Nimeni on kalvosin, cocktail-kalvosin

Miestenpaitojen kalvosinmalleissa ei tarvitse tyytyä tavalliseen: pelkkiin nappi- tai mansettimalleihin kyllästynyt voisi kokeilla kompromissina cocktail-kalvosinta. Käyttäähän sitä maailman kuuluisin salainen agenttikin.

21.4.2013 7:11 | Päivitetty 19.4.2013 15:15

Kaara, kosla, kiesi, kärry ja kyyti toimivat esimerkkeinä siitä, kuinka mikä tahansa intohimoja herättävä nostaa meissä lingvistin pintaan.

Samalla periaatteella cocktail-kalvosinmallille on kasautunut koko pino synonyymejä englanniksi: Casino cuff, Flowback cuff, Neapolitan cuff, Milanese cuff, Portofino cuff, cocktail cuff - ja viimeisenä James Bond cuff, mallin tunnetuimman käyttäjän mukaan. Englantilainen paitavalmistaja Turnbull & Asser, Bond-hahmon luottopaidoittaja, kutsuu kalvosinta teknisesti nimikkeellä two button turnback cuff. Rakkaalla lapsella on monen monta nimeä.

Cocktail-kalvosin on synteesi

Tavanomaisen nappikalvosimen lailla malli kiinnitetään napein, mutta siinä on taittuva kärkikappale kalvosinnappeja vaativan ranskalaisen kalvosimen tavoin.

Ratkaisu jakaa mielipiteitä: fani kokee erikoisen kalvosimen kiehtovana ja valitsee sen jokaiseen kauluspaitaansa, nyrpistelijä näkee mallissa vain erikoisuutta tavoittelevan perversion. Oli oma mielipide mikä tahansa, moni tyyliharrastaja päätyy kokeilemaan erikoista cocktail-kalvosinta jossakin vaiheessa.

Valmistajan pitää pyöristää kalvosimen kulmat, muutoin malli tarttuu herkästi takin hihansuuhun.

Cocktail-kalvosimen historia on hämärä. Usein luojaksi mainitaan paitaräätäli Frank Foster, joka valmisti paidat Bond-ohjaaja Terence Youngille ja hänen kauttaan myös Sean Connerylle. Myös näyttelijä David Niven mainitaan, ja hänen paitojensa suunnittelijaksi joko Ede & Ravenscroft tai Hawes & Curtis.

Joissain lähteissä myös Turnbull & Asser saa kunnian kalvosinmallin suunnittelusta. Oli tämä miten oli, James Bond on Pallosalama-elokuvasta lähtien koristanut ranteensa cocktail-kalvosimella noin kymmenessä filmissä.

Mallia on vaikea löytäävalmispaidoista

Kovin harva valmispaitojen myyjä käyttää tätä kalvosinmallia, joten cocktailia tavoittelevan täytyy useimmiten teettää omansa. Autenttisin löytämäni valmismalli on Udeshin Connery-paita, joka on valmistajan mukaan tarkka kopio Conneryn käyttämästä - aina kaulus- ja kalvosinmalliin asti.

Virallisuudessa cocktail-kalvosin asettuu jonnekin erikoiseen maastoon nappimallin ja mansettimallin välille. Erikoisen ulkomuoden vuoksi siitä ei ole saketin, smokin tai frakin kaveriksi, enkä usko cocktailin viihtyvän myöskään valtiotason edustamisessa.

Muutoin malli taipuu kyllä rennosta pukeutumisesta aina pukukäyttöön asti, jos muoto vain miellyttää.

Ville Raivio

Ville Raivio on miesten klassiseen tyyliin erikoistunut vapaa kirjoittaja, joka ylläpitää Suomen suosituinta saman aihealueen nettisivustoa, Keikari.comia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?