toista linjaa kutsutaan osaamisenkehittämiseksi. Työnhakutaitojaan voi hioa koulutuksissa ja ryhmätapaamisissa, joita vetävät ostopalveluina hankitut konsultit ja kouluttajat. Uravalmennuksessa epävarmat voivat pohtia sitä, onko valittu ala se oikea. He voivat varata ajan myös ammatinvalintapsykologille.

Koulutusvalikoimissa on muun muassa ATK-painotteista työnhakuvalmennusta sekä työnhakuvalmennusta kohdennettuna akateemisille, maahanmuuttajille, nuorille ja osatyökykyisille.

Virkailijoiden tarpeelliseksi katsoma koulutus on velvoittavaa eli ansioluetteloa on lähdettävä hiomaan halusi tai ei. Uhkana on työttömyysturvan katkaiseminen.

Muutaman kuukauden tuloksettoman työnhaun jälkeen alkavat Ukkosen mukaan hälytyskellot soida.

– Nyrkkisääntö on, että jos työttömyys venyy yli kuuden kuukauden, niin yleensä ongelma alkaa kasvaa.

Jos tilanne pääsee pitkäaikaistyöttömyyden puolelle ja henkilö on kaksitoista kuukautta ollut työttömänä, silloin käytettävissä olevat konstit ovat heikommat.

Kaikkein eniten tukea annetaan kolmannen linjan työnhakijalle, joka ei ole valmis työnhakuun suoraan vaan tarvitsee tukitoimenpiteitä esimerkiksi terveydellisten ongelmien vuoksi.

Työttömyyden kasvu koskettaa kaikkia

Helpointa työllistyminen on koulutetuille, toteaa tilastoasiantuntija Juha Salminen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

– Työttömyyden kasvu koskettaa nyt kaikkia ryhmiä, mutta matalan koulutustason työntekijöillä työttömyys muuttuu useammin pitkäkestoiseksi. Korkeasti koulutettujen työllisyys paranee heti, kun tilanne työmarkkinoilla kohenee.

Salmisen mukaan työnantajat arvostavat yhä akateemista koulutusta.

– Sitä pidetään edelleen jonkinlaisena meriittinä. Työtä löytyy helpommin, vaikka se olisikin sitten kaupan kassalla.

Työ- ja elinkeinoministeriö on ennustanut työttömyyden kapuavan yhä korkeammalle. Työttömien työnhakijoiden määrä nousee vuonna 2013 sen kevään arvion mukaan 290 000:een.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?