Kysely: Tämä on sopiva eläkeikä

Työurien pidentäminen loppupäästä ei houkuttele suomalaisia. Oikeudenmukainen eläkeikä on noin 62 vuotta, sanovat viimeisimpään kyselytutkimukseen vastanneet.

21.5.2013 17:13 | Päivitetty 21.5.2013 17:38

Eläkeiän nostaminen ei lähitulevaisuudessa etene, mikäli suomalaisten mielipiteitä kuunnellaan. Vuosittaiseen Talouslukutaito-tutkimukseen vastanneet olivat sitä mieltä, että eläkkeelle on oikeus jäädä 62-vuotiaana, vaikka olisi vielä työkunnossa.

Toisaalta Elinkeinoelämän valtuuskunnan teettämä tutkimus kertoi maaliskuussa, että joka toinen suomalainen olisi valmis nostamaan eläkeikää kahdella tai useammalla vuodella.

Taloussanomien tekemässä lukijakyselyssä vuonna 2010 yli kolmannes vastaajista valitsi sopivaksi eläkeiäksi 61–63 vuotta. Noin viidennes vastaajista kannatti eläkkeelle jäämistä vasta 64–66-vuotiaana.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä puolestaan sanoi Taloussanomien haastattelussa tammikuussa, että eläkeikä pitäisi nostaa 65 vuoteen Suomen kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja työttömyyden torjumiseksi.

Ilmarisen eläkevakuutuksista vastaava johtaja Sini Kivihuhta taas ehdotti Taloussanomien haastattelussa toukokuussa, että eläkeiän ei tarvitsisi olla sama kaikille. Varhaiseläkkeen saisi pitkän työuran ja alentuneen suorituskyvyn myötä.

Joka toinen epäilee eläkkeen riittävyyttä

Lähes joka toinen Talouslukutaito-kyselyn vastaaja oli huolissaan eläkkeensä riittävyydestä. Kaksi kolmesta oli sitä mieltä, että jokaisen tulee myös itse varautua taloudellisesti eläkepäiviin. Nuorista 18–28-vuotiasta näin ajatteli lähes 80 prosenttia.

Kaksi kolmesta vastaajasta oli sitä mieltä, että vapaaehtoinen eläkesäästäminen tulisi aloittaa alle nelikymppisenä. Lähes puolet nuorista uskoo että eläkesäästäminen pitäisi aloittaa heti työuran alussa, alle 30-vuotiaana.

Oman talouden suunnittelussa suomalaiset luottavat pankkeihin ja tiedotusvälineisiin. Toisaalta talouden seuraaminen koetaan entistä työläämmäksi, sillä maailman talouden monimutkaistuessa uutisia pidetään vähemmän selkeinä.

Talouslukutaito-tutkimuksen tilasi OP-Pohjola tutkimusyhtiö TNS Gallupilta. Siihen vastasi runsas tuhat 18–69 -vuotiasta henkilöä eri puolilta Suomea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?