Näin moikkaat työpaikallasi - Oma raha - Ilta-Sanomat

13 vinkkiä – näin moikkaat työpaikallasi

Moikkausrobotiksi ei kannata alkaa, sinnikkyys palkitaan ja moikka-mokia sattuu kaikille. Näillä 13 vinkillä pääset kuitenkin jo pitkälle.

14.6.2013 6:03 | Päivitetty 13.6.2013 15:56

1. Moikkaaminen on huomioimistaMoikkaamisen pitäisi olla mukavaa molemmille, sekä moikkaajalle että moikattavalle. Toisten ihmisten huomioiminen kuuluu hyviin tapoihin. On huonoa käytöstä kulkea toisen ihmisen ohi häntä mitenkään huomioimatta. Moikkaaminen kuuluu kaikille.

2. Aina ei tarvitse sanoa moiToinen kerta, kolmas kerta... Kun sama työkaveri tulee useita kertoja päivän aikana käytävällä vastaan, moikkaaminen voi tuntua turhalta. Aina ei tarvitsekaan sanoa moi, vaan pelkkä hymy, nyökkääminen tai katsekontakti riittää.

3. Moikkausrobotti ei tuo hyvää fiilistäMoikkaamisessa pitää olla tilannetajua, että se olisi luontevaa. Kyse ei ole mekaniikasta tai suorittamisesta. Moikkaamisen tarkoitus on luoda hyvä työilmapiiri ja huomioida työkavereita.

4. Moikkaa kaikkia, tai ainakin lähikollegoitaAamulla on hyvä tervehtiä kaikkia työkavereita, jotka tulevat vastaan. Esimiehen pitää tervehtiä kaikkia alaisiaan, työkavereiden ainakin läheisiä työkavereitaan. Tervehtimistä ei ole kuitenkaan syytä rajoittaa, vaan kaikille voi sanoa moi.

5. Moikkaa vaikkei sinulle moikattaisiKannattaa tervehtiä, vaikkei toinen tervehtisikään ensiksi. Toisen sivistymätön käytös ei oikeuta sitä itselle. Jos et moikkaa työkavereitasi, mieti miksi?

6. Sinnikkyys palkitaanMoikkaaminen juurtuu ihmisiin ja työyhteisöihin pikkuhiljaa. Kaikki eivät ole synnynnäisiä moikkaajia. Ei siis kannata luovuttaa, vaikka työkaveri ei ensimmäisellä kerralla moikkaisikaan. Viikkojen sinnikäs moikkaaminen saa pahimmankin yrmyn vastaamaan.

7. Moikkaa uudelleenMoikkasitko vai et? Jos et muista, moikkaa uudelleen. Ei se ainakaan hallaa tee.

8. Moikkaaminen on tasa-arvoistaValikoiva moikkaaminen asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. Esimiehillä on suuri vastuu, koska he ovat malleja siitä, mitä työyhteisössä arvostetaan. Myös pomoa pitää moikata. Se voi aristuttaa mutta kannattaa: esimiestä tervehtimällä arvostaa myös itseään. Moikkaaminen voi havahduttaa myös esimiehen moikkaamaan.

9. Saa harmistuaMoikkaat, muttet saa vastausta. Se harmittaa, ja saakin. Ihminen asettaa itsensä muiden yläpuolelle, jos jättää moikkaamatta, vaikka tietää vastaantulevan kuuluvan samaan työyhteisöön. Liiasta ei pidä kuitenkaan loukkaantua. Joskus ihminen ei vain huomaa toista, koska ajatukset ovat muualla. Ja pitää muistaa, että suomalaiset ovat edelleen kovin jäyhiä.

10. Poista moikkausesteetMiksi katse painuu lattiaan eikä moikkaa kuulu? Se voi johtua työpaikan kulttuurista, jota kukaan ei kyseenalaista. Moikkausta voi vähentää myös ujous. Toiset ovat arkoja ja vähättelevät itseään. Joku ei moikkaa, koska aliarvioi muita. Moikkausesteistä voi kuitenkin päästä eroon.

11. Älä pelaileMoikkailu ei saa olla pelailua. Jos miettii, ketä kannattaa moikata ja ketä ei, liikkuu vaarallisella alueella.

12. Moikka-mokia sattuuJoskus on vain niin ajatuksissaan, että aina ei muista moikata. Tai joskus voi moikata hassusti, takellella sanoissa tai kompastua matonreunaan.Älä välitä, moikka-mokia sattuu kaikille.

13. Moikkaaminen on sivistystäSivistynyt ihminen huominen huomioi toisia. Sivistyneitä ihmisiä on joka puolella, eikä lukeneisuus kerro sivistyksestä. Moikkaaminen on sivistystä. Kyse on lopulta siitä, miten ihminen kohtaa toisen ihmisen.

Juttua varten on haastateltu organisaatiopsykologi Pekka Järvistä ja kansanedustajaa, työyhteisökouluttajaa Merja Mäkisalo-Ropposta (sd.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?