Sohvaperuna vai himosuorittaja – kumpi on onnellisempi? - Oma raha - Ilta-Sanomat

Joutilas vai suorittaja – kumpi on onnellisempi?

Onko sinulla puutetta ylimääräisestä ajasta? Oletko samaan aikaan myös kiireetön? Ajankäyttöä tutkineen sosiologin mukaan tämä yhdistelmä tarkoittaa, että olet onnellinen.

30.5.2013 20:55 | Päivitetty 30.5.2013 20:57

Jos sinulla on aikaa katsoa televisiota koko päivä, et todennäköisesti ole onnellinen. Tähän tulokseen päätyi Marylandin yliopiston sosiologi John Robinson tutkimuksessaan, josta kertoo yliopistoradio Wamu 88,5.

Robinson on jo neljä vuosikymmentä tutkinut sitä, mikä tekee ihmisen onnelliseksi. Robinsonin tutkimustulokset olivat hieman yllättäviä: Onnellisimpia olivat ihmiset, joilla on omien sanojensa mukaan vähän ylimääräistä aikaa, mutta jotka eivät toisaalta kokeneet olevansa kiireisiä.

Myös taloustieteilijä Erik Angner George Masonin yliopistosta oli yllättynyt tuloksista.

–Olisin kuvitellut syy-seuraussuhteen menevän toisinpäin, hän sanoo.

Angner järkeilee, että ylimääräisen ajan puute ei tarkoita vapaa-ajan puutetta.

– Ihmiset joilla on vapaa-aikaa, mutta jotka täyttävät sen merkityksellisillä asioilla, tapaavat olla onnellisia – vaikka heillä ei olekaan ylimääräistä aikaa.

Juuri tämän vuoksi sohvaperunat eivät Robinsonin tutkimusten mukaan ole onnellisia.

–Television katselu on jotain mitä ihmiset tekevät, kun heillä ei ole mitään parempaa tekemistä. Se kuvaa aika hyvin ihmisiä, joilla on liikaa ylimääräistä aikaa, mutta ei mitään mukavaa tekemistä.

Kyse on myös kontrollista. Robinsonin mukaan ihmisillä, joilla on vähän ylimääräistä aikaa, mutta jotka eivät koe kiirettä, on todennäköisesti parempi kontrolli elämästään.

–Jos olet suunnitellut koko elämäsi niin, että kaikki on kontrollissa, mutta sinulla ei ole kiire minnekään vaan voit vain odottaa asioiden tapahtuvan – se tuntuu olevan yhdistelmä, joka parantaa ihmisten onnellisuutta roimasti, Robinson kertoo.

Kaikista huonoin yhdistelmä on tilanne, jossa on sekä kiire että paljon ylimääräistä aikaa.

Lopulta kyse on tasapainoilusta. Elämässä ei saa olla liian kiire mutta ei myöskään liikaa tyhjäntoimittamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?