Mansikassa voi olla 10–14 kasvinsuojeluainetta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kasvisten torjunta-aineita tutkittiin – tulos yllätti iloisesti

Goji-marjat, viininlehdet, mansikat ja kuivattu ruohosipuli sisältävät eniten erilaisia kasvinsuojeluaineiden jäämiä, kertoo tutkimus. Kasvinsuojeluaineiden jäämät ovat kuitenkin vähentyneet ja valtaosa tutkituista tuotteista oli määräysten mukaisia.

17.6.2013 15:48 | Päivitetty 17.6.2013 15:49

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo, että kasvisten käyttöä voi turvallisesti lisätä ja kasviksia tulisi syödä monipuolisesti.

Kun jokavuotisessa tutkimuksessa käytiin läpi yli kaksi tuhatta elintarviketta – tuoreita hedelmiä, kasviksia, viljaa ja prosessoituja elintarvikkeita –  kasvinsuojeluaineiden pitoisuudet olivat pääosin matalia. 

Tuotteista tutkittiin 310 eri kasvinsuojeluaineen määriä. Noin puolet tuotteista sisälsi yhtä tai useampaa tutkituista aineista, mutta vain 1,3 prosentissa eli vajaassa 30 tuotteessa sallitut pitoisuudet ylittyivät. Tulos oli parempi kuin aiempina vuosina.

Yli puolet määräystenvastaisista tuotteista oli tuotu EU:n  ulkopuolelta.

Mansikassa voi olla 10–14 erilaista jäämää

EU:ssa sallittujen tehoaineiden määrä kasvinsuojelussa on vähentynyt. Toisaalta markkinoille on tullut useita sallittuja tehoaineita sisältäviä kasvinsuojeluvalmisteita, sillä eri tehoaineiden kokonaismäärää ei vielä ole rajoitettu.

Eniten erilaisia kasvinsuojeluaineen jäämiä oli tutkimuksessa goji-marjoissa (13–17 jäämää), viininlehdissä (17–27 jäämää), mansikoissa (10–14 jäämää) ja kuivatussa ruohosipulissa (19 jäämää).

– Kannattaa kuitenkin huomata, että hyvin pieni osa tutkittavista tuotteista todetaan määräystenvastaisiksi. Se koskee myös edellä mainittuja monen eri aineen jäämää sisältäneitä tuotteita, sanoo ylitarkastaja Tomi Kekki Evirasta Taloussanomille.

Myös palkoineen käytettävissä herneissä, vadelmissa, maustepaprikoissa ja viinirypäleissä löydettiin noin kymmenen eri aineen jäämiä.

Älä anna kolmivuotiaalle paljon EU:n ulkopuolella tuotuja kasviksia

Suomessa kasvisten kulutus on yksi EU:n alhaisimpia, ja Evira kannustaa popsimaan niitä yhä enemmän terveysvaikutusten vuoksi. Terveyshyödyt eivät vaarannu kasvinsuojeluainejäämien vuoksi.

Jos kuitenkin haluat välttää kasvinsuojeluaineiden saantia, Evira suosittelee esitteessään suosimaan kotimaisia ja EU:ssa viljeltyjä tuotteita. Erityisesti kolmivuotiaalle lapselle ei kannata tarjota runsaasti EU:n ulkopuolelta tuotua pinaattia, kurkkua, omenaa, salaattia tai papuja. Kolmevuotias altistuu helpommin liian korkeille jäämäpitoisuuksille, sillä hän syö suhteessa omaan painoonsa enemmän kuin muut.

Hedelmien ja vihannesten kasvinsuojeluainejäämiä voi vähentää pesemällä ja kuorimalla. On arvioitu, että omenan ja viinirypäleiden kasvinsuojeluainejäämät vähenevät kolmanneksen huolellisella pesulla. Kuorimalla päärynän ja omenan jäämistä poistuu yli 90 prosenttia, mutta tällöin menetetään myös hedelmän kuoressa ja sen alla olevia terveellisiä aineita.

Tutkimustulokset koskevat vuoden 2011 elintarvikkeita. Evira, tulli, Valvira ja kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset tutkivat kasvinsuojeluainejäämiä vuosittain.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?