NYT: Vähät yöunet voivat lihottaa nopeasti - Oma raha - Ilta-Sanomat

Huonosti nukuttu yö voi lihottaa välittömästi

Uusi tutkimus paljastaa, että jo muutaman tunnin yöunen menettäminen voi johtaa lihomiseen, The New York Times kirjoittaa. Unenpuute ei ainoastaan kasvattanut syömismääriä vaan johti myös ruuanlaadun muuttumiseen.

19.3.2013 19:25 | Päivitetty 19.3.2013 19:27

Tutkimukset ovat jo aikaa sitten osoittaneet liian vähän unen johtavan lihomiseen. Lihomisvaarassa ovat toistuvasti alle 5-6 tuntia yössä nukkuvat aikuiset ja alle 10 tuntia nukkuvat lapset.

Uuden tutkimuksen mukaan lihoa voi salakavalammin kuin aiemmin on ajateltu, The New York Times -lehti kirjoittaa. Vain muutaman tunnin unen menettäminen parina yönä voi johtaa lähes välittömään painonnousuun, lehti kirjoittaa.

Coloradon yliopiston tutkijat testasivat unenpuutteen vaikutusta 16 terveelle naiselle ja miehelle kahden viikon ajan. Tutkittavat olivat koeolosuhteissa, joissa mitään ei jätetty NYT:n mukaan sattuman varaan.

Unenpuutteen oli tarkoitus vastata tilannetta, kun opiskelija lukee tenttiin tai työntekijä ahkeroi ennen työn määräaikaa. Tutkijoille selvisi, että liian vähän nukkuva käyttää enemmän energiaa mutta myös syö enemmän.

Viisi tuntia yössä nukkuvat käyttivät 111 kilokaloria päivässä enemmän kuin yhdeksän tuntia yössä nukkuvat. Koska he kuitenkin söivät enemmän, vähäuniset lihoivat keskimäärin vajaan kilon.

Tutkija Kenneth Wrightin mukaan vähät yöunet eivät ainoastaan muuttaneet syömismäärää vaan myös ruuanlaatua.  Wrightin mukaan liian vähän nukkuvat söivät vain vähän aamiaista mutta paljon illallisen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?