Rumaa peliä Britanniassa: tule töihin päivystämään ansiotunteja - Oma raha - Ilta-Sanomat

Rumaa peliä Britanniassa: tule töihin päivystämään ansiotunteja

Kuvituskuva
Julkaistu: 3.4.2013 20:39, Päivitetty 3.4.2013 20:46

Lähes neljännes Britannian suurista työllistäjistä suosii sopimuksia, joissa henkilöstöä sidotaan maksuttomasti päivystämään työtunteja. Kurjia sopimuksia löytyy esimerkiksi tarjoilijoilta, siivoojilta, terveydenhuollosta ja poliiseilta.

Britanniassa tehdään nyt huomattavan paljon niin sanottuja nollatuntisopimuksia, joissa työntekijä sitoutetaan päivystämään työvuoroon pääsyä palkattomasti, kertoo The Guardian -lehti. Guardianin tietolähde, Workplace Employment Relations Study 2011 osoittaa, että nollatuntisopimuksia tekevien työnantajien määrä on noussut viimeisten seitsemän vuoden aikana 11:sta prosentista 23 prosenttiin.

Työmarkkinajärjestöjen mukaan Britanniassa ollaan nyt taantumassa teollisen vallankumouksen aikaisiin työsopimuksiin. Järjestöt leimaavat syntipukiksi myös hallituksen, joka on edistänyt terveydenhuoltopalvelujen ja poliisitoimen yksityistämistä.

Nollatuntisopimukset ovat olleet pitkään tuttuja esimerkiksi McDonalds'issa, halpamyymäläketju Poundlandissa ja vaatekauppa Abercrombie&Fitchissä. Nyt niitä suositaan myös esimerkiksi tarjoilu- ja siivousalalla, joilla törkeimmissä tapauksissa työntekijät joutuvat itse maksamaan myös koulutuksensa sekä työvaatteensa.

Työmarkkinajärjestöjen mukaan työnantajat pystyvät näillä sopimuksilla myös kiertämään vuokratyövoiman tasapuolista kohtelua koskevat säännökset.

Työnanatajien mukaan järjestelmä tuo työntekijöille joustoetua, koska he voivat viettää päivystysaikaansa perheensä parissa.

Tuoreimmat osastosta