Kohta voit selättää työuupumuksen älypuhelimella - Oma raha - Ilta-Sanomat

Etkö tiedä, onko sinulla stressiä? Puhelin kertoo

Kuvituskuva
Julkaistu: 16.5.2013 13:06, Päivitetty 16.5.2013 13:05

Älypuhelinsovellus paljastaa sydämen rytmihäiriöt ja ylirasituksen kotikäyttöön sopivilla välineillä. Mittauslaitteena toimii sovelluksen kanssa kommunikoiva sykevyö. Keksintö on kehitetty Teknologian tutkimuskeskuksessa VTT:ssä.

Markkinoille on luvassa älypuhelinsovellus, jolla kuluttaja voi itse taltioida sydänfilminsä ja seurata sitä puhelimensa näytöltä. Uutuuden avulla voidaan ehkäistä esimerkiksi uupumukseen johtavaa stressiä ja sydänperäisiä sairauksia.

Sovellus näyttää muun muassa EKG-signaalin, sykekäyrän ja sykkeen vaihtelun. Signaalit siirtyvät bluetoothin välityksellä älypuhelimeen mittauslaitteesta, joka muistuttaa tavallista kuntoilussa käytettävää sykevyötä.

Sovelluksella voi esimerkiksi ehkäistä työuupumusta. Kehon uupumustila havaitaan mittaamalla sydämen sykevälivaihtelua. Kun stressi uhkaa, sydän tikuttaa tasaisesti kuin metronomi.

– Sovellukseen kuuluvan kuntotestin avulla voi arvioida työn tai kuntoilun aiheuttamia ylirasitustiloja. Kun leposyke nousee ja sykevälivaihtelu häviää, käyttäjä tietää että on aika levätä, sanoo teknologiapäällikkö Timo Varpula VTT:ltä Taloussanomille.

Sovellus sopii myös rytmihäiriöiden tarkkailuun.

– Beat2Phone-laitteen ja sovelluksen avulla voit esimerkiksi itse tallentaa rytmihäiriön heti sen ilmaannuttua. Tallenteen voi lähettää lääkärille sähköpostitse tai internetin kautta, Varpula selittää.

Hinta ja valmistaja harkinnassa

Beat2Phone-mittauslaitteen tulevaa hintaa ja valmistajaa selvitetään parhaillaan. VTT:n Varpula arvioi, että hinta asettuu muutamien satojen eurojen paikkeille. Tarkoitus on saada laite markkinoille vuoden kuluessa.

– Sovelluksista kehitetään todennäköisesti erilaisia ja -hintaisia versioita. Yksinkertaisin sovellus voisi olla ladattavissa maksuttomasti, suunnittelee Varpula.

Ensimmäinen laitteisto ja ohjelmisto toimivat Android-järjestelmässä, mutta Varpulan mukaan myös Windows- ja iPhone -versiot aiotaan kehittää.

Tuoreimmat osastosta