Tutkimus: Heikon koulumenestyksen ja lihomisen välillä yhteys - Oma raha - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Heikon koulumenestyksen ja lihomisen välillä yhteys

Julkaistu: 20.4.2013 11:03, Päivitetty 20.4.2013 11:01

Koulussa epäonnistuminen saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan altistaa naisia lihomiselle, kertoo Lääkärilehti. Tutkija selittää ilmiötä stressin aiheuttamalla ylensyömisellä.

Helsingin yliopistossa eilen tarkastetun väitöstutkimuksen mukaan kehno koulumenestys on yhteydessä naisten lihavuusriskiin, kertoo Lääkärilehti.

–  Jo aiemmin on havaittu, että koulussa heikosti pärjäävät tytöt käyttävät enemmän alkoholia ja tupakoivat enemmän kuin muut ja altistuvat sosiaaliselle syrjäytymiselle. Nyt löytyi yhteys koulumenestyksen ja lihomisen välillä, tutkimuksen tehnyt diplomipsykologi Saija Alatupa kommentoi lehdelle.

Alatupa selittää havaintoaan sillä, että epäonnistumisten tuottama stressi saa tytöt syömään enemmän. Hänen mukaansa koulumenestyksen takana oleviin oppimistapoihin voidaan kuitenkin vaikuttaa muuttamalla oppimisympäristöä ja opetusmenetelmiä.

Siinä missä tytöillä hyperaktiivisuus ennakoi heikkoa koulumenestystä, pojilla siitä kertoo aggressiivisuus. Lapsuuden häiriökäyttäytyminen puolestaan näkyy aikuisena koulutus- ja ammattiluokassa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?