Harvardin professori: "Keynes ei välittänyt tulevista sukupolvista"

Harvardin yliopiston historian professori Niall Ferguson sanoi taloustieteilijä Keynesin vähät välittäneen tulevista sukupolvista, sillä hän oli homoseksuaali ja lapseton. Ferguson pahoitteli lauantaina sanojaan.

| Päivitetty

Harvardin yliopiston Business Schoolin professori Niall Ferguson pahoitteli lauantaina blogissaan kommenttejaan koskien kuuluisan taloustieteilijä John Maynard Keynesin ajattelua.

Ferguson oli torstaina Kaliforniassa kommentoinut asiattomasti, kun häneltä oli kysytty ajatuksia  Keynesin toteamuksesta "pitkällä aikavälillä kaikki kuitenkin kuolevat".

Fergusonin sanoi, ettei edesmennyt Keynes välittänyt tulevista sukupolvista, sillä oli homo, eikä hänellä ollut lapsia. 

Keynesin teoriaan kriittisesti suhtautuva Ferguson pahoitteli lauantaina kommenttiensa typeryyttä ja tunteettomuutta, mutta totesi, että lapset pistävät ihmiset miettimään tulevaisuutta eri tavalla.

–  On selvää, että lapsettomille tulevaisuus on harvemmin huolenaihe kuin vanhemmille, Ferguson kirjoitti.

Keynes oli 1900-luvun merkittävimpiä taloustieteilijöitä, jonka ajatukset valtion tärkeästä roolista talouden ohjaamisessa oli Länsi-Euroopan ohjenuorana vuosikymmeniä.

Keynesin mukaan laskusuhdanteen aikaan valtioiden tulee investoida talouteen vahvasti, jotta kasvu kääntyisi uuteen nousuun. Nousukaudella velkaa tulisi puolestaan lyhentää.

Keynesiläisyyden näkyviä kannattajia on muun muassa talousnobelisti Paul Krugman.

Fergusonin mukaan Keynesin talousihanteet ovat ajaneet yhteiskunnat nykyisiin ongelmiin. Hänestä keynesiläiset ratkaisut johtavat jatkuvaan kiertoon, jossa vuorottelevat vuoron perään nousut ja romahdukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?