Vertaa, onko sinun työsi parempaa kuin tämä - Oma raha - Ilta-Sanomat

Vertaa, onko sinun työsi parempaa kuin tämä

Harvinaisen ammatin haltijat kertoivat brittilehti Observerille, millaista heidän työnsä oikeasti on. Onko sinulla yhtä omituisia asiakkaita kuin papilla, sijoitusneuvojalla, tai aivokirurgilla, Hollywood-agentilla tai hovimestarilla?

26.3.2013 15:31 | Päivitetty 26.3.2013 15:23

Brittilehti Observer haastatteli  ammattilaisia, joiden työpäivät herättävät uteliaisuutta ulkopuolisissa. Observer kysyi, mitä nämä ihmiset oikeasti tekevät ja miltä se tuntuu.

Näin haastatellut vastasivat:

Pappi

– Minusta tuntuu että muut ihmiset eivät oikein tiedä, olenko oikea ihminen vai en  Nuorempana oli aika noloa, kun kävin treffeillä halailemassa jonkun kanssa ja seuraavana päivänä hän tuli kirkkoon vihittäväksi.

– Seurakuntalaiset pyytävät joskus outoja juttuja: rukoilemaan kissojen syöpään sairastumisen loppumista tai haluavat hautajaisiin saatanallista musiikkia. Kerran häissä kirkkokansa lauloi jalkapallojoukkueen kannustusviisuja. Yhdellä parilla oli vihkisormuksina Haribo-karkit.

Sijoitusneuvoja

– Ihmiset eivät yleensä tiedä mitä sijoitusneuvoja tekee, joten he luulevat että voin hankkia heille asuntolainan. Olen huomannut että mitä rikkaampia ihmiset ovat, sitä hankalampia asiakkaita he ovat. Upporikas tyyppi valitti 300 punnan palkkiostani, vaikka olin tehnyt kotikäynnin hänen luokseen myöhään illalla. Sitä vastoin sosiaalituella elävät asiakkaat yrittävät antaa minulle tippiä, vaikka sanon että se on kiellettyä.

– Eräs venäläinen rahamies halusi henkivakuutuksen ja vastasi terveytensä olevan kunnossa, kun kysyin. Lomakkeeseen hän merkkasi, että häntä oli ammuttu kolmesti ja puukotettu kahdeksan kertaa.

– Kykyni hoitaa omaa talouttani on kelvoton, ja siksi pankkitiliäni käyttää vaimoni.

Domina

– Minä en harrasta asiakkaideni kanssa seksiä, vaikka niin usein luullaan. Alistan heitä tyrmässäni, josta joudun maksamaan vuokraa 50 puntaa tunnilta. Yritän pitää silmällä, että asiakkaalla on hauskaa, eikä hän ole kuolemaisillaan. Ruumiita en halua vaivoikseni.

– Palveluihini kuuluvat muun muassa selkäsaunan antaminen, vastakkaisen sukupuolen asuun pukeminen sekä ihon viiltely ja ompelu. Yksi asiakkaani haluaa että häntä kieritellään puhallettavassa pallossa, jonne on valutettu kahdeksan litraa vaniljakiisseliä. Eräs orjuudesta pitävä asiakas käy siivoamassa kotini ja yksi laihduttaja lähettää minulle joka päivä sähköpostilla listan nauttimistaan aterioista.

– Nautin fetissimaailmastani ja aion jatkaa työtäni, vaikka tulot ovat heikonpuoleiset.

Aivokirurgi

– Lähes kuka tahansa voisi oppia tekemään aivoleikkauksen kahdessa viikossa. Jutun juju on siinä, miten se tehdään vahingoittamatta aivoja. Minä erikoistuin lasten neurokirurgiaan, koska lapset palautuvat aivovammoista nopeammin.

– Jo kuusivuotias ymmärtää että leikkauksessa on kyse eloonjäämisestä, mutta teini-ikäiset tytöt voivat joskus olla hassuja: he kysyvät huolissaan, kuinka paljon hiuksia pitää ajella pois. 

– Opiskeluaikana tein 120-tuntisia työviikkoja, joten nyt elämä on rauhallisempaa. Minulla on viikossa vastaanottopäiviä, päivystysvuoroja ja kaksi 12-tuntista leikkauspäivää, joiden aikana ehdin tehdä 3–4 operaatiota. Ison kasvaimen poistamiseen voi kulua 10–15 tuntia. Pärjään tarvittaessa kolmen tunnin yöunilla.Hollywood-agentti

– Sen ohella että hankin julkisuutta tähtiasiakkailleni, varjelen heitä myös munauksilta. Olen saanut selvitellä oikeussyytteiden, avioerojen, puhelinseksin ja huumeiden aiheuttamia pulmia. Yksi asiakas otti vahingossa aseen mukaan lentokentälle. Oscar-juhlissa ja muissa edustustilaisuuksissa varmistan, että suojattini esiintyvät edukseen.

– Kerran tv-tähti Oprah Winfreyn juhlaan vievä punainen matto oli huonosti kiinnitetty ja jouduin ottamaan kopin asiakkaastani, joka oli kaatumaisillaan. Valkoisen talon juhlagaalassa kaksi asiakastani ei pitänyt illallisruuasta ja aamuyöllä kello yksi ajoimme ympäri Washingtonia etsimässä avoinna olevaa Kentucky Fried Chicken -ravintolaa.

– En kuitenkaan sure sitä, että elämäni kuluu toisten ihmisten julkisivun kiillotteluun. Tunnen itseni kuin ylpeäksi vanhemmaksi.Hovimestari

– Minun pitää tietää, keitä ravintolamme asiakkaat ovat. Jos osaan kysellä asiakkaan kuulumisia, hän viihtyy ravintolassa paremmin.

– Kaikilla ei kuitenkaan ole ravintolassa mukavaa:  tänne tullaan myös neuvottelemaan liikeasioista tai lopettamaan parisuhde. Ammatin varjopuolia on myös se, että voi joutua vastakkain vuotavan vessan viemärin kanssa myöhään perjantai-iltana, kun putkimiestä on vaikea tavoittaa.

– Moni olettaa että me hovimestarit otamme vastaan lahjuksia pöytävarauksia vastaan. Ei pidä paikkaansa. Eräänä iltana tosin sisään asteli iso seurue liikemiehiä. Kun kerroin että meillä on täyttä, yksi johtajista alkoi sulloa kymmenen punnan seteleitä rintataskuuni. Löysin heille tilaa baarista. Enkä palauttanut rahoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?