Kuuntelija pääsee vähemmällä säteilyllä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Näin vähennät kännykkäsäteilyn vaikutuksia

Kännykän lähettämät radioaallot heikkenevät, kun puhelimen käyttäjä lörpöttelyn sijaan keskittyy kuuntelemiseen. Muun muassa näin kerrottiin seminaarissa, jonka järjesti EMF-neuvottelukunta, johon kuuluu yritysten etujärjestöjä.

4.6.2013 17:41 | Päivitetty 4.6.2013 17:42

Matkapuhelinten käytön yleistyttyä keskusteluun on aika ajoin noussut pelko kännyköiden säteilyn haitallisista terveysvaikutuksista. EMF-neuvottelukunnan järjestämässä seminaarissa vakuuteltiin tiistaina, että huolta ei ole.

EMF on Teknologiateollisuuden, Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton FiComin sekä Energiateollisuuden vuonna 2001 perustama elin. Teknologiateollisuus on yritysten etujärjestö, johon kuuluu muun muassa Nokia.

Matkapuhelinten käytön vaikutuksia terveyteen on tutkittu jokseenkin paljon, professori Leena Korpinen Tampereen teknillisestä yliopistosta arvioi. Korpisen mukaan toistettavissa olevissa tutkimuksissa ei ole todettu haitallisia vaikutuksia ihmisen terveydelle.

Samaa vakuuttelivat muutkin osallistujat. Matkapuhelinta käytettäessä aivojen pinnan lämpötila nousee, mutta seminaarissa lähetystehoja pidettiin niin pieninä, että vaikutuksilla ei ole merkitystä.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Maila Hietasen mukaan jo noin yhden asteen lämpeneminen saattaa olla ihmiskeholle haitallista. Matkapuhelinten aiheuttaman säteilyn on laskettu lämmittävän kehoa korkeintaan 0,3 astetta, seminaarissa arvioitiin.

– Perusrajoitukset on annettu siten, että ne suojaavat riittävän hyvin kaikilta haittavaikutuksilta, Hietanen vakuutteli.

Näin vähennät säteilyn vaikutuksia

Jos haluaa pitää päähän kohdistuvan säteilyn mahdollisimman pienenä, suosittelevat asiantuntijat hands-freen käyttöä. Matkapuhelimeen puhuttaessa lähetintä pidetään kiinni korvassa, minkä vuoksi radioaallot lämmittävät lähellä kosketuspintaa olevia kudoksia.

Puhuessa kannattaa myös varoa antennin peittämistä kädellä, koska silloin puhelin joutuu käyttämään suurempaa lähetystehoa. 

Puhelin säteilee sitä vähemmän, mitä lähempänä tukiasemaa se on. Kun puhelimen ei tarvitse pinnistellä informaation erottamiseksi taustakohinasta, se toimii siis pienellä lähetysteholla. Maaseudulla kesämökin rauhassa kännykkä joutuu käyttämään suurempaa lähetystehoa.

Puhelin pystyy toimimaan noin kolmanneksen pienemmällä lähetysteholla silloin, kun käyttäjä keskittyy vain kuuntelemiseen. Puheen lähettäminen vaatii laitteelta enemmän. Arka välttää siis pitkien keskustelujen käymistä heikon kuuluvuuden alueella.

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut pidempiaikaisen altistumisen matkapuhelimen säteilylle mahdollisesti ihmisille syöpää aiheuttavaksi. 

Professori Korpinen piti hyvänä asiana ihmisten epäilevää suhtautumista tietoihin kännyköiden säteilyn vaarattomuudesta. Hän piti sitä luonnollisena erityisesti tupakkateollisuuden tuottamien tutkimusten jälkeen tupakoinnin vaarattomuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?