Vuorotteluvapaasta ja opintovapaasta pituutta lomaan - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin saat pitkän lomaputken

Monelle suomalaiselle lomaa on kertynyt tälle vuodelle enintään viisi viikkoa. Töihin ei kuitenkaan ole pakko palata heti viimeisten lomapäivien jälkeen. Jatkoaikaa saa esimerkiksi vaihtamalla lomarahat vapaaseen tai pitämällä vuorotteluvapaata. Helpoin keino voi kuitenkin käydä koulunpenkin kautta.

19.6.2013 6:01 | Päivitetty 18.6.2013 17:33

Tavallista pidempää työtaukoa mielivien kannattaa pitää mielessä, että erilaisista vapaista saa pelivaraa lomansa pidentämiseen. Lain mukaan vuosilomaa kertyy yli vuoden kestäneissä työsuhteissa enintään 30 päivää, ja lyhyemmän aikaa töissä olleille korkeintaan 24 päivää.

– Esimerkiksi vuorottelu- ja opintovapaan voi yrittää neuvotella vuosiloman yhteyteen, toimihenkilöliitto Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen neuvoo.

Työntekijän näkökulmasta opintovapaata voi olla helpompi saada, sillä oikeus siihen on kirjattu lakiin. Näin on kuitenkin vain työssäoloehtojen täyttyessä. Se tarkoittaa, että työskenneltyään saman työnantajan palveluksessa vähintään vuoden, voi opintovapaata saada viiden vuoden sisällä enintään kaksi vuotta.

– Kahdenkymmenen vuoden urallani en ole kertaakaan törmännyt tapaukseen, jossa työnantaja olisi kieltänyt opintovapaan pitämisen. Lain mukaan työnantaja voi kuitenkin siirtää opintovapaan aloittamista enintään puolella vuodella, jos siitä aiheutuisi työnantajalle tuntuvaa haittaa, Erto kertoo.

Käytännössä kyse voisi olla esimerkiksi siitä, että useampi työntekijä hakee opintovapaata samaan aikaan. Tällöin etusijalle asetetaan ne, jotka hakevat ammatilliseen koulutukseen.

Vuorotteluvapaa antaa paremman tuen

Toisin kuin opintovapaasta, vuorotteluvapaasta on aina neuvoteltava työnantajan kanssa. Vapaata voi saada enintään vuoden, ja se on pidettävä vähintään 90 vuorokauden pätkissä.

Vuorotteluvapaan keskeisin ero opintovapaaseen on, ettei se aseta rajoituksia vapaalla tekemiselle. Sillä voi siis aidosti pidentää joutilasta loma-aikaa.

– Jos haluaa mökille kalastamaan, voi mennä. Vuorotteluvapaakorvaus on myös parempi kuin opintovapaalla maksettava aikuiskoulutustuki, Aaltonen sanoo.

Vuorotteluvapaakorvauksen suuruus on 70 prosenttia henkilön työttömyyskorvauksesta.

Aikuiskoulutustuki on sidonnainen tulotasoon, ja sen suuruuden voi laskea Koulutusrahaston laskurilla. Esimerkiksi 3 000 euron kuukausituloilla aikuiskoulutustuki on 1681,32 euroa kuukaudessa.

– Eroista huolimatta kumpikin on hyvä järjestelmä paitsi työosaamisen, myös työssäjaksamisen kannalta, Aaltonen näkee.

Vuosiloman pituus voi vaihdella

Vuorottelu- ja opintovapaan lisäksi loman yhteyteen voi yrittää saada esimerkiksi vanhempainvapaita. Ylimääräistä voi myös irrottaa lomarahoista, joiden vaihtamisesta on aina sovittava erikseen. 

– Kaikki lomarahansahan voi vaihtaa vapaaksi, mutta silloin vapaata ei välttämättä saa vuosiloman yhteyteen, sanoo toimitsija Ulla Sipilä Palvelualojen ammattiliitto PAMista.

Paljonko lomarahoilla saa lisää lomaa, vaihtelee sopimuksen mukaan. Työnantajien kattojärjestö Elinkeinoelämän keskusliitto kertoo verkkosivullaan nyrkkisäännöksi, että kahden viikon lomarahat voi vaihtaa viikon lomaan. Näillä ehdoilla tavallinen työntekijä saisi neljän viikon kesälomaan parin viikon pidennyksen luopumalla lomarahoista.

Toisaalta myös virallisen vuosiloman pituus vaihtelee.

– Joissain taloissa pitkistä palvelussuhteista palkitaan pidemmillä lomilla, ja esimerkiksi apteekkilaisilla on työehtosopimuksen mukaan 15 vuoden jälkeen oikeus 36 päivän vuosilomaan, Sipilä kertoo.

Sama lomaetu koskee myös esimerkiksi valtion virkamiehiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?