Yksineläjä sai 16 400 euroa käteen vuodessa - Oma raha - Ilta-Sanomat

Yksineläjä sai 16 400 euroa käteen vuodessa

Finanssikriisin jälkeen kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat kasvaneet vain hitaasti ja väestöryhmien väliset tuloerot ovat pysyneet ennallaan. Tilastokeskuksen mukaan yleisin kotitaloustyyppi on yhden hengen talous, joita on 40 prosenttia kaikista kotitalouksista.

10.4.2013 11:51 | Päivitetty 10.4.2013 11:54

Yhden hengen ja yhden huoltajan talouksien käytettävissä olevien tulojen ero muiden talouksien tuloihin on viime vuosina jatkuvasti kasvanut, kertoo Tilastokeskus.

Heikoimmin ovat kehittyneet yhden huoltajan talouksien tulot. Vuonna 2011 yksinhuoltajatalouksien käytettävissä olevien tulojen mediaani oli 17 900 euroa. Yhden hengen talouksissa mediaani oli 16 400 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan yhden hengen talouksien rakenne muuttuu väestön ikääntyessä yhä eläkeläispainotteisemmaksi.

Lapseton pariskunta = parhaat tulot

Parhaiten pärjäävät lapsettomat pariskunnat. Heidän käytettävissä olevat tulonsa olivat kulutusyksikköä kohden 25 700 euroa. Tilastokeskus kertoo, että lapsettomilla pariskunnilla tulot ovat myös kehittyneet suhteellisesti parhaiten.

Kahden huoltajan lapsiperheiden tulojen mediaani oli puolestaan 24 300 euroa vuodessa.

Kun katsotaan kotitalouteen kuuluvien henkilöiden ikää, niin parhaiten pärjäsivät 35–54-vuotiaat.Heidän tulonsa olivat keskimäärin noin 25 000 euroa kulutusyksikköä kohden vuonna 2011.

– Heikoin tulotaso ja samalla hitain tulokehitys on ollut lähes kaikkina vuosina ikäjakauman ääripäissä, 75 vuotta täyttäneiden ja alle 25-vuotiaiden talouksissa, Tilastokeskus kertoo.

Tilastokeskuksen mukaan kotitalouden käytettävissä olevat rahatulot lasketaan muodostamalla kotitalouden kaikkien jäsenten tulojen summa. Tähän summaan kuuluvat kotitalouden jäsenten saamat palkka-, yrittäjä- ja omaisuustulot sekä kaikki kotitalouden saamat tulonsiirrot muilta sektoreilta. Summasta vähennetään vielä kotitalouden maksamat verot.

Kotitalouksia pystytään vertailemaan, kun tulot lasketaan kulutusyksikköä kohden. Yksi kulutusyksikkö vastaa Tilastokeskuksen mukaan kotitalouden yhtä aikuista. Neljätoista vuotta täyttäneet lapset ovat kukin puoli kulutusyksikköä ja alle 14-vuotiaat lapset 0,3 kulutusyksikköä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?