Italian kokit kimmastuivat herkkusuiselle virkamiehelle - Oma raha - Ilta-Sanomat

Italian ravintoloitsijat raivostuivat arvostelusta

Kulttuuriministeriön virkailija väittää, että Italiasta ei enää löydy yhtäkään kunnon ruokaa tarjoavaa ravintolaa. Syytös sai ravintoloitsijat sotajalalle.

Kokki Tommaso Moroni näytti pastakastikkeen valmistusta Barilla-akatemiassa Parmassa.­

24.5.2013 20:01 | Päivitetty 24.5.2013 19:52

Italian kulttuuriministeriössä työskentelevä Ilaria Borletti Buitoni valitti Panorama-lehdessä, että italialaisissa ravintoloissa ei enää pysty syömään hyvin.

– Tarjolla on vain kehnoja kopioita ranskalaisen keitttiön annoksista, Borletti Buitoni totesi Panoraman haastattelussa.

Väite osui italialaisten ravintoloitsijoiden arkaan kohtaan, sillä Italian ja Ranskan väillä vallitsee ikuinen kilpailu siitä, kumman maan keittiö on parempi. Kimmastuneet huippuravintoloitsijat puolustautuvat Panoraman palstoilla.

–  Jos Borletti Buitoni yrittää tulla minun ravintolaani, en aio palvella häntä, totesi roomalainen Filippo la Mantia.

Kahden tähden Michelin-ravintolaa isännöivä Moreno Cedroni kysyy, miksi Italian kulttuuriministeriön edustaja haluaa nolata oman maansa ravintoloita, kun hänen tehtävänsä olisi puolustaa kotimaista ruokakulttuuria kilpailijoita vastaan.

– Ranskassa parhaat lihakauppiaat ja leipurit saavat vuosittain palkintoja valtiolta, mutta meillä Italiassa viranomaiset kääntyvät ravintola-alaa vastaan, moittii Cedroni.

Ravintoloitsijat ovat jättäneet kulttuurisihteerin pätevyyttä kyseenalaistavan  kirjelmän pääministeri Enrico Lettalle.

Borletti Buitonin puoliso omisti aiemmin pasta- ja pastakastikeyhtiön, jonka omistaa nykyisin Nestle.

Matkailijat valitsivat italialaisen ruuanmaailman parhaaksi vuonna 2010

Hotels.comin kulinarismikyselyssä selvitettiin vuonna 2010, minkä maan keittiötä matkailijat pitävät parhaana. Ylivoimaisesti parhaaksi äänestettiin italialainen keittiö, joka sai 21 prosenttia äänistä.

Seuraavaksi eniten makuhermoja miellyttivät ranskalainen (12 %) ja thaimaalainen ruoka (11 %). Moni vastaaja veti kotiin päin, sillä ranskalaisista, intialaisista, italialaisista ja espanjalaisista enemmistö äänesti oman maan ruokansa maailman parhaaksi.

Hotels.com-kyselyyn vastasi yhteensä 4049 ihmistä Suomessa, Ranskassa, Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Singaporessa, Iso-Britanniassa, Irlannissa, Espanjassa, Italiassa, Hollannissa ja Australiassa.

Kuuluisia ranskalaisia ruokalajeja ovat

Kuorutettu sipulikeittoTalonpoikaiskeitto  (juureksia ja tomaattia)Paté ja terrin  (vesihauteessa kypsytetty mureke)Purjo-perunakeittoCrepes (täytetyt räiskäleet)Broileri Marengo (pataruoka, mukana herkkusieniä ja tomaattia)Clafoutis (konjakilla maustettu hedelmäjälkiruoka)Tarte tatin (omenatorttu)

Kuuluisia italialaisia ruokalajeja ovatLasagnePasta BolognesePasta Carbonara (muna-kerma-pekonikastike)PizzaRisottoIlmakuivattu kinkku ja vesimeloniTomaatti-mozzarellasalaattiJäätelö

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?