Nappikauluspaita on kauluspaidoista rennoin - Oma raha - Ilta-Sanomat

Kaikkein rennoin kauluspaita

Nappikauluspaita kehitettiin alunperin urheilua varten, ja siitä se eteni amerikkalaishenkisten pukumiesten suosikkivaatteeksi. Mutta Euroopassa sitä ei vieläkään pidetä ihan nappivalintana edustustilaisuuksiin.

Myös Stephen Elop viihtyy amerikkalaisissa nappikauluspaidoissa, solmion kanssa tai ilman.

31.3.2013 7:14 | Päivitetty 28.3.2013 12:41

Kaikki asu-uudistukset eivät synny sodan tai hovimuodin sanelemina. Yhdestä kaulustyylistä saamme kiittää urheilua.

Poolo loi tarpeen miestenpaitojen muutokselle. R.G. ja Veena Goelin teoksessa "Encyclopaedia of Sports and Games" (1988) tämän hienoston suosiman ratsulajin syntypaikaksi mainitaan Persia, synnyinajaksi taas 500 - 2000 eaa.

Poolo syntyi ratsuväen koulutustarpeisiin, siirtyi aikakauden eliitin harrasteeksi ja Persian valtakunnan kansallislajiksi, joka oli sallittu myös naisille. Vähitellen laji levisi Lähi-Itään sekä Aasiaan, saavuttaen Intian viimeistään 1200-luvulla. Sieltä lajin löysivät aikanaan brittisotilaat, jotka loivat poolosta oman versionsa 1860-luvulla. Korea laji vaati heidän silmissään asianmukaisen vaatetuksen, ja pelaajien ylle päätyi kauluspaita. Silloisen paitamallin kaulukset päätyivät turhan helposti joko läpättämään vauhdissa tai hankaamaan kaulaa, joten kauluksia pehmennettiin ja niiden kärjet kiinnitettiin miehustaan napein. Nappikauluspaita (button-down shirt) oli syntynyt.

Kaulus jalostuikaartuvammaksi

Aluksi paitaa kutsuttiin lajin mukaisesti poolopaidaksi. Se valmistettiin useimmiten paksusta ja kestävästä oxford-puuvillasta, joka sieti kulutusta pitkään. Yhdysvaltalainen liikemies John Brooks huomasi paidat Englannin-vierailullaan. Hän omisti Atlantin toisella puolen maineikkaan Brooks Brothers -vaatetehtaan, ja paita herätti miehen bisnesvaistot.

Kotimaahan palattuaan Brooks leikkasi mukanaan tuomistaan paidoista oman mallinsa. Yhtiö toi vuonna 1896 markkinoille ensimmäinen nappikauluspaidan, joka ei ollut enää urheiluvaate.

Niin kuin esikuvissa, paidan kauluksessa oli napit ja sen materiaali oli oxfordia. Brooks kuitenkin leikkasi kaulukseen vahvemman muodon, joka pehmeän kauluksen sekä nappien avulla kaartui kauniisti.

Tätä kaartuvuutta kutsutaan termillä collar roll ja se erottaa valmistajat rahastajista. Kurja leikkaus ei yksinkertaisesti rullaa. Tällä nappikauluspaidalla on myös oma lyhenteensä, OCBD (oxford cloth button-down).

Kuin tehty amerikkalaishenkiselleherrasmiehelle

Vähitellen tämä urheilupaita vakiintui erottamattomaksi osaksi amerikkalaista tyyliä, ja se hyväksyttiin siellä myös osaksi bisnespukeutumista.Sen sijaan Euroopassa nappikauluspaita ei ole koskaan kuulunut edustavimpiin juhliin tai tilaisuuksiin.

Vahvimmat tukijansa Brooks Brothers sai aikansa tyyli-ikoneista, kuten Gianni Agnellista, Clark Gablesta, Dean Achesonista, jotka kaikki mieltyivät ennen kaikkea kauluksen muotoon.

Mallilla on aina ollut vahva kannatus myös Ivy League -yliopistoissa, joista valmistuneet isokenkäiset eivät ole hylänneet rullaavaa lempilastaan. Tänä päivänä nappikauluspaita on levinnyt ympäri maailman ennen kaikkea vapaa-ajan mallina, josta jokaisella vaatevalmistajalla on oma versionsa. Nappikaulus on yhä rennoin kaulusmalli, joka rullaa tiensä helposti käyttäjän sydämeen, mutta vain vapaa-ajalla. Edustamisessa siisti, suora kaulus on yhä olennainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?