Eronnut Laiki-johtaja: Johto uskoi EU:hun pankin pilkkomiseen asti - Oma raha - Ilta-Sanomat

"Pankin hallitus ei uskonut, että EU sallisi konkurssin"

Kuvituskuva
Julkaistu: 25.3.2013 21:23, Päivitetty 25.3.2013 22:15

”Pankkimme hallitus ei uskonut, että EU voisi antaa Cyprus Popular Bankin joutua vararikkoon. Tänään on elämäni pahin päivä”, sanoi eronnut hallituksen varapuheenjohtaja uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Syntyperäinen kyproslainen Chris Pavlou on kuulunut Cyprus Popular Bankin hallitukseen runsaan vuoden. Hänellä on 30 vuoden kokemus kansainvälisistä pankkialan tehtävistä ja uuden työn tarkoituksena oli auttaa vaikeuksiin joutunut pankki selville vesille.

Pavlou erosi tehtävästään viime perjantaina, kuultuaan päätöksestä jakaa pankki kahtia.

– Olin eri mieltä, enkä voinut enää tehdä mitään pankin hyväksi. Muu hallitus uskoi edelleen Euroopan unionin tukevan pankkia, he uskoivat että meidän ei koskaan annettaisi joutua konkurssiin, sanoi Pavlou kodissaan pääkaupunki Nicosiassa.

Kokenut pankkimies on sitä mieltä, että paras suunnitelma Cyprus Popular Bankin pelastamiseksi esiteltiin kymmenen päivää sitten, kun euromaiden ensimmäinen pelastussuunnitelma julkistettiin. Hänen mukaansa alkuperäinen suunnitelma myös alle 100 000 euron pankkitalletusten verottamiseksi 6,75 prosentilla olisi onnistunut.

– Sillä tavoin sekä Cyprus Popular että Bank of Cyprus olisivat pelastuneet, eikä pääomitus olisi koskenut niin kovasti suurtallettajiin. Heidän joukossaan ei ole pelkkiä venäläisiä pohattoja, vaan myös paljon kyproslaisia tallettajia. Samoin eläkerahastoilla on suuria talletustilejä, sanoo Pavlou.

Eronnut hallituksen varapuheenjohtaja on pahoillaan myös niiden tuhansien Cyprus Popularin työntekijöiden vuoksi, jotka ovat nyt vaarassa menettää työpaikkansa, kun kaikki alle 100 000 euron talletukset siirretään kilpailevaan Bank of Cyprukseen ja yli 100 000 euron talletukset voivat virrata ulos pankista.

– Monet ovat työskennelleet pankissa koko elämänsä. Tämä oli minun elämäni pahin päivä.

Tuoreimmat osastosta