Herttuan maineeseen nostama neule - Oma raha - Ilta-Sanomat

Herttuan maineeseen nostama neule

Fair Isle -neule on melko räikeästä ilmeestään huolimatta vakiintunut osaksi klassisen miesten tyylin kaanonia.

5.5.2013 7:01 | Päivitetty 3.5.2013 17:08

Fair Isle on Iso-Britannian etäisin asutettu saari, jonka väkiluku oli vielä 1900-luvun alkupuolella päälle neljän sadan, mutta tänä päivänä vain 69. Tämä haastavan meren ympäröimä pikkusaari olisi tuskin kovin tunnettu, ellei 1900-luvun suurin tyyli-ikoni Windsorin herttua olisi mielistynyt sen uniikkiin neulekudontaan.

Fair Isle -neuleet nousivat maailmanmaineeseen, kun prinssi käytti neuletta ensi kerran julkisesti vuonna 1921. Perinteisissä saarineuleissa on noin viisi eri väriä, joista vain kaksi väriä jokaista riviä kohden. Saaren asukkaat ovat eläneet Pronssikaudesta alkaen täysin sääolosuhteiden armoilla, joten neuleista on luotu mahdollisimman kestäviä ja paksuja.

Myös puuvillaisia versioita löytyy markkinoilta kevät- ja kesäkäyttöön. Kudontatekniikasta kiinnostuneet löytävät enemmän infoa englanniksi.

Windsorin herttuan ansiosta neuleiden kysyntä kasvoi suureksi, eikä into autenttisia Fair Isle -neuleita kohtaan ole sammunut. Valtaosa saarella elävistä naisista elättää itsensä kutomalla neuleita, miesten vastatessa maanviljelystä.

Kuten oletettavissa on, valtaosa markkinoilla olevista neuleista on Fair Isle -tyyppisiä vain nimeltään – autenttisia saarella kudottuja versioita on tarjolla hyvin rajatusti ja korkeaan hintaan. Yleisiä neulekuvioita ovat kukat sekä geometriset muodot, jotka yhdessä vahvojen värien kanssa tekevät neuletyypistä melko räikeän.

Näin ollen tämä neulemalli on parhaimmillaan samassa käytössä, mihin Windsorin herttua sitä yleisimmin sovelsi: irtotakkien alla pientä väriä lisäämässä. Muussa tapauksessa on todennäköistä, että neule aiheuttaa katsojassa vilinää silmissä ja särkyä päässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?