Näin khaki muuttui univormusta arkivaatteeksi

Vanhasta brittiarmeijan palvelusasusta periytyvät khakiasut ovat kotiutuneet smart casual-tyylistä pitävien miesten vaatekaappiin.

12.5.2013 7:01 | Päivitetty 10.5.2013 14:45

Khaki on vaalea, puuvillainen kangas, jonka monikäyttöisyys on ylittämätön. Sanan juuri löytyy persian kielestä, jossa sana خاکی (khâk) tarkoittaa pölyä tai maaperää. Väriltään kangas onkin vaalea ja kelta-ruskea, kuin kopio auringon paahtamasta kuivasta maasta.

Khaki-kangas syntyi alun perin Britannian imperiumin sotaisaan käyttöön vuonna 1846, kun Sir Harry Lumsden perusti Corps of Guides -rykmentin siirtomaa-ajan Intiaan.

Joukko koostui paikallisista miehistä, jotka koulutettiin rajapalvelukseen Peshawarissa. Lumsden halusi rykmenttinsä paikalliseen asuun, ja ensimmäisen vuoden ajan sotilaat palvelivat kuka missäkin asukokonaisuudessa.

Myöhemmin Corps of Guides sai yhtenäisen ilmeen: joukko puettiin puuvilla- ja pellavakankaisiin, joissa oli tiheä, kestävä toimikaskudos. Kankaat värjättiin mulperimarjoilla, joista khakin kellertävä väri syntyi.

Asu oli menestys, sillä Intian kuiva ja pölyävä maaperä ei erottunut khaki-kankaan pinnalta. Joukot olivat edustavat, vaikka asuissa olisi kuinka paljon pölyä, ja sotilaat sulautuivat maastoon paremmin kuin brittien perinteisissä punatakkiväreissä. Sittemmin kaikki Iso-Britannian rykmentit Intiassa puettiin khaki-univormuihin, ja kangas levisi Intiasta myös muihin maihin joukkojen mukana. Toisessa buurisodassa (1899-1902) brittisotilaita kutsuttiinkin khakeiksi – tunnetumpi Tommy-lempinimi tuli käyttöön vasta vuosikymmen myöhemmin.

Oliivinvihreys syrjäyttipölynruskeuden

Buurisodan vaatekokemuksista oppinut Britannian armeija lanseerasi yleisen standardisoidun Service Dress -palvelusasun vuonna 1902, ja asun kankaaksi päätyi khaki.

Valittu värisävy oli selvästi tummempi ja vihreämpi kuin Intiassa menestynyt kellertävä khaki, ja se tuli kaikkien Britannian joukkojen käyttöön maailman ympäri. Ensimmäisessä maailmansodassa myös Yhdysvallat puetutti Ranskaan lähettämät joukkonsa brittikhakiin.

Toisen maailmansodan aikana yhdysvaltalaisen palvelusasun sävy muuttui vielä vihreämmäksi, ja sai nimikkeen olive green. Sodan jälkeen valtaosa NATO-maista valitsi vihertyneen khakin uudeksi yleisunivormukseen.

Tämän seurauksena khaki tunnetaan joissakin Euroopan maissa, kuten Ranskassa, oliivinvihreänä yhä tänä päivänä.

Kestävästä ylijäämävaatteestasmart casualiksi

Klassiseen miestentyyliin khaki kulkeutui ennen kaikkea univormujen housujen kautta. Toisen maailmansodan jälkeen palveluksesta kotiutuneet miehet ottivat kätevät ja kestävät housunsa siviiliasuksi. Housuja myytiin myös suosituissa armeijan ylijäämäliikkeissä.

Tänä päivänä khaki on sekä kangas että housumalli, khakit, joka samaisesta kankaasta luodaan. Kankaasta voi luoda myös takkeja, mutta harvoin kuuluu puhuttavan erillisistä khaki-takeista. Khaki-housut taas ovat toimikaskudoksen ansiosta kestävät ja vaalean värinsä vuoksi ihanteelliset kevään ja kesän käyttöön.

Khaki-housut ovat ennen kaikkea rennot, mutta edustavat, erityisesti aina yhtä erikoisen "smart casual" -nimikkeen alla.

Jokaiselta vaatevalmistajalta löytyy oma mallinsa, jonka ansiosta khakit löytää rentona, edustavana, väljänä, tyköistuvana, paksuna tai ohuena. Vaalean värin vuoksi housut voidaan myös yhdistää miltei minkä tahansa väristen vaatteiden kanssa, siispä malli on yksi monipuolisimmista ajattoman vaatekaapin täydennyksistä

Ville Raivio

Ville Raivio on miesten klassiseen tyyliin erikoistunut vapaa kirjoittaja, joka ylläpitää Suomen suosituinta saman aihealueen nettisivustoa, Keikari.comia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?