Tepsii työllistymiseen: Työnhaku ja tuki samalta luukulta - Oma raha - Ilta-Sanomat

Suomessa kokeillaan työn ja tuen hakua samalta luukulta

Tukholman Rinkebyn kaupunginosassa säästettiin kahdessa vuodessa 30 miljoonaa kruunua toimeentulotukea. Konstina oli sitoa työnhaku ja tuki tiiviisti toisiinsa. Suomessa testataan nyt vastaavaa toimintamallia.

12.4.2013 15:58 | Päivitetty 12.4.2013 15:59

Suomessa testataan parhaillaan toimintamallia, jossa kunnille siirretään vastuuta vaikeasti työllistyvistä. Hanketta ohjaavat Kuntaliitto ja työ- ja elinkeinoministeriö, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Työelämäosallisuuden hyvät käytännöt Euroopassa -hankkeen projektipäällikkö Helka Raivio kertoo, että Euroopassa vaikeasti työllistyvien palvelut on usein siirretty paikallistasolle. Asiakasta ei pompotella luukulta toiselle, vaan hän asioi ainoastaan yhdessä pisteessä.

Raivion mukaan on ollut myös tärkeää oppia tiiviin asiakastyön merkitys. – Euroopassa asiakkaalle asetetaan tiukkoja velvollisuuksia, mutta samalla hänelle taataan aito mahdollisuus siirtyä kohti työmarkkinoita, sanoo Raivio.

Suomessa päästään vauhtiin tänä keväänä

Helka Raivio kertoo Taloussanomille, että kokeilu pääsee vauhtiin monissa Suomen kunnissa tänä keväänä. Kunta vastaa nyt vaikeasti työllistyvän asiakkaan kokonaistilanteesta. Tavoitteena on lisätä asiakkaiden kohtaamista ja vähentää etuuskäsittelyä.

Hyvää mallia tarjoaa naapurikaupunki Tukholma, jossa toimeentulotuki on sidottu asiakkaalle laadittavaan työsuunnitelmaan. Työvalmentaja seuraa suunnitelman toteutumista ja asiakastapaamisia on päivittäin. Malli on poikinut merkittäviä säästöjä toimeentulotuessa.

Toimeentulotuen menot kasvussa

Suomessa toimeentulotuen asiakasmäärät ovat vähenemässä. THL:n tilaston mukaan vuonna 2011 toimeentulotukea sai noin 236 000 kotitaloutta. Toimeentulotuen saajista nuoria oli lähes 28 prosenttia.

Tukimenot ovat kuitenkin kasvussa, sillä tuen suuruus kotitaloutta kohden on lisääntynyt. Samalla tuesta on tullut joillekin entistä pitkäaikaisempi tulonlähde.

Vuonna 2011 toimeentulotuen bruttomenot olivat Suomessa yhteensä 647,9 miljoonaa euroa. Keskimääräinen arvio toimeentulotuen suuruudesta oli noin 2 486 euroa tukea saavaa kotitaloutta kohden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?