Valkoisen t-paidan vuosisata

Valkoinen t-paita oli alunperin suoja-asu, kerros joka suojasi univormutakkia hieltä. Nyt se on miesten demokraattisimpia vaatteita: yksinään kaikille vartalotyypeille yhtä armoton, mutta kauluspaidan alla tuikitärkeä.

Dmitri Medvedev sai t-paidan Mark Zuckerbergiltä syksyllä 2012.

26.5.2013 7:01 | Päivitetty 24.5.2013 16:00

Valkoisen t-paidan synnylle on useita versioita. Yleisin näistä kertoo ensimmäisten mallin tulleen vuonna 1913 Yhdysvaltain laivaston alusvaatteeksi. Väri oli valkoinen, kaula-aukko pyöreä, hihat lyhyet ja materiaali puuvillaa.

Paidan päätarkoituksena oli piilottaa sotilaiden epäilyttävät rintakarvat ja toimia hygieenisenä, helposti pestävänä kerroksena. Nimensä paitamalli sai t-kirjainta muistuttavan leikkauksensa vuoksi, ja sana ilmestyi Merriam-Websterin sanakirjoihin 1920-luvun aikana.

Toinen versio kertoo syntypaikaksi Britannian laivaston. Hihojen avulla haluttiin piilottaa sotilaiden tatuoinnit ja kainalokarvat. Oli laita miten tahansa, t-paita oli tällä aikakaudella yleinen työmiesten vaate halvan hinnan, kätevyyden ja helpon puhdistuksen vuoksi. 1930-luvulla University of Southern California (USC) otti amerikkalaisen jalkapallon pelaajiensa käyttöön valkoiset t-paidat, jotka pehmensivät miehiä hartiasuojien hankaukselta. Paidat saivat nopeasti niin suuren suosion, että USC:n opiskelijat ryöväsivät niitä omaan käyttöönsä.

Vastareaktiona yliopisto päätti painattaa paitoihin tekstin "Property of USC". Ensimmäiset printtipaidat olivat syntyneet.

1930-luvun lopulla useampi amerikkalainen valmistaja tarjosi puhtaanvalkeita t-paitoja: Hanes, Fruit of the Loom sekä Sears, Roebuck & Co.

Toisen maailmansodan alkaessa sekä Yhdysvaltain laivasto että maajoukot käyttivät t-paitoja alusvaatteina. Siviiliin palanneet toivat mukanaan t-paitansa, joita pidettiin yleisessä käytössä.

Elokuvat toivat aluspaidanpäällyspaidaksi

Amerikkalaisen Smithsonian institute -museon kokoelmissa vanhin painettu t-paita on vuodelta 1948. Paita on silloisen New Yorkin kuvernööri Thomas Deweyn presidentinkampanjasta, ja sen rintaa koristaa heittolause "Dew-it with Dewey".

Vuonna 1951 kuitenkin räjähti. Marlon Brandon  "Viettelyksen vaunu" saapui elokuvateattereihin, ja tarjosi miljoonille katsojille suoran näkymän Brandon kehoon. Hänen yllään on hyvin ohut, valkoinen t-paita, joka pullistelee tähden rintalihasten ja hauisten yllä. Yhdessä kehon ja Brandon esittämän macho-hahmo Stanley Kowalskin kanssa valkoisen t-paidan suosio saavutti huippunsa – myös päällysvaatteena.

Neljä vuotta myöhemmin ilmestyi James Deanin "Nuori kapinallinen", jossa nöyrä valkoinen t-paita on jälleen keskiössä. Elvis Presleyn monet elokuvaroolit seurasivat mallia.

Printtipaita syrjäyttiperusvalkeuden

Vuonna 1959 keksittiin Plastisol, venytettävä muste, joka mahdollisti hyvin kestävien paitapainatusten luomisen. Valkoinen t-paita ei ole sittemmin saavuttanut asemaa, jonka se vuosikymmenet säilytti. 1960-luvulla t-paita sai uusia muotoja. Tällöin syntyivät hihaton ja suurella kaula-aukolla leikattu tankkitoppi, v-aukkoinen t-paita sekä bändipaidat. Pop- ja rock-yhtyeet saivat faneiltaan toiveita paidoista, joilla saattoi osoittaa tukensa. Pelkän yhtyeen nimen ja kuvan painattamalla oheistuotevalmistajat saivat suuria voittoja.

Vuonna 1969 järjestetyssä Woodstockin konsertissa esiintyjille jaettiin solmuvärjättyjä t-paitoja, joiden villit kuviot sekä värit vetosivat hippiaatteen kannattajiin. Woodstockin televisiointi toi solmuvärjätyille paidoille ilmaista mainosta.

Armoton keholle,armollinen kauluspaidalle

Tänä päivänä t-paita on taatusti laajimmin levinnyt ja yleisimmin käytetty vaate farkkujen ohella. Silti vitivalkoinen t-paita on erilainen. Siitä puuttuu valmistajan logo, kuvapainatus tai printti, joten käyttäjä nousee pääosaan.

Valkoinen väri näyttää pienimmänkin lian herkästi ja paljastaa kehon kaaret selvemmin kuin muut värit. Siispä valkoinen t-paita on armoton: ylipaino, ryhdin puute, miehiset nisät tai yleinen symmetrian puute näkyvät. Alkuperäisessä käytössään valkoinen t-paita on silti ylittämätön.

Alusvaatteena se tuo ylimääräisen kerroksen talvella, suojaa kauluspaitaa hieman hieltä sekä deodorantilta ja peittää rintakarvat häneltä, joka syystä tai toisesta haluaa ne piiloon.

Väri myös käy yksiin minkä tahansa toisen värin kanssa, vaikka aluspaidan kaulusta hieman vilkkuisi. Vaikka käyttäjät eivät olisi samoja, valkoinen t-paita on kaikille sama.

Ville Raivio

Ville Raivio on miesten klassiseen tyyliin erikoistunut vapaa kirjoittaja, joka ylläpitää Suomen suosituinta saman aihealueen nettisivustoa, Keikari.comia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?