Vertailu: S-kortilla saa eniten bonuksia - Oma raha - Ilta-Sanomat

Bonuskortit testissä – tällä kortilla saat eniten etua

Jokapäiväisten kauppareissujen keskittäminen kannattaa. Vertailun voittaneella etukortilla saa selvästi lihavimmat bonukset. Testasimme myös, saako kanta-asiakastarjouksesta halvemmalla led-tv:n jääkiekon MM-kisakatsomoon kuin muualta.

10.5.2013 6:01 | Päivitetty 10.5.2013 11:47

S-ryhmän asiakasomistajat saavat ostoksistaan parhaan bonuksen. Tämän osoittaa suomalaisten päivittäistavarakauppaketjujen bonusvertailu.

Viidensadan euron kuukausiostoksilla bonusta kertyy vuodessa 180 euroa, kun laskelmassa käytetään Helsingin Osuuskauppa Elannon bonustasoa. Bonusten määrä vaihtelee jonkin verran eri alueosuuskaupoissa.

Toiseksi vertailussa sijoittuu Suomen Lähikauppa YkkösBonus-kortillaan. Samansuuruisilla kuukausiostoksilla saa etua 135 euroa vuodessa, mikäli valitsee Seteliohjelman.  

Keskon K-Plussan kanta-asiakasbonus jää selvästi jälkeen kilpailijoiden euromääristä. Viidensadan euron kuukausiostoilla plussalainen saa vuodessa 90 euroa, tasan puolet vähemmän kuin S-ryhmän asiakasomistaja.  

Edellisen kerran Taloussanomat vertaili etukortteja seitsemän kuukautta sitten. Korteista saatavat bonukset eivät ole sanottavammin kasvaneet.

Bonusprosentti vaihtelee kaikilla ketjuilla asiakkaan ostojen määrän mukaan. Taloussanomien tilaaman vertailun teki tutkimusyhtiö Suomen Rahatieto, joka keräsi tiedot huhtikuun lopussa.

(Lue bonuskertymät 500 ja 1 000 euron kuukausiostoksista taulukosta jutun lopusta.)

Bonusta saa myös kumppaniyrityksiltä

Bonusta saa kaikissa kolmessa kauppaketjussa tuhansista ostospaikoista.

Suosittuja päivittäistavaraketjuja ovat esimerkiksi S-ryhmän Prismat, S-Marketit, Alepat ja Salet. Kesko taas pyörittää K-Citymarketteja sekä K-supermarketteja, K-marketteja ja K-extroja. Suomen Lähikaupan kanta-asiakas kerryttää etujaan asioimalla Siwoissa, Valintataloissa ja Euromarketeissa.

Ruoka- ja tavaratalo-ostosten lisäksi bonusta voi saada ketjujen kumppaniyrityksiltä.

Bonustiliään voi kartuttaa esimerkiksi ostamalla autoalan tuotteita ja palveluja, polttonestettä, vakuutuksia, sähköä, puheluita ja verkkoyhteyksiä, matkoja ja hotelliyöpymisiä, hammashoitoa, näönhuoltoa, lehtiä, viihde-elektroniikkaa, huonekaluja ja rautakauppa- tai puutarhatuotteita.

Kaikki houkuttelevat asiakkaitaan myös kanta-asiakastarjouksilla, jotka tuovat suoraa säästöä esimerkiksi ravintola-aterioihin ja hotelliyöpymisiin.

Maksutapahyvitykset ja kulut vertailun ulkopuolella

Kanta-asiakaskorttien kuluja ja niihin liittyviä muita jäsenetuja on vaikea vertailla keskenään. Siksi ne esitetään erikseen.

S-Etukortin saa liittymällä paikallisen alueosuuskaupan asiakasomistajaksi. Jäsenyyden hinta vaihtelee. Esimerkiksi HOK-Elannon osuusmaksun suuruus on 35 euroa. Osuusmaksulle on mahdollista saada korkoa ja osuuskaupan tuloksesta kertyvää ylijäämänpalautusta. 

Asiakasomistaja voi myös hakea käyttöönsä maksuominaisuudella varustetun S-Etukortin, josta ei peritä vuosi- tai kuukausimaksuja. Sillä tehdyistä ostoksista saa 0,5 prosenttia maksutapaetua. Myös S-Pankin verkkopankin käyttö on maksutonta.

YkkösBonus-kortin saa maksutta. Mikäli valitsee luotollisen, maksuominaisuudella varustetun kortin, saa ostoksistaan 0,5  prosenttia maksutapaetua. YkkösBonusasiakas, joka liittyy jäseneksi Osuuskunta Tradeka-yhtymään, saa joka vuosi bonustililleen 500 euroa alkusaldoa – tai vaihtoehtoisesti joka kuussa 20 eurolla palkintopiste-etuja. YkkösBonuksen palkintopisteillä voi lunastaa tavara- tai palvelupalkintoja. Osuuskunta Tradekan jäseneksi liittyminen maksaa 33,64 euroa.

K-Plussa-käteiskortti maksaa 8,40 euroa. Kortin käyttäjä saa kanta-asiakaskohtaisia alennuksia suoraan ostoksesta sekä kerää pisteitä kanta-asiakastililleen. Halutessaan kanta-asiakas voi hankkia luotollisen K-Plussa-maksuaikakortin, josta ei peritä avaus- tai vuosimaksua. 

Näin asiakastietoja käytetään

Kanta-asiakkaan yhteystiedot ja ostokäyttäytyminen tallentuvat yrityksen asiakasrekisteriin. Osa tiedosta on tarpeen bonuskertymän laskemista varten.

Kuluttajalla pitää olla mahdollisuus nähdä asiakastietonsa ja kieltää suoramarkkinointi. Tämä on mahdollista kaikissa vertailluissa yrityksissä.

Sekä S-ryhmän, K-kaupan että Suomen Lähikaupan järjestelmissä asiakas voi seurata bonuskertymäänsä kirjautumalla sähköisille jäsensivuille. Kanta-asiakastarjouksista voi tilata lisää tietoa.

Konseptipäällikkö Minna Ojala kertoo, että S-ryhmän asiakasomistajista tallentuu järjestelmään asuinpaikka, talouden koko ja ostojen loppusummat eri toimipaikoista ja ketjuryhmistä.

– Lähetämme kerran kuussa asiakasomistajapostia. Jos saaja asioi paljon esimerkiksi Sokoksessa tai Prismassa, mukana voi olla näiden liikkeiden etuja, sanoo Ojala.

K-Plussan toimitusjohtaja Mika Leiponen kertoo, että asiakkaan suostumuksella K-Plussa -asiakkaita voidaan ryhmitellä asiakkuuden tiiviyden, asiakastalouden elämänvaiheen sekä yleisluontoisesti ostokäyttäytymisen perusteella.

– Ryhmittelyjä käytetään asiakasviestinnän ja kanta-asiakasetujen sekä kauppojen valikoimien suunnitteluun, sanoo Leiponen.

Suomen Lähikaupan asiakkuusjohtaja Marja Renvall sanoo, että YkkösBonus-rekisterissä ovat yhteys- ja jäsentietojen lisäksi asiakkaan ostosten loppusummat ja ostopaikat.

– Kohdennettua markkinointia varten on mahdollista poimia rekisteristä tietoja osoitteista ja asiakkaiden sukupuolesta, sanoo Renvall.

Stockmannin asiakas saa ostoetuja

Tavarataloketju Stockmannin kanta-asiakaskortti maksaa kymmenen euroa. Kanta-asiakasedut perustuvat alennuksiin.

Asiakas saa etuvihkon, kun vuosiostot ylittävät 250 euroa. Yli 4 000 euron ostokset oikeuttavat tiettyihin ostopäiviin 10 prosentin alennuksella.

Yli 8 000 euron vuosiostoksilla saa lisää alennuspäiviä sekä erilaisia veloituksettomia palveluja.

S-Etukortilla saa eniten bonusta ostossummasta Bomukset kertyvät S- ja K-korteilla kuukausittain. Ykkösbonuksen saa kerran vuodessa.

 Kuukausiostot 500 €/kkKuukausiostot 1000 €/kkKorttiBonus €/vBonus €/vS-Etukortti180 €480 € *Ykkösbonus rahana135 €420 €Plussa-kortti90 €330 €* Helsingin Osuuskauppa Elanto 480 €/v, verkossa S-Kanava.fi esimerkkitaulukossa 900 €/v bonus 540 €    Lähde: Suomen Rahatieto

Led-tv oli kanta-asiakastarjouksessa edullinen, mutta ei aina halvin Taloussanomat vertasi, saisiko kanta-asiakastarjouksesta uuden television MM-jääkiekon kotikatsomoon edullisemmin kuin muualta.

KauppaLED-TVHintaHinta gigantti.fik-citymarket.fiPanasonic TX-L47E5Y 47899 € (norm. 999 €)899 €prisma.fiSamsung UE32F5005 32499 €499 €stockmann.comPanasonic TX-L47WT50Y1349 € (norm.1499 €)1 449 € Lähde: Suomen Rahatieto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?